ΤΟΠΙΚΑ

Στον αέρα 300 νέες συντάξεις στο ΙΚΑ Βόλου

στον-αέρα-300-νέες-συντάξεις-στο-ικα-βόλο-573396

Στον αέρα το σύστημα συντάξεων και ασφάλισης στο Βόλο. Ο νέος ασφαλιστικός φορέας ΕΦΚΑ εγκαινιάστηκε», λειτουργεί χωρίς αυτόνομες υπηρεσίες και, επί της ουσίας, δεν μπορεί να εξυπηρετήσει κανέναν.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Τραγελαφικά σκηνικά εκτυλίσσονται καθημερινά στο τμήμα Μητρώου του ΙΚΑ Βόλου όπου προσέρχονται απελπισμένοι δεκάδες άνθρωποι που θέλουν να υποβάλουν αίτηση για συνταξιοδότηση, όμως υπάρχει εγγενής αδυναμία εξυπηρέτησης, αφού από 1-1-2017 που λειτουργεί ο νέος Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (Ε.Φ.Κ.Α), έχει παγώσει κάθε διαδικασία. Δεν εκδίδεται καμία ερμηνευτική εγκύκλιος, οι υπάλληλοι δεν γνωρίζουν με ποιους συντελεστές θα γίνει ο υπολογισμός των συντάξεων, και οι εν δυνάμει συνταξιούχοι αποχωρούν με άδεια χέρια. Υπολογίζεται ότι από τις αρχές του χρόνου, περισσότεροι από 300 ασφαλισμένοι όλων των ταμείων ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ μόνο στη Μαγνησία είναι «όμηροι» του ΕΦΚΑ και της αδυναμίας του Υπ. Εργασίας να οργανώσει το νέο σύστημα ασφάλισης. Από το Μάιο εξάλλου, άλλοι 100 περίπου συνταξιούχοι είναι αναγκασμένοι να ζούνε με την «προσωρινή» σύνταξη, αφού δεν έχει καταστεί δυνατόν να υπολογιστεί το πλήρες ποσό βάσει των συντελεστών του νόμου Κατρούγκαλου.

Οι υπάλληλοι του Μητρώου του ΙΚΑ στο Βόλο, έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με τη μήνιν των ασφαλισμένων καθώς εμφανίζονται καθημερινά μικρότερα ή μεγαλύτερα προβλήματα στη λειτουργία ενιαίου μητρώου, ενιαίου πρωτοκόλλου, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να υπολογίσουν καν το ύψος της σύνταξης που δικαιούται ο κάθε ενδιαφερόμενος.

Ακόμη και στις συνεχείς εκκλήσεις των υπαλλήλων προς την Αθήνα να υπάρξουν σύντομα οι ερμηνευτικοί εγκύκλιοι, δεν λαμβάνεται καμία απάντηση, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι με τα δικαιολογητικά στο χέρι να αποχωρούν άπραγοι, αφού δεν μπορεί να προχωρήσει καμία διαδικασία ηλεκτρονικά.

Από τις αρχές του χρόνου μέχρι σήμερα, υπολογίζεται ότι έχουν συσσωρευτεί περίπου 300 αιτήματα από ασφαλισμένους όλων των ταμείων, που πλέον συνυπάρχουν στο ΕΦΚΑ, και τα οποία, εφόσον εκδοθούν οι ερμηνευτικοί εγκύκλιοι, θα πάρουν το δρόμο της διεκπεραίωσης.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν υπήρξε κανένα μεταβατικό στάδιο, με αποτέλεσμα το νέο ενιαίο ασφαλιστικό ταμείο να μην είναι έτοιμο να λειτουργήσει» επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ανώτερο στέλεχος του ΙΚΑ Βόλου, υπογραμμίζοντας ότι «με τις ασκήσεις επί χάρτου δεν είναι δυνατόν να ομαλοποιηθεί ένα σύστημα που αδυνατεί προς το παρόν να εκδώσει ακόμη και ερμηνευτικές εγκυκλίους, πόσο μάλλον συντάξεις».

Τραγελαφικές καταστάσεις

Το μέγεθος της ανετοιμότητας του Υπουργείου Εργασίας, που πολυδιαφήμισε τον νέο φορέα (ΕΦΚΑ), αποτυπώνεται στις τραγελαφικές καταστάσεις που εξελίσσονται καθημερινά μπροστά από τα γκισέ του Τμήματος Μητρώου του ΙΚΑ στην οδό Ξενοφώντος.

Μόλις χθες το πρωί, μία μητέρα με το γιό της μαθητή της Β’ Λυκείου βρέθηκε σε πλήρη απόγνωση, όταν θέλοντας να ανανεώσει την κάρτα υγείας του παιδιού της, που θα ταξιδέψει στο εξωτερικό με το πρόγραμμα ERASMUS, ενημερώθηκε ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο, αφού στο νέο σύστημα δεν υπάρχει αντίστοιχη πρόβλεψη. Οι υπάλληλοι του ΙΚΑ Βόλου, προκειμένου να εξυπηρετήσουν, επικοινώνησαν με την Αθήνα, ωστόσο οι κεντρικές υπηρεσίες δεν ήταν σε θέση να δώσουν περισσότερες πληροφορίες, και έτσι, η «υγειονομική ασφάλιση» του νεαρού μαθητή, προς το παρόν είναι στον αέρα.

Σύμφωνα με τους υπαλλήλους του ΙΚΑ, επιβάλλεται να ιεραρχηθούν οι προτεραιότητες του ΕΦΚΑ και να επιμηκυνθεί ο χρόνος ενοποίησης των ταμείων, προκειμένου να σταματήσουν να είναι όμηροι ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι που περιμένουν, εάν είναι παλιοί συνταξιούχοι τον επανυπολογισμό, ή εάν είναι νέοι συνταξιούχοι να γνωρίσουν τι σύνταξη θα λάβουν.

«Εγκαινιάστηκε» χωρίς να είναι έτοιμος! Λειτουργεί χωρίς υπηρεσίες! Αυτός είναι ο «πραγματικός» ΕΦΚΑ. Και μπορεί να «χύθηκαν» τόνοι από μελάνι, ωστόσο ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης ουσιαστικά δεν υπάρχει, επειδή δεν μπορεί επί της ουσίας να εξυπηρετήσει κανέναν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου