Ετοιμοι για «συμφωνία»

ετοιμοι-για-συμφωνία-561729

Οι αρμόδιοι υπουργοί προκειμένου να χρυσώσουν το «χάπι» των νέων μέτρων, ψάχνουν ήδη τα αντισταθμιστικά

Είναι προφανές πως στην κυβέρνηση έχουν αρχίσει να διαισθάνονται πως ο χρόνος έχει ξεκινήσει να μετράει αντίστροφα. Αλλιώς δεν εξηγείται η συχνή αναφορά, από όλο και περισσότερα στελέχη της κυβέρνησης τις τελευταίες μέρες, ότι θα πρέπει να υπάρξουν αμοιβαίες υποχωρήσεις για να κλείσει επιτέλους η αξιολόγηση.

Φυσικά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η αξιολόγηση θα κλείσει. Αυτό που μένει είναι να δούμε τι μέτρα θα περιλαμβάνει αυτή η συμφωνία, διότι και αυτό έχει προεξοφληθεί.

Νέα μέτρα θα υπάρξουν, απλά η κυβέρνηση ψάχνει τον τρόπο με τον οποίο θα «αμπαλάρει» το νέο πακέτο προκειμένου να διαχειριστεί επικοινωνιακά τη νέα «αναδίπλωση» και την αποδοχή προληπτικών ή μη μέτρων για να συνεχιστεί το ελληνικό πρόγραμμα.

Είναι ηλίου φαεινότερο πως οι πρωθυπουργικοί ισχυρισμοί ότι δεν θα ληφθούν μέτρα -όπως αποκαλύπτεται από όσα δηλώνουν οι υπουργοί που ψάχνουν για αντισταθμιστικά- στερούνται πραγματικής βάσης. Είναι ένα έργο που το έχουμε ξαναδεί κάθε φορά που επίκειται συμφωνία, και κάθε φορά που η κυβέρνηση διαπραγματεύεται κάνοντας τον «καμπόσο», μετά έρχεται και υπογράφει φαρδιά πλατιά ρυθμίσεις και μέτρα που μεγαλώνουν ακόμη περισσότερο τον ήδη επιβαρυμένο λογαριασμό στις πλάτες των Ελλήνων.

Μάλιστα οι υπουργοί προκειμένου να χρυσώσουν το «χάπι» των νέων μέτρων, όπως διάβαζα χθες ψάχνουν ήδη τα αντισταθμιστικά. Είναι σίγουρο ότι θα «επινοήσουν» και πάλι κάποιες ρυθμίσεις για να υπερασπιστεί τη νέα συμφωνία που υποτίθεται ότι θα έκλεινε αρχές Δεκεμβρίου και έχουμε φτάσει στα μέσα Φεβρουαρίου, και ακόμη η αβεβαιότητα παραμένει, με αποτέλεσμα να μπαίνουν και άλλες περικοπές στο τραπέζι, όπως για παράδειγμα η μείωση του αφορολόγητου ή άλλα «ψαλίδια» που εξετάζονται.

Η κυβέρνηση δείχνει πρωτίστως ότι νοιάζεται να πείσει τους βουλευτές και τα στελέχη που απειλούν να την καταψηφίσουν και να τη στείλουν στην αντιπολίτευση, παρά να λύσει προβλήματα.

Και ας αργοπεθαίνει η οικονομία. Ας βρίσκεται σε απόγνωση η αγορά. Ας ξενιτεύονται κάθε μέρα ολοένα και περισσότεροι νέοι στο εξωτερικό προκειμένου να αναζητήσουν την τύχη τους σε καλύτερες αγορές εργασίας, ας βρίσκονται μεταξύ σφύρας και άκμονος οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Ας έχει χάσει την υπομονή του ο λαός.

Αναρωτιέμαι άραγε, όσοι αύριο θα συναινέσουν στους όρους που θα περιλαμβάνονται στη συμφωνία για να κλείσει αξιολόγηση, έχουν σκεφτεί το αποτύπωμα που θα αφήσουν στην κοινωνία εάν ληφθούν τα νέα επώδυνα μέτρα;

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου