Οι δεσμεύσεις ακυρώνουν στην πράξη την ουσία

οι-δεσμεύσεις-ακυρώνουν-στην-πράξη-τη-554312

Μπορεί να υπάρχει διάθεση, η απόσταση όμως που χωρίζει τη βούληση από την υιοθέτηση των προτάσεων, που θα βελτίωναν σημαντικά τα πράγματα στην υγεία είναι μεγάλη

Απουσία σχεδίου για την ουσιαστική βελτίωση της δημόσιας υγείας, έλλειψη προτάσεων για την αναβάθμιση της υπηρεσιών περίθαλψης που προσφέρουν τα δημόσια νοσοκομεία και αδυναμία ελιγμού από τη μνημονιακή πεπατημένη.

Αυτή είναι η εικόνα που παρουσιάζει ο νευραλγικός τομέας της υγείας σήμερα. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους, χωρίς προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα, κατάργηση κάθε εμπορευματοποίησης. Άμεσες προσλήψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, άνοιγμα νοσοκομείων, κέντρων υγείας είναι μερικά από τα αιτήματα που θέτουν κάθε τρείς και λίγο εκπρόσωποι μαζικών και θεσμικών οργάνων, δυστυχώς όμως όλα σκοντάφτουν… στις δεσμεύσεις των μνημονίων.

Ο υπουργός κάθε φορά υπόσχεται, αλλά οι πολιτικές που υλοποιούνται δείχνουν ακριβώς το αντίθετο. Ό,τι κινείται μέσα στα πλαίσια της κυβερνητικής πολιτικής, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι ακολουθούνται πιστά οι οδηγίες-απαιτήσεις των δανειστών.

Η βούληση μεν και η διάθεση μπορεί να υπάρχει, η απόσταση όμως που χωρίζει αυτό από την υιοθέτηση των προτάσεων που θα βελτίωναν σημαντικά τα πράγματα στην υγεία, είναι μεγάλη.

Δυστυχώς οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί είναι τέτοιες που λειτουργούν ως πολιορκητικός κριός, με αποτέλεσμα και οι προσλήψεις να γίνονται με το σταγονόμετρο και οι υπηρεσίες που παρέχονται αντί να αναβαθμίζονται να είναι κατώτερες πολλές φορές των περιστάσεων.

Και τα πράγματα θα ήταν σαφώς χειρότερα εάν δεν υπήρχαν οι ήρωες γιατροί, οι ήρωες νοσηλευτές, οι ήρωες διοικητικοί που καθημερινά κάνουν την ανάγκη φιλότιμο και προσπαθούν για το καλύτερο στις πιο αντίξοες συνθήκες.

Με ημίμετρα βέβαια και ασπιρίνες ουσιαστικά δεν γίνεται να αναβαθμιστεί η δημόσια υγεία. Δεν είναι δυνατόν να βρεθούν λύσεις σε κομβικά ζητήματα, όσο ακολουθούνται κατά γράμμα οι εντολές των δανειστών, που επιμένουν σε μονότονο ύφος για επιπρόσθετε περικοπές δαπανών στον τομέα της Υγείας.

Μέχρι σήμερα γιατροί και νοσηλευτές έχουν κρατήσει όρθιο το σπασμένο σύστημα υγείας. Στο όνομα των σκληρών δημοσιονομικών στόχων και, ενόψει των προνομοθετημένων μέτρων που απαιτούνται, κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει στη συνέχεια.

Οι ενώσεις υποστηρίζουν ότι η υγειονομική περίθαλψη είναι ένας εύκολος στόχος, επειδή οι διαδοχικές κυβερνήσεις έχουν αρνηθεί να αντιμετωπίσουν σωστά τη φοροδιαφυγή, τη μεγαλύτερη διαρροή στα δημόσια ταμεία. Σε μια σπάνια δημόσια παραδοχή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παραδέχτηκε πρόσφατα ότι οι περικοπές είναι τόσο μεγάλες που «βασικές δημόσιες υπηρεσίες, όπως οι μεταφορές και η υγειονομική περίθαλψη βρίσκονται σε κίνδυνο». Από τις παραδοχές όμως μέχρι την αλλαγή πολιτικής υπάρχει άβυσσος. Εάν δεν απαιτήσει τώρα η κυβέρνηση επαναπροσδιορισμό στον τομέα αυτό, σίγουρα πολύ σύντομα θα βρεθούμε μπροστά σε νέα αδιέξοδα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου