Ας σκεφτούν πριν συμφωνήσουν

ας-σκεφτούν-πριν-συμφωνήσουν-545470

Νέες περικοπές θα έχουν σίγουρα αρνητικές επιπτώσεις στις συνθήκες ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας

Χιλιάδες πλέον εργαζόμενοι αποτελούν χαρακτηριστικά θύματα των συνεπειών της πολιτικής, που μετατρέπει τους εργαζόμενους σε αντικείμενα προς ενοικίαση και περιστασιακή απασχόληση.

Δεινοπαθούν καθώς εργάζονται για λίγες ώρες την ημέρα ή την εβδομάδα, με μισθούς πείνας και ελάχιστα ασφαλιστικά δικαιώματα. Αυτοί οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να κάνουν κανένα σχέδιο για τη ζωή τους. Ζουν μοναχά ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή θα μπορέσουν να εργαστούν κανονικά.

Από την άλλη, οι εργαζόμενοι με σταθερή απασχόληση σκύβουν το κεφάλι σε κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία, φοβούμενοι μη βρεθούν στη θέση των προηγουμένων. Και αυτή η ισορροπία τρόμου συνθλίβει τα δικαιώματα όλων μας όλο και προς τα κάτω.

Για αυτό και ως εργαζόμενοι και εργαζόμενες, δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε από όσους έφτιαξαν και συντηρούν τις πολιτικές που κάνουν ό,τι μπορούν για να οδηγηθούμε εκτός από το οικονομικό αδιέξοδο και στην κοινωνική χρεωκοπία. Κάθε πέρσι και καλύτερα δηλαδή και είμαστε ακόμη στη μέση, υποστηρίζουν οι περισσότεροι.

Ασφαλώς, αφού η πολιτική πλέον «παίζεται» σε άλλα επίπεδα. Καθαρά επικοινωνιακά. Μεγάλες κουβέντες, ανέξοδες δεσμεύσεις που ωστόσο δεν γεμίζουν το τραπέζι του κάθε βιοπαλαιστή, ούτε φυσικά πληρώνουν τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ και τις τράπεζες των ανέργων και των απολυμένων που η κάθε μέρα που περνάει είναι χειρότερη από την προηγούμενη.

Και όσο μίζερο και εάν ακούγεται αυτό, αποτελεί μία καθημερινή πραγματικότητα που όποιος δεν θέλει να τη δει, επιμένει να εθελοτυφλεί.

Aρνείται να παραδεχτεί ότι ζούμε σε μια εποχή που το κέρδος των λίγων είναι πάνω, όχι μόνο από την ζωή των πολλών, αλλά ακόμα και από την ίδια την επιβίωσή μας.

Δεν αποδέχεται ότι η οικονομική θέση των εργαζομένων και των συνταξιούχων επιδεινώνεται ταχύτατα, ακόμη περισσότερο όσο ισχύουν τα μέτρα που έχουν επιφέρει τη μεγάλη μείωση των αποδοχών τους.

Μικρότερες αποδοχές, μεγαλύτερη φορολογία και υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, με χαμηλές συντάξεις και χαμηλού επιπέδου παροχές υγειονομικής περίθαλψης, σκιαγραφούν το αρνητικότερο τοπίο για τους Έλληνες που είναι οι φτωχότεροι εργαζόμενοι στην Ευρώπη. Την ίδια ώρα πληρώνουμε τιμές Βρυξελλών για τις αγορές καταναλωτικών αγαθών.

Το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, εδώ και έξι χρόνια έχει προειδοποιήσει ότι έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια για περαιτέρω μείωση των αποδοχών. Επισημαίνοντας μάλιστα, μονότονα εξαρχής, ότι μια τέτοια εξέλιξη θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις συνθήκες ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και εξόδου από την κρίση, αφού θα υπάρξει περαιτέρω μείωση της ζήτησης και της κατανάλωσης. Αυτό δείχνουν πλέον όλες οι έρευνες. Κανείς δεν δικαιούται πλέον να κλείνει τα μάτια.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου