Στη χώρα των φόρων

στη-χώρα-των-φόρων-581911

Δεν μπορεί ο πολίτης να τρέχει από το πρωί έως το βράδυ, και ο μοναδικός του σκοπός να είναι πως θα πληρώσει υποχρεώσεις

Φόροι και χρέη «πνίγουν» τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και προκαλούν ασφυξία στην αγορά. Οι απανωτές αυξήσεις φόρων και η επιβολή νέων φόρων και «έκτακτων» εισφορών, που τελικά αποδείχθηκαν μόνιμου χαρακτήρα την τελευταία εξαετία, στα χρόνια των μνημονίων, «γονάτισαν» κυριολεκτικά τους φορολογουμένους και εξάντλησαν τη φοροδοτική τους ικανότητα.

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι ζούμε στη χώρα των φόρων.

Στο εισόδημα, στα ακίνητα, στα κινητά, στην περιουσία, στα δημόσια αγαθά, στις υπηρεσίες, σε ιδιώτες, σε μισθωτούς, σε συνταξιούχους, σε επιχειρήσεις, σε ό,τι τέλος πάντων κινείται.

Μόνο στον αέρα που αναπνέουμε δεν έχουν ακόμη επιβάλλει φόρο. Δεν αποκλείεται όμως να γίνει και αυτό όσο η δεύτερη αξιολόγηση παραμένει ανοιχτή και έχουμε κυβερνητικούς αξιωματούχους σαν τον κ. Ν. Ξυδάκη, να λένε αυτά που λέει για τη δραχμή.

Δεν μπορεί ο πολίτης να τρέχει από το πρωί έως το βράδυ, και ο μοναδικός του σκοπός να είναι πως θα πληρώσει την εφορία ή την τράπεζα, πως θα κάνει διακανονισμό στη ΔΕΗ και το νερό, πως θα κόψει από το φαγητό για να στείλει τα δίδακτρα στο παιδί, πως θα ρυθμίσει το θερμοστάτη για να μην πληρώσει πολλά κοινόχρηστα.

Είναι βάρβαρη και απάνθρωπη μία τέτοια καθημερινότητα. Είναι κατάντια για μία κοινωνία αυτός ο τρόπος ζωής.

Η κοινωνία είναι πλέον εξουθενωμένη. Το παρατηρεί κανείς βλέποντας τον κόσμο να περπατάει στο δρόμο.

Το ομολογούν τα στοιχεία που δημοσιεύονται κάθε μέρα, όπως χθες, που μία νέα έκθεση έδειξε ότι παρουσιάζει ραγδαία αύξηση ο αριθμός των φορολογούμενων που αναγκάζονται να ζήσουν παρέα με το κατασχετήριο της εφορίας. Με τραπεζικούς λογαριασμούς που έχουν δεσμευτεί, με κατάσχεση εισοδήματός τους στα χέρια τρίτων και την απειλή κατάσχεσης μισθού και σύνταξης, πολλοί φορολογούμενοι βιώνουν πλέον από πρώτο χέρι τι σημαίνει να μην σου περισσεύουν για να εξοφλήσεις την εφορία.

Και έτσι καταστρέφονται νοικοκυριά και καταδικάζονται επιχειρήσεις. Στραγγαλίζονται οικονομικά, και η κυβέρνηση αντί να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για να κάνει κάτι προκειμένου να βρεθεί μία λύση που δεν θα οδηγεί σε βέβαιο θάνατο, κάνει ό,τι μπορεί για να επισπεύσει το «εκτελεστικό απόσπασμα». Είναι καταστροφικό να συνεχίζεται η ίδια πολιτική. Σε λίγο θα καταγράφουμε μόνο «θύματα» και η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου