Σαν την τρίχα… από το ζυμάρι

σαν-την-τρίχα-από-το-ζυμάρι-553054

Με ρόζους στα χέρια, οι καθαρίστριες δεν έχουν την πολυτέλεια να μείνουν ούτε μία μέρα χωρίς μεροκάματο, διότι πολλές φορές είναι ο μόνος άνθρωπος που εργάζεται μέσα στην οικογένεια

«Οι καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών δουλεύουν! Εμείς γιατί όχι;», ήταν το σύνθημα των εργολαβικών εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, που συγκεντρώθηκαν έξω από το Υπουργείο Υγείας χθες, όπου σημειώθηκε μεγάλη ένταση, λιποθυμίες και έντονες λογομαχίες.

Γυναίκες ταλαιπωρημένες από τις δύσκολες συνθήκες εργασίας. Με ρόζους στα χέρια, που δεν έχουν την πολυτέλεια να μείνουν ούτε μία μέρα χωρίς μεροκάματο, διότι πολλές φορές είναι ο μόνος άνθρωπος που εργάζεται μέσα στην οικογένεια. Καθαρίστριες στο επάγγελμα, αλλά με αξιοπρέπεια που θα θαύμαζε ακόμη και ένας καθηγητής πανεπιστημίου με πολλά πτυχία.

Και όμως αυτές οι γυναίκες χθες, έξω από το Υπουργείο Υγείας, έγιναν το «συνώνυμο» του κακοποιού. Επειδή ήθελαν να δούνε τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας και επειδή σήκωσαν τον τόνο της φωνής τους αναζητώντας το δίκιο τους, γιατί κινδυνεύουν με απόλυση, στην προσπάθειά τους να μπούνε στο υπουργείο απωθήθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις που είχαν κληθεί να περιφρουρήσουν το χώρο.

Να περιφρουρήσουν το χώρο, από εργαζόμενους που δεν πήγαν οπλισμένοι στο υπουργείο, αλλά διαμαρτυρόμενοι διότι ενώ κινδυνεύουν να πεταχτούν στο δρόμο «σαν την τρίχα από το ζυμάρι» ο υπουργός αρνείται να τους δεχθεί.

Ανάλογο αγώνα πριν από τρία χρόνια είχαν κάνει και οι καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών. Και τότε υπήρχε κίνδυνος να πεταχτούν στο δρόμο. Τελικά ο αγώνας εκείνων των καθαριστριών, τις οποίες μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κάνει «σημαία» ως αντιπολίτευση, δικαιώθηκε.

Όλες παρέμειναν στη θέση τους, και μάλιστα οι περισσότερες, με το δικαίωμα που τους έδωσε ο νόμος, έκαναν μετάταξη σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου, εγκαταλείποντας για πάντα «τη σκούπα και το φαράσι» για την ασφάλεια και την άνεση ενός γραφείου.

Σήμερα εκατοντάδες συναδέλφισσές τους δίνουν ακριβώς την ίδια μάχη. Από μειονεκτική θέση όμως, διότι ο κ. Πολάκης, αντί να ασχοληθεί σοβαρά με το συγκεκριμένο θέμα, καθημερινά αναλώνεται στο πως θα απαντήσει στην αντιπολίτευση και στο πως θα δημιουργήσει μηχανισμό «προπαγάνδας» της δική του αλήθειας.

Και όμως την ίδια ώρα, τραπεζοκόμοι καθαρίστριες και υπάλληλοι φύλαξης αναφέρουν πως γίνεται διαγωνισμός μέσω ΑΣΕΠ και 8.000 από αυτούς θα απολυθούν, καθώς μοριοδοτούνται με 300 μόρια οι άνεργοι, λαμβάνοντας προτεραιότητα, εις βάρος τους.

Με αυτές λοιπόν τις οικογένειες που αντιμετωπίζουν άμεσα το φάσμα της ανεργίας -όπως οι 35 εργαζόμενες καθαρίστριες στο Νοσοκομείο Βόλου οσονούπω- θα ασχοληθεί επιτέλους το Υπουργείο Υγείας;

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου