Στο έλεος… των δασικών χαρτών

στο-έλεος-των-δασικών-χαρτών-556879

Η εύκολη λύση είναι να κάνει ο κόσμος ενστάσεις, όμως πού μπορεί να οδηγήσει αυτό εάν δεν υπάρξει ορθή αποτύπωση, που είναι και το καθολικό αίτημα των θιγόμενων;

Tο θέμα που έχει ανακύψει με τους δασικούς χάρτες, όπως φαίνεται από τις αντιδράσεις που έχουν προκύψει δεν είναι αμελητέο. Και είναι εντελώς άσχετο ελαφρά την καρδία να στοχοποιούνται συλλήβδην με τον τρόπο που γίνεται από μερίδα του Τύπου, αγρότες που μετά από πολλά χρόνια που καλλιεργούσαν εκτάσεις και επιδοτούνταν για αυτές, και να αφήνονται εκτός κριτικής οι πραγματικοί καταπατητές που έκαψαν δάση στην Πάρνηθα και σε άλλα πανέμορφα μέρη της Ελλάδος και «ξαναμοίρασαν» τη γη σε οικόπεδα πλέον μόνο και μόνο με σκοπό το κέρδος.

Ο τρόπος με τον οποίο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αντιμετώπισε το θέμα δείχνει ότι υπάρχουν πολλά κενά και ασάφειες, με αποτέλεσμα να εγείρονται δικαίως αντιδράσεις και να ζητείται η αναστολή ανάρτησης των δασικών χαρτών μέχρι να διευκρινιστούν σημαντικά θέματα, και ασφαλώς να διορθωθούν τα λάθη που υπάρχουν, όπως υποστηρίζουν οι θιγόμενοι.

Διότι είναι λογικό και επόμενο να προκαλείται τεράστια αναστάτωση στους ιδιοκτήτες αγροτικής γης όταν εμφανίζονται ως «δασικές», αγροτικές εκτάσεις ή εκτάσεις με κατοικίες, όπως απολύτως λογικό και αναμενόμενο είναι οι περιφερειάρχες να ζητούν την παρέμβαση του πρωθυπουργού για την αναστολή της διαδικασίας.

Την ίδια ώρα, όσοι ιδιοκτήτες έχουν ενστάσεις υποχρεώνονται να πληρώσουν «χαράτσι» που φτάνει και τα 3.600 ευρώ για να υποβάλουν τις αντιρρήσεις τους.

Αυτό και μόνο δείχνει ότι το όλο θέμα έχει καθαρά φοροεισπρακτικό χαρακτήρα και αυτό, εάν μη τι άλλο σε μία περίοδο που όλοι πλήττονται, είναι τουλάχιστον αδόκιμο.

Επίσης το υπουργείο έχει υποχρέωση να εξετάσει τις σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να προκύψουν στην βιοποικιλότητα, καθώς όσοι αντιδρούν υποστηρίζουν ότι εκτός όλων των άλλων υπονομεύεται κάθε προοπτική ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα, που ούτως ή άλλως βρίσκεται σε δύσκολη καμπή.

Η εύκολη λύση είναι να κάνει ο κόσμος ενστάσεις, όμως πού μπορεί να οδηγήσει αυτό εάν δεν υπάρξει ορθή αποτύπωση, που είναι και το καθολικό αίτημα των θιγόμενων;

Για όλες τις εκτάσεις που ήταν και είναι αγροτικές και δεν αμφισβητείται ο αγροτικός χαρακτήρας, το κράτος με δική του ευθύνη οφείλει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα χωρίς καμία επιβάρυνση στους αγρότες και όσους θίγονται από αυτή τη διαδικασία.

Την ίδια ώρα καλό θα είναι να στρέψει το βλέμμα και να αντιμετωπίσει τις καταπατήσεις μεγαλοξενοδόχων, μεγαλοκατασκευαστών και επιχειρηματικών ομίλων.

Δεν είναι δυνατόν να «τσουβαλιάζονται» όλοι σε μία λογική εισπρακτική, όταν μάλιστα αποδεδειγμένα και η ίδια η κυβέρνηση διά του αρμόδιου υπουργείου εμμέσως πλην σαφώς αναγνωρίζει ότι υπάρχουν κατάφωρες αδικίες που πρέπει να επανεξεταστούν. Και αυτό πρέπει να γίνει σύντομα, πριν οι θιγόμενοι εμπλακούν σε διαδικασίες με δικηγόρους, τοπογράφους και συμβολαιογράφους, γεγονός που θα σημάνει επιπλέον έξοδα, για να αποδείξουν -όσοι τουλάχιστον εμπράκτως αδικούνται- τα αυτονόητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου