ΤΟΠΙΚΑ

Τραγελαφικές καταστάσεις στον ΕΦΚΑ: Η μαύρη βίβλος των λαθών

τραγελαφικές-καταστάσεις-στον-εφκα-η-544069

Τραγελαφικές πλέον καταστάσεις περιλαμβάνει η «μαύρη βίβλος» των λαθών του ΕΦΚΑ στο Βόλο. Οι υπάλληλοι του Μητρώου, επί καθημερινής βάσης αναλώνονται τουλάχιστον τις μισές ώρες του ωραρίου τους να συγκεντρώνουν τις αναφορές ασφαλισμένων για διορθώσεις που πρέπει να γίνουν στα προσωπικά τους δεδομένα ώστε να συνεχίσουν να «υφίστανται» στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Μία μόλις μέρα μετά τη δυναμική συγκέντρωση εργαζομένων, ασφαλισμένων και φορέων έξω από το κτήριο που στεγάζεται ο ΕΦΚΑ, ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ παρουσιάζει ορισμένα από τα τρανταχτά παραδείγματα λαθών που έχουν φέρει σε απόγνωση ασφαλισμένους και υπαλλήλους, εκτός από την λήξη της ασφαλιστικής ικανότητας από τις 28 Φεβρουαρίου για όσους ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες και δεν έχει ανανεωθεί αυτόματα η θεώρηση των βιβλιαρίων τους.

Έτσι άνθρωποι με ένσημα 15 και 20 χρόνων εμφανίζονται ξαφνικά στο σύστημα ως «ανασφάλιστοι» αφού χάθηκαν τα στοιχεία τους από το μητρώο. Άλλοι πάλι, πιο «τυχεροί», βρέθηκαν ξαφνικά με τα διπλά ένσημα από αυτά που πραγματικά έχουν.

Τα παραπάνω προβλήματα έχουν ως αποτέλεσμα άνθρωποι που βρίσκονται στο στάδιο πριν από τη συνταξιοδότηση να μην μπορούν να προχωρήσουν σε ανακεφαλαίωση και καταμέτρηση ενσήμων, ενώ για τους ανέργους αυτό αποτελεί τροχοπέδη προκειμένου να ανανεώσουν την κάρτα ανεργίας ή να συμπεριληφθούν στον κατάλογο των επιδοτούμενων ανέργων, αφού θα πρέπει να προσκομίσουν τη βεβαίωση με τον αριθμό ενσήμων τους που αποδεικνύει την απασχόληση και την προϋπηρεσία τους.

Καμία συμβατότητα στο σύστημα

Το γεγονός ότι το νέο πληροφοριακό σύστημα δεν είναι απολύτως συμβατό με την προηγούμενη βάση δεδομένων που λειτουργούσε μέσω της ΗΔΙΚΑ για τα ασφαλιστικά ταμεία, έχει ως αποτέλεσμα ασφαλισμένοι στο νέο σύστημα να μην …υφίστανται καν.

Έτσι υπήρξαν περιπτώσεις όπου σε ασφαλισμένους εργαζόμενους με συνωνυμία, να συγχωνευτούν τα στοιχεία τους και να μην μπορούν να βγάλουν άκρη.

Υπήρξαν επίσης περιπτώσεις με ασφαλισμένους που ανακάλυψαν ότι ο Αριθμός Μητρώου τους έχει «εξαφανιστεί» ή εμφανίζει στοιχεία διαφορετικού προσώπου ενώ όσοι είχαν 2 ΑΜΑ (Αριθμούς Μητρώου) ο ένας πλέον δεν υφίσταται. Εξάλλου αλλοδαποί που θα πρέπει να ανανεώσουν την κάρτα παραμονής και σπεύδουν κάθε μέρα στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ στο Βόλο ζητώντας να γίνουν διορθώσεις στα ένσημά τους ώστε να μπορέσουν να υποβάλλουν δικαιολογητικά για την άδεια παραμονής στη χώρα μας.

Τέλος, εξαιτίας της αδυναμίας του συστήματος, έχουν ανασταλεί -προσωρινά βέβαια- διαδικασίες που αφορούν στην απόδοση των συντάξεων θανάτου αλλά και των εξόδων κηδείας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου