Αναγκαίες οι δραστικές παρεμβάσεις

αναγκαίες-οι-δραστικές-παρεμβάσεις-551717

Στο σύνολό τους οι επιχειρήσεις, εντοπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα που επηρεάζουν το έργο τους, στην έλλειψη χρηματοπιστωτικού συστήματος και στην υπερφορολόγηση

Δεν είμαστε από τους ανθρώπους που πιστεύουν ότι η χώρα μπορεί να επιβιώσει χωρίς την επιχειρηματικότητα, ούτε ότι μπορούν να υπάρχουν εργαζόμενοι χωρίς εργοστάσια και βιομηχανίες.

Ως εκ τούτου, όταν βλέπεις στοιχεία που δείχνουν ότι η … αιμορραγία προς άλλες χώρες συνεχίζεται, ανακουφίζει εάν μη τι άλλο η δέσμευση που πρόσφατα ανέλαβε το Υπουργείο Οικονομικών, ότι θα ξεκινήσει εντατικούς ελέγχους για όλες αυτές τις εταιρείες που αναζήτησαν καλύτερη τύχη δηλώνοντας έδρα τη Βουλγαρία ή την Κύπρο.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι τα μέτρα θα ληφθούν άμεσα, και πως παράλληλα, τα αρμόδια υπουργεία ως οφείλουν θα επανεξετάσουν τη στάση τους σε διάφορα θέματα που αφορούν την στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας.

Διαβάζοντας στο διαδίκτυο διάφορες απόψεις, για τους λόγους που οδηγούν μεγάλους ομίλους να μεταναστεύουν, εάν μη τι άλλο ανακάλυψα ότι πράγματι, το περιβάλλον στη χώρα όχι απλά είναι εχθρικό πλέον για τις επιχειρήσεις, αλλά και μη βιώσιμο σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Η πιστωτική απομόνωση των ελληνικών επιχειρήσεων, είτε με υψηλά επιτόκια είτε με προκαταβολές για αγορές πρώτων υλών, είτε και λόγω της κακής οικονομικής φήμης της χώρας μας, όσο κι αν υποτίθεται ότι το κλίμα έχει αλλάξει, έχει προκαλέσει μπλακ άουτ.

Επίσης η συνεχιζόμενη ύφεση στην οικονομία, αναπόφευκτα συνεχίζει να επηρεάζει αρνητικά την εγχώρια παραγωγή. Η απουσία βασικών εργαλείων επιχειρηματικής λειτουργίας, όπως είναι η οικονομική ρευστότητα και η αδυναμία του πιστωτικού συστήματος να χρηματοδοτεί τον προγραμματισμό της παραγωγικής λειτουργίας, διευρύνει συνεχώς τον κύκλο της αβεβαιότητας και οδηγεί στον συνεχή περιορισμό της οικονομικής δραστηριότητας, δοκιμάζοντας όσες αντοχές έχουν απομείνει λόγω της έλλειψης ρευστότητας.

Στο σύνολό τους μάλιστα σχεδόν, οι επιχειρήσεις εντοπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα που επηρεάζουν το έργο τους στην έλλειψη χρηματοπιστωτικού συστήματος. Όπως προκύπτει με απόλυτη σαφήνεια, η πιστωτική ασφυξία που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, αποτελεί μακράν το μείζον ζήτημα, το οποίο αφορά στην επιβίωσή τους. Το αμέσως επόμενο είναι αυτό των ακάλυπτων επιταγών.

Πρέπει να ξεκινήσει η ουσιαστική χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και των δραστηριοτήτων της αγοράς, φωνάζουν και ξαναφωνάζουν οι επιχειρηματίες, εκτιμώντας μάλιστα ότι τα όρια αντοχής πλέον είναι ελάχιστα για τις περισσότερες επιχειρήσεις και ειδικότερα για τις μικρομεσαίες με προσωπικό μέχρι 20 και 30 εργαζόμενους.

Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα είναι απολύτως λογικό οι επιχειρήσεις να αναζητούν άλλους δρόμους για να επιβιώσουν ακόμη και εκτός Ελλάδος, όσο και εάν αυτό κακοφαίνεται στο οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο αυτής της χώρας. Για αυτό και χρειάζεται οι πρωτοβουλίες που έχουν ανακοινωθεί να υλοποιηθούν άμεσα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου