Δεν κουνιέται φύλλο

δεν-κουνιέται-φύλλο-603383

Η πραγματική οικονομία βυθίζεται ενώ τα πρόσθετα φορολογικά μέτρα που ήδη εφαρμόζονται πλήττουν με σφοδρότητα την αγορά

Η οικονομία δείχνει πως οδεύει ολοταχώς για ύφεση αρκετά μεγαλύτερη από εκείνη που έχουν προβλέψει η κυβέρνηση και οι δανειστές. Κινδυνεύει πλέον να χάσει όχι το τρένο της ανάπτυξης, αλλά ακόμη και αυτό της σταθεροποίησης ώστε να έχει να ελπίζει για τη νέα χρονιά που μόλις ξεκίνησε.

Οι υπερεκτιμημένες προβλέψεις για ανάπτυξη και οι υποεκτιμημένοι «πολλαπλασιαστές» της ύφεσης, απειλούν για μια ακόμη φορά το ελληνικό πρόγραμμα και προς το παρόν δεν φαίνεται να ιδρώνει το αυτί κανενός.

Η πραγματική οικονομία βυθίζεται ενώ τα πρόσθετα φορολογικά μέτρα που ήδη εφαρμόζονται πριν καλά καλά ξεδιπλωθούν στο σύνολό τους, πλήττουν με σφοδρότητα την αγορά και θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα έχουν αντίκτυπο στην πορεία των εσόδων το επόμενο διάστημα.

Μία όμως επιπλέον εισπρακτική αποτυχία θα σημάνει νέα μέτρα και νέους φόρους ενώ ακόμη η αξιολόγηση παραμένει παγωμένη και κανείς δεν ξέρει εάν και πότε θα ολοκληρωθεί η περιβόητη διαπραγμάτευση που σύμφωνα με τους κυβερνώντες θα έκλεινε από τις αρχές Δεκεμβρίου.

Και όμως την ίδια ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ιδιαίτερα σκληρό φορολογικό, συνταξιοδοτικό και ασφαλιστικό κυνηγητό, ενώ τα όποια αντίμετρα προβλέφθηκαν ότι θα μπορούσαν να το πλαισιώσουν προκειμένου να απορροφηθούν οι κραδασμοί της ύφεσης όπως ο αναπτυξιακός Νόμος, η σταδιακά αποπληρωμή των χρεών στον ιδιωτικό τομέα δεν έχουν ακόμη αρχίσει να φέρνουν ορατά αποτελέσματα.

Παράλληλα δεν υπάρχει προς το παρόν καμία σοβαρή ένδειξη πως το 2017 θα αποδειχθεί καλύτερο από πλευράς οικονομικών επιδόσεων και θα δώσει το εναρκτήριο λάκτισμα για την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Και όλα αυτά ενώ ένας νέος δύσκολος κύκλος διαπραγματεύσεων για την επόμενη αξιολόγηση βρίσκεται μπροστά με αιχμή τα εργασιακά, οι αποφάσεις για τη ρύθμιση του χρέους εκκρεμούν, ποιος ξέρει για πότε, ενώ σε όλα αυτά προστίθεται η πολιτική αβεβαιότητα που αφήνεται να διαχυθεί στην οικονομία εν μέσω ενδείξεων ότι βρίσκονται ακόμη στο τραπέζι σενάρια πρόωρων εκλογών.

Υπό το βάρος όλων αυτών ήταν αναμενόμενο στην οικονομία να μην κουνιέται φύλλο ούτε από επενδυτικής πλευράς, ούτε, όμως, από το μέτωπο της ιδιωτικής κατανάλωσης η οποία έχει φτάσει στο ναδίρ λόγω της αγοραστικής δύναμης που έχει φτάσει στα τάρταρα.

Υπό τις παρούσες συνθήκες λοιπόν άσπρες μέρες δεν βλέπουμε… όσο και εάν χιονίσει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου