ΤΟΠΙΚΑ

Λερναία Υδρα… οι ανασφάλιστοι στη Μαγνησία

λερναία-υδρα-οι-ανασφάλιστοι-στη-μαγ-534873

Πρόστιμα ύψους 600.000 ευρώ επέβαλε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας μέσα στο 2016

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις τείνει να πάρει το φαινόμενο της «μαύρης» εργασίας στη Μαγνησία, αφού υπολογίζεται ότι μόνο στον τομέα του επισιτισμού, του delivery και στον εποχικό τουρισμό κυρίως, εργάζονται χωρίς ασφάλιση ή με 10 ένσημα το μήνα ένας στους δύο.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

O εφιάλτης της ανεργίας και η ανάγκη για το μεροκάματο οδηγούν δεκάδες εργαζομένους στη «μαύρη» εργασία, οι οποίοι δουλεύουν χωρίς ένσημα και ασφαλιστική κάλυψη, αλλά και κάτω από άθλιες συνθήκες, αφού πολλοί από αυτούς εξαναγκάζονται να εργαστούν για «ψίχουλα» μέχρι και 12 ώρες την ημέρα.

Το τοπίο στις εργασιακές σχέσεις είναι εκρηκτικό και η παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας καθημερινό πλέον φαινόμενο. Η αρμόδια υπηρεσία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) Μαγνησίας, μέσα στο 2016 επέβαλλε πρόστιμα ύψους 600.000 ευρώ σε τοπικές επιχειρήσεις.

Λερναία Υδρα

Οι συνδικαλιστές παρομοιάζουν την ανασφάλιστη εργασία στο Βόλο με τη Λερναία Ύδρα. «Όταν βρούμε κάποιον να απασχολεί ανασφάλιστους εργαζόμενους τον καταγγέλλουμε στο ΙΚΑ και την Επιθεώρηση Εργασίας, αλλά δυστυχώς το πρόβλημα έχει εξαπλωθεί και μοιάζει με τη Λερναία Ύδρα καθώς και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, για να μη βρεθούν στο δρόμο, αποδέχονται να εργάζονται έναντι «πινακίου φακής.

«Αν η Επιθεώρηση Εργασίας είχε και το ανάλογο σε αριθμό προσωπικό, θα είχαν αποκαλυφθεί δεκάδες περιπτώσεις μαύρης εργασίας» εκτιμούν τα συνδικάτα, που ζητούν άμεσα το αρμόδιο υπουργείο να βάλει σε πρώτη προτεραιότητα όπως έχει δεσμευθεί, την πρόσληψη προσωπικού για να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι της υπηρεσίας αυτοβούλως.

Την ίδια ώρα, για πολλούς ανθρώπους που δεν έχουν μεροκάματο στο καιρό της κρίσης, η απασχόληση έστω και χωρίς ένσημο είναι μονόδρομος διότι δεν έχουν άλλη επιλογή.

«Για 10 μήνες έψαχνα και δεν με έπαιρναν πουθενά. Παντού μου έλεγαν ότι είμαι μεγάλη, ότι δεν προσλαμβάνουν καμαριέρα άνω των 35 ετών. Έτσι αναγκάστηκα να δεχτώ να εργαστώ ανασφάλιστη. «Το δέχθηκα και περιμένω μετά το Πάσχα για να πιάσω δουλειά για όλο το καλοκαίρι», τόνισε η Λ.Κ. στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, που για τέσσερις μήνες από τον Απρίλιο και μετά θα δουλέψει ως καμαριέρα σε ξενοδοχείο του Πηλίου. Θα απασχολείται όσες μέρες την εβδομάδα θελήσει ο εργοδότης, 5 ώρες την ημέρα, για 5 ευρώ την ώρα, καθαρίζοντας ημερησίως κατά μέσο όρο 10 δωμάτια.

Αλλοθι… λόγω κρίσης

Τη διετία 2014-2016 θα πρέπει να σημειωθεί ότι παρατηρείται έξαρση της ανασφάλιστης εργασίας, κυρίως στον τομέα της παροχής υπηρεσιών.

Οι περισσότερες καταγγελίες που υποβάλλονται αφορούν ως επί των πλείστον τη μη καταβολή δεδουλευμένων από τους εργοδότες, για τη τήρηση του ωραρίου, τη μη καταβολή επιδομάτων και τη μη έγκυρη καταβολή υπερωριών και αποζημίωσης. Εργαζόμενοι καταγγέλλουν τους εργοδότες για τη μη τήρηση των συμβάσεων που μπορεί να είναι μερικής απασχόλησης αλλά το προσωπικό απασχολείται 8 και 10 ώρες.

Η Επιθεώρηση Εργασίας, ωστόσο, στις περιπτώσεις που αφορούν μη καταβολή δεδουλευμένων αλλά και προβλήματα μεταξύ εργαζομένων και επιχειρήσεων προσπαθεί κάθε φορά να εξαντλεί τα περιθώρια προκειμένου να βρεθεί λύση.

Έτσι γίνεται προσπάθεια προκειμένου να υπάρξει συμβιβασμός μεταξύ των δύο πλευρών και να βρεθεί η χρυσή τομή. Εάν αυτό δεν καταστεί δυνατό η Επιθεώρηση Εργασίας είναι υποχρεωμένη να υποβάλλει μήνυση σε πρώτη φάση, και μετά, εάν υπάρξει δελτίο ελέγχου, να επιβάλλει και πρόστιμο, ανάλογα με την παράβαση που έχει καταγραφεί στην εργατική νομοθεσία.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου