«Όλα με το… δελτίο»

όλα-με-το-δελτίο-577888

Το σχέδιο της πλήρους διάλυσης του κοινωνικού κράτους ολοκληρώνεται, και η κυβέρνηση βάζει φαρδιά πλατιά την υπογραφή της κάτω από αυτό.

Σε περιόδους οικονομικής κρίσης οι φτωχοί είναι οι πλέον ευάλωτοι. Μόνο που τώρα ξεπερνούν ακόμη και το έσχατο όριο ένδειας. Ένας στους πέντε στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, βρίσκεται κάτω από το επίπεδο φτώχειας (ο αριθμός έχει διπλασιαστεί από το 2008), ενώ περίπου τέσσερα εκατομμύρια Έλληνες κινδυνεύουν να βρεθούν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Η καταβύθιση αυτή προβάλλει και μια άλλη αδυναμία του ελληνικού κράτους, που έχει να κάνει με την ανυπαρξία του κράτους πρόνοιας. Στη χώρα μας δεν υπάρχει αυτό το δίχτυ ασφαλείας που θα κρατήσει τους ανθρώπους από την πτώση.

Η υγειονομική περίθαλψη είναι μία από τις δημόσιες υπηρεσίες που έχει πληγεί περισσότερο από την κρίση στην Ελλάδα. Εκτιμάται ότι 800.000 Έλληνες είναι χωρίς ιατρική περίθαλψη ή πρόσβαση λόγω έλλειψης ασφάλισης ή φτώχειας.

Πρόσφατη έκθεση υπογράμμισε τις καταστροφικές κοινωνικές και υγειονομικές συνέπειες της χρηματοπιστωτικής κρίσης και της λιτότητας για τον πληθυσμό της Ελλάδος.

Η κλίμακα και η ταχύτητα των επιβαλλόμενων αλλαγών περιόρισαν την ικανότητα του δημόσιου συστήματος υγείας να ανταποκριθεί στις ανάγκες του πληθυσμού, ενώ οι δομές κοινωνικής προστασίας πλέον φθίνουν επικίνδυνα.

Bλέποντας τις τελευταίες μέρες δεκάδες ανθρώπους στην εξαθλίωση να στενάζουν στις ουρές για να υποβάλλουν αίτηση για 350 ευρώ το μήνα, όσο είναι το περιβόητο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, πείστηκα ότι τελικά μας οδηγούν στο μοντέλο: «Όλα με το δελτίο»

Το σχέδιο της πλήρους διάλυσης του κοινωνικού κράτους ολοκληρώνεται, και η κυβέρνηση βάζει φαρδιά πλατιά την υπογραφή της κάτω από αυτό.

Η αριστερή κυβέρνηση που θα έσκιζε τα μνημόνια και θα επανέφερε τη χώρα στην κανονικότητα, δημιουργεί νέες στρατιές νεόπτωχων και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη φτώχεια και την εξαθλίωση την εργατική τάξη.

Η δέσμη μέτρων που εφαρμόζονται για την ανακούφιση -υποτίθεται- όλων όσοι υπέστησαν τις βάρβαρες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, δείχνουν ξεκάθαρα το σχέδιο της κυβέρνησης. Πρόκειται με καθαρή αντικατάσταση των χρηματικών απολαβών με… παροχές σε είδος.

Αντικατάσταση του κράτους πρόνοιας με κάρτες σίτισης και συσσίτια. Αυτό όμως μπορεί να είναι το όραμα της ανάπτυξης που οραματίζεται η αριστερά στην Ελλάδα;

Αντί να αναζητούνται τρόποι μείωσης της ανεργίας, η κυβέρνηση επιχειρεί να συντηρήσει έναν ολόκληρο λαό με επιδόματα πείνας, κάρτες σίτισης και εξευτελιστικές συντάξεις, ίδιες για όλους.

Μία πολιτική που δεν προάγει ασφαλώς την κοινωνική ασφάλεια, αφού διευρύνει τις ανισότητες και καταβαραθρώνει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου