ΤΟΠΙΚΑ

Εκτός λειτουργίας ο ΕΦΚΑ στο Βόλο

εκτός-λειτουργίας-ο-εφκα-στο-βόλο-545023

Στον «αέρα» η λειτουργία του μητρώου στο ΕΦΚΑ Βόλου από αρχές Μαρτίου. Εκατοντάδες ασφαλισμένοι χωρίς θεώρηση βιβλιαρίων, αφού το νέο μητρώο έχει τεθεί «εκτός» ουσιαστικά λόγω της αλλαγής παρόχου, αλλά και εξαιτίας των πολλών λαθών που προκλήθηκαν εξαιτίας της εσπευσμένης λειτουργίας του νέου ενιαίου ταμείου. Προστατευόμενα μέλη ασφαλισμένων, εργαζόμενοι με 50 ένσημα που δικαιούνται ασφάλιση, αυτoαπασχολούμενοι αλλά και άνεργοι είναι «ξεκρέμαστοι», αφού η θεώρηση των βιβλιαρίων τους έληξε 28 Φεβρουαρίου και μέχρι να αποκατασταθεί το σύστημα. Τα προβλήματα λειτουργίας του ΕΦΚΑ ανέδειξαν χθες με δυναμικό τρόπο τόσο οι εργαζόμενοι του ΙΚΑ όσο και εκπρόσωποι φορέων, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτήριο του πρώην ΙΚΑ.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Με τα πιο μελανά χρώματα περιέγραψε την κατάσταση για τη λειτουργία του ΕΦΚΑ στο Βόλο η πρόεδρος των εργαζομένων ΙΚΑ Μαρία Κοτινά.

«Χθες που έληξαν οι ασφαλιστικές ικανότητες -τόνισε η ίδια χαρακτηριστικά- βρέθηκαν χωρίς ασφαλιστική ικανότητα χιλιάδες συμπολίτες μας, και στο υποκατάστημα Βόλου υπάρχει κοσμοσυρροή για να τακτοποιήσουν το πρόβλημά τους. Στις νέες οθόνες που διαχειρίζεται το Μητρώο διαγράφηκαν πολλά από τα στοιχεία του παλιού πληροφοριακού συστήματος, ενώ για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα θα περάσει καιρός με ταλαιπωρία του κόσμου και των υπαλλήλων.

Η κατάσταση στο Τμήμα Μητρώου είναι χαοτική και οι εργαζόμενοι διεκδικούν αλλαγή του οργανογράμματος και της φιλοσοφίας του, διότι έχει στόχο τη μείωση των κοινωνικών παροχών, των συντάξεων και την ανελέητη φοροεισπρακτική επιδρομή που επιδιώκεται σε επαγγελματίες και ασφαλισμένους, συμπλήρωσε η κ. Κοτινά.

Μαρία Κοτινά: Οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ στήθηκαν πρόχειρα

Σύμφωνα με το σύλλογο, οι θέσεις εργασίας, με βάση το νέο οργανόγραμμα, είναι υπό αμφισβήτηση, τόσο αριθμητικά, όσο και ως προς το εργασιακό μέλλον και την αναγκαιότητα μετακίνησης σε άλλες πόλεις, ενώ είναι αθηνοκεντρικό και υπάρχουν λιγότερες αρμοδιότητες, κάτι που δημιουργεί μεγάλη ανασφάλεια για το εργασιακό μέλλον, σύμφωνα πάντα με τους συνδικαλιστές.

Στη χθεσινή τρίωρη στάση εργασίας και τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έγινε έξω από το κτήριο του ΙΚΑ στο Βόλο, συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων και πρωτοβάθμιων σωματείων εργαζομένων ιδιωτικού και δημοσίου τομέα.

Ένα πανό στην είσοδο του κτηρίου του ΙΚΑ κατέγραφε την αγανάκτηση, αφού το κεντρικό σύνθημα ήταν: «Φτάνει πια, τέλος αντοχής, τέλος ανοχής».

Ξεσηκωμός συνδικάτων και μικρομεσαίων

Θαν. Παπαδημόπουλος: Προβληματική η λειτουργία του νέου φορέα

ΕΚΒ και ΑΔΕΔΥ εκπροσωπώντας τους εργαζόμενους ιδιωτικού και δημοσίου τομέα έδωσαν το παρόν στη συγκέντρωση καταγγέλλοντας την προχειρότητα στη λειτουργία του νέου φορέα. «Πρέπει να υπάρχουν τρεις πυλώνες ασφάλισης για τους εργοδότες, τους εργαζόμενους και για τους αγρότες. Υπάρχουν προβλήματα στον ΕΦΚΑ , έχουν χαθεί στοιχεία ασφαλισμένων από τα Μητρώα και την ενσωμάτωση ενσήμων εργαζομένων, τα προβλήματα αυτά έχουν επίπτωση στους προς συνταξιοδότηση εργαζόμενους και στους ανέργους που πρέπει να προσκομίσουν κατάσταση ενσήμων στον ΟΑΕΔ για ανανέωση της κάρτας ανεργίας. Επίσης η μη καταβολή επικουρικών συντάξεων έφερε σε δύσκολη θέση τους συνταξιούχους που με την πολύ μικρή σύνταξη δεν τα βγάζουν πέρα και οι τράπεζες ζητούν την καταβολή υποχρεώσεων, ενώ και οι προσωρινές συντάξεις που δίνονται δεν καλύπτουν τις ανάγκες των συνταξιούχων» σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΕΚΒ, Θαν. Παπαδημόπουλος, καταγγέλλοντας για προχειρότητα την κυβέρνηση.

Ο Κώστας Στεργίου, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου «Μήτσος Παπαρήγας» και βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ υπογράμμισε από την πλευρά του, ότι οι δυσλειτουργίες που έχει προκαλέσει η ίδρυση του ΕΦΚΑ δεν πρέπει να κρύψουν τον αντιδραστικό χαρακτήρα στην υλοποίηση του νέου φορέα, που δεν είναι άλλος από την επιλογή για συρρίκνωση και μείωση των συντάξεων για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης. «Η τρόικα και η κυβέρνηση σχεδιάζουν νέο σφαγιασμό σε συντάξεις, αποδοχές, φορολογικό κ.λπ. Στηρίζουμε τους αγώνες των εργαζομένων, με κατεύθυνση την υπεράσπιση των δίκαιων αιτημάτων τους και που στρέφονται στον ενιαίο αντίπαλο, που σήμερα σχεδιάζει γι’ αυτούς, χωρίς αυτούς», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Κων. Στεργίου: ΕΦΚΑ σημαίνει νέος σφαγιασμός συντάξεων

Περιφερειακή δομή στο Βόλο

Τρ. Πλαστάρας: Να πάρουν θέση για το χάος που έχει δημιουργηθεί

Το καθολικό αίτημα για να λειτουργήσει η περιφερειακή δομή του ΕΦΚΑ στο Βόλο, εξέφρασε με δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ, Τρύφων Πλαστάρας, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις προκειμένου να γίνει αυτό, και κάλεσε όλους τους φορείς να πάρουν θέση εκφράζοντας τη συμπαράστασή του στα αιτήματα των εργαζομένων.

Ο Τέλης Μπασδάνης, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, ανέφερε από την πλευρά του πως πολλοί επιτηδευματίες, έμποροι και επιχειρηματίες, καλούνται να πληρώσουν μέχρι και διπλάσια ποσά απ’ όσα πλήρωναν, χωρίς να υπάρξει πρόβλεψη τι παροχές θα έχουν όταν συνταξιοδοτηθούν, και ζήτησε από την κυβέρνηση να επανεξετάσει τη λειτουργία του ΕΦΚΑ.

Αρ. Μπασδάνης: Να επανεξεταστεί η λειτουργία του νέου φορέα

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου