ΤΟΠΙΚΑ

Σε εγκατάλειψη το ΠΕΔΥ Βόλου

σε-εγκατάλειψη-το-πεδυ-βόλου-568992

Τι αποτύπωσε επιτόπια έρευνα του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ στα άδεια ιατρεία του Βόλου

Ραντεβού για μασέλες από 1/1/2019, νευραλγικές ειδικότητες εκτός, κενά γραφεία που κάποτε έσφυζαν από «ζωή» και ιατρεία που έχουν «μουχλιάσει» από την υγρασία, συνθέτουν το σκηνικό στα ιατρεία του ΠΕΔΥ στο Βόλο. Ανύπαρκτη μοιάζει πια η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) στο Βόλο καθώς το περιβόητο ΠΕΔΥ καταρρέει μέρα τη μέρα!

Ρεπορτάζ : ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Από την έρευνα που έκανε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, είναι χαρακτηριστικό ότι λείπουν ακόμη και οι βασικές ειδικότητες γιατρών όπως παθολόγοι, οφθαλμίατροι, γαστρεντερολόγοι, δερματολόγοι, αλλεργιολόγοι, νευρολόγοι, ρευματολόγοι. Σε όσες ειδικότητες λειτουργούν, οι γιατροί κάνουν αγώνα δρόμου για να εξυπηρετήσουν τους ασφαλισμένους πρωί και απόγευμα, πολλές φορές μάλιστα υπερβάλλοντας εαυτόν και καταπνίγοντας ακόμη και το φόβο τους, αφού στο κτήριο δεν υπάρχει φύλακας τις απογευματινές ώρες και μέχρι το βράδυ που τελειώνει η βάρδια τους.

Οι ασφαλισμένοι που επικοινωνούν με το τηλεφωνικό κέντρο για να προγραμματίσουν ραντεβού, εξυπηρετούνται μόνο για συγκεκριμένους γιατρούς, ενώ όσοι ελλείψει χρημάτων θελήσουν να επισκεφτούν τα οδοντιατρεία του ΠΕΔΥ για να τοποθετήσουν τεχνητή οδοντοστοιχία (μασέλα), παραπέμπονται για το 2019!

Κατά τους εναπομείναντες γιατρούς που ζουν καθημερινά τη λειτουργία του ΠΕΔΥ στο Βόλο και τη Νέα Ιωνία, όλο αυτό το διάστημα παρακολουθούν την πολιτική ηγεσία του Υπ. Υγείας να εξαγγέλλει προσλήψεις ιατρών, νοσηλευτών , εργαστηριακών και δήθεν υποσχέσεις για ενίσχυση της ΠΦΥ, και ότι ο Βόλος έχει επιλεγεί για το πιλοτικό πρόγραμμα «Ιατρείο σε κάθε γειτονιά», αλλά στην πράξη, δεν περπατάει τίποτα.

Η Μονάδα Υγείας είναι υποστελεχωμένη, τα προβλήματα και οι ελλείψεις συσσωρεύονται και οι ασφαλισμένοι εγκαταλείπουν μαζικά το ΠΕΔΥ και προσέρχονται πλέον στα εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου Βόλου, αυξάνοντας τον όγκο δουλειάς εκεί, αφού η επισκεψιμότητα έχει αυξηθεί κατά 30% τουλάχιστον.

Η ενημερωτική πινακίδα έξω από το ιατρείο, ενημερώνει ότι ο γιατρός έχει κληρωθεί σε επιτροπή και δεν θα δεχτεί ασφαλισμένους

Ειδικότητες ούτε για …δείγμα!

Η Μονάδα Υγείας του ΠΕΔΥ στο Βόλο είναι αποδεκατισμένη από βασικές ειδικότητες. Συνολικά υπηρετούν περί τους 25 γιατρούς. Πολλές φορές, προκειμένου αυτοί οι γιατροί να καλύψουν τις βάρδιες πρωί και απόγευμα, γίνονται λάστιχο, ενώ εάν χρειαστεί να παρέχουν υπηρεσία στα ιατρεία του ΠΕΔΥ στη Νέα Ιωνία τρέχουν και δεν φτάνουν.

Για παράδειγμα, χθες μία ενημερωτική πινακίδα στο ισόγειο του κτηρίου, όπου λειτουργούν τα ιατρεία της Ορθοπεδικής, οι ασφαλισμένοι ενημερώνονταν ότι «ο γιατρός έχει κληρωθεί σε επιτροπή του ΙΚΑ, ανανεώστε το ραντεβού σας, τις επόμενες μέρες».

Στο διπλανό ιατρείο της Χειρουργικής, μία αντίστοιχη πινακίδα ενημέρωνε τους ασφαλισμένους ότι «Ο γιατρός έχει αναρρωτική άδεια από 6 έως 14 Φεβρουαρίου».

Ραντεβού για μασέλες… το 2019!

Ο κίνδυνος, ασφαλισμένοι να κυκλοφορούν ξεδοντιασμένοι μέχρι να τοποθετήσουν μασέλα, είναι όχι απλά ορατός αλλά άμεσος, εάν μην έχοντας χρήματα έχουν επιλέξει να φτιάξουν την οδοντοστοιχία τους στο ΠΕΔΥ Βόλου. Οι οδοντίατροι που απασχολούνται με περισσό φιλότιμο αδυνατούν να εξυπηρετήσουν όλα τα περιστατικά, διότι είναι πλέον πολλά αφενός, και αφετέρου τα υλικά που παραλαμβάνουν όταν γίνονται προμήθειες από την 5η ΥΠΕ δεν φτάνουν «ούτε για Ζήτω», αφού η ζήτηση είναι μεγάλη και συσσωρεύονται πολλοί ασφαλισμένοι. Επειδή οι διαμαρτυρίες είναι πλέον έντονες έξω από τα οδοντιατρεία του ΠΕΔΥ Βόλου, έχει αναρτηθεί η παρακάτω χαρακτηριστική ταμπέλα «Οι ασφαλισμένοι που χρειάζονται μασέλες και μασελάκια να μην κάνουν εξαγωγές. Να απευθύνονται πρώτα στην κ…… (με ραντεβού) για να μπούνε σε σειρά προτεραιότητας!». «Ψυχή βαθιά» μουρμούρισε μία 65χρονη ασφαλισμένη αποχωρώντας με κατεβασμένο κεφάλι από το οδοντιατρείο του 2ου ορόφου χθες το πρωί, μόλις ενημερώθηκε ότι, εάν ενδιαφέρεται να βάλει μασέλα, το πρώτο διαθέσιμο ραντεβού είναι από 2/1/2019!.

Η «μούχλα» συνυπάρχει μαζί με γιατρούς και ασφαλισμένους, λόγω μη συντήρησης του κτηρίου

Γιατροί «λάστιχο»

Οι δύο πνευμονολόγοι που απασχολούνται στο ΠΕΔΥ Βόλου έχουν γίνει κυριολεκτικά λάστιχο. Απασχολούνται πρωί και απόγευμα εναλλάξ για να ανταπεξέλθουν σε όλα τα προγραμματισμένα και μη ραντεβού ασφαλισμένων στη μονάδα.

Όταν ζητήθηκε συνδρομή στο έργο τους η 5η ΥΠΕ σε καθαρά υπηρεσιακό ύφος, αντί να συζητήσει το θέμα των ελλείψεων μαζί τους, απάντησε με επιπλέον ώρες δουλειάς. Το ίδιο ισχύει και για το Παιδιατρικό Τμήμα, όπου η παιδίατρος πολλές φορές υποχρεώνεται εκτός από το ιατρείο του Βόλου να μεταβεί και στη Νέα Ιωνία προκειμένου να εξυπηρετήσει και το Κέντρο «Μάνα» που αφορά σε μικρά παιδιά και τις εγκύους.

Συνολικά, οι γιατροί που στελεχώνουν τα ιατρεία του ΠΕΔΥ στο Βόλο, εξυπηρετούν 600 περιστατικά το μήνα ή 26 περιστατικά ημερησίως με ραντεβού, ενώ καθημερινά δέχονται και τουλάχιστον 10-15 περιστατικά, που μπορεί να μην έχουν κλείσει ραντεβού αλλά οι γιατροί δεν θέλουν να διώξουν τους ασθενείς και να τους ταλαιπωρήσουν, καθώς μεταξύ άλλων εξυπηρετούν και ανασφάλιστους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου