Oι ουρές της ντροπής

oι-ουρές-της-ντροπής-573443

Το πιο συγκλονιστικό όμως από όλα πλέον, είναι πως ένα στα δύο νοικοκυριά δηλώνει πως το κύριο εισόδημα προέρχεται από τη σύνταξη των μελών του

Οι ουρές της ντροπής στην Ελλάδα της επταετίας των μνημονίων μεγαλώνουν. Ουρές στα ΑΤΜ για τις συντάξεις πείνας, ουρές στο ΙΚΑ για τις ρυθμίσεις οφειλών, ουρές στον ΟΑΕΔ για μία θέση εργασίας, ουρές στα ΚΕΠ για ένα επίδομα 350 ευρώ, ουρές στη ΔΕΗ για διακανονισμό λογαριασμών, ουρές στην εφορία για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, ουρές…, ουρές…, ουρές…

Ούτε στον χειρότερο εφιάλτη του δεν το είχε φανταστεί αυτό ο νεοέλληνας, πόσο μάλλον να αποτελεί και την καθημερινότητά του. Διότι αυτή είναι πλέον η καθημερινότητα για την πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Ένας ατέλειωτος αγώνας προκειμένου να εξασφαλίσει ότι δεν θα του πάρουν το σπίτι, ότι δεν θα του κόψουν το ρεύμα, ότι θα έχει ένα πιάτο φαγητό στο τραπέζι, και ότι τουλάχιστον δεν θα κινδυνεύει να βρεθεί στη φυλακή επειδή χρωστάει.

Και για όποιον μπορεί να ισχυριστεί ότι τα παραπάνω είναι υπερβολή, αρκεί να διαβάσει την τελευταία έρευνα που έκανε το ΙΜΕ- ΓΣΕΒΕΕ και δόθηκε στη δημοσιότητα, επιβεβαιώνοντας την οικτρή πλέον κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα περισσότερα νοικοκυριά.

Επτά στους δέκα νέους περίπου, αν μπορούσαν θα έφευγαν στο εξωτερικό, ενώ ένας στους δύο Έλληνες καθυστερεί να πάει στο γιατρό γιατί δεν έχει λεφτά.

Η ζωή του 75% των Ελλήνων χειροτέρεψε μετά την κρίση, ενώ είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός εκείνων που δεν μπορούν να ικανοποιήσουν στοιχειώδεις καθημερινές ανάγκες. Είναι τραγικό επίσης να διαβάζεις ότι ένας στους δύο Έλληνες πλέον καθυστερεί να πάει ακόμη και στο γιατρό γιατί δεν έχει λεφτά.

Το πιο συγκλονιστικό όμως από όλα, είναι πως ένα στα δύο νοικοκυριά δηλώνει πως το κύριο εισόδημα προέρχεται από τη σύνταξη των μελών του, ενώ η επιχειρηματικότητα βρίσκεται σε ημιθανή κατάσταση, με εκατοντάδες χιλιάδες λουκέτα και την οικονομία στα τάρταρα.

Επτά χρόνια μετά, όλες οι θυσίες έχουν πάει στο βρόντο. Η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται σε καθεστώς μνημονίου, συνεχούς επιτήρησης, με προϋπολογισμούς απολύτως ελεγχόμενους, με συνεχείς μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, με δραματικές περικοπές κονδυλίων σε υγεία, παιδεία, κοινωνική προστασία.

Μπορεί πλέον να αποκαλούμε την τρόικα «Θεσμούς», όμως η νοοτροπία των δανειστών δεν έχει αλλάξει. Επιμένουν να χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως πειραματόζωο και ας έχουν ομολογήσει πολλές φορές ότι η συνταγή που ακολουθούν είναι λανθασμένη.

Μία ακόμη τέτοια λανθασμένη συνταγή ετοιμάζονται και πάλι να επιβάλλουν, με την κυβέρνηση ασθμαίνουσα πλέον, έχοντας χάσει πολύτιμο χρόνο στη διαπραγμάτευση, να επιζητά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης με κάθε τίμημα. Αδιαφορώντας ότι μπαίνοντας και αυτή τη φορά στην ουρά… για τα δανεικά των περιβόητων δόσεων του ελληνικού προγράμματος, καταδικάζει την κοινωνία στη συνέχιση της λιτότητας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου