Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα

μπρος-γκρεμός-και-πίσω-ρέμα-604211

Δεν έχουν τέλος οι θηλιές …στο λαιμό των ελεύθερων επαγγελματιών που προσπαθούν να δραστηριοποιηθούν σε τούτη τη χώρα

Με πολιτικές που στοχοποιούν τη μεσαία τάξη, είναι σχεδόν αδύνατο να μιλάμε για ανάπτυξη που συνεχώς ευαγγελιζόμαστε και ποτέ δεν έρχεται. Η συνεχής και αδιάλειπτη υπερφορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών , μόνο τα αντίθετα αποτελέσματα θα μπορέσει να επιφέρει.

Και επειδή πολλά ακούγονται ένας επαγγελματίας φίλος της στήλης μου εξηγούσε προχθές πως με το νόμο Κατρούγκαλου πλέον οι περισσότεροι κλάδοι θα πάνε άκλαυτοι αφού πλέον όχι μόνο βάζουν συνέταιρο το κράτος στην τσέπη τους αλλά είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν πολύ περισσότερα από όσα αρχικά είχαν και εκείνοι οι ίδιοι υπολογίσει ότι θα καταβάλλουν με βάση το νέο νόμο.

Ενας ελεύθερος επαγγελματίας λοιπόν θα πρέπει να πληρώσει το 2017 για τις ασφαλιστικές του εισφορές: 20% του καθαρού φορολογητέου εισοδήματός του, αφαιρουμένων, δηλαδή των εξόδων που έκανε κατά την άσκηση της επιχειρηματικής του δραστηριότητας, για τον κλάδο σύνταξης,6,95% του καθαρού φορολογητέου εισοδήματός του για τον κλάδο υγείας και αν είναι γιατρός, δικηγόρος ή μηχανικός, 7% του εισοδήματός του για τον κλάδο επικούρησης και 4% για το εφάπαξ. Υπάρχει, συνεπώς, η πιθανότητα το ποσοστό αυτό να φτάσει στο 37,95% του εισοδήματός του.

Στις επιβαρύνσεις βέβαια του ελεύθερου επαγγελματία, πέραν της ασφαλιστικής του εισφοράς, θα πρέπει να συνυπολογιστεί και ο φόρος εισοδήματος, αλλά και διάφοροι άλλοι φόροι, που συμπληρώνουν το παζλ της εξόντωσης. Σχηματικά, σε περίπτωση ετήσιων εισοδημάτων της τάξης των 20.000 ευρώ, ο ελεύθερος επαγγελματίας θα πρέπει να πληρώσει, ασφαλιστικές εισφορές: 5.390 ευρώ, αν είναι γιατρός, δικηγόρος ή μηχανικός: 7.590 ευρώ,

Σε αυτά, βέβαια, θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η εισφορά αλληλεγγύης αλλά και διάφοροι άλλοι φόροι, όπως ο ΕΝΦΙΑ, Τέλη Κυκλοφορίας κ.λπ.

Εάν τα παραπάνω μετά από επτά χρόνια κρίσης και με τους περισσότερους επαγγελματικούς κλάδους να μαστίζονται από ανεργία, δεν είναι μία μεγάλη θηλιά στο λαιμό των ελεύθερων επαγγελματιών που προσπαθούν να δραστηριοποιηθούν σε τούτη τη χώρα αναρωτιέμαι τελικά τι μπορεί να είναι;

Εχουν απόλυτο δίκιο να αντιδρούν και να ξεσηκώνονται κάνοντας λόγο για το «απόλυτο κενό» αφού ουσιαστικά στο τέλος της επόμενης χρονιάς, κάνοντας ταμείο ενδεχομένως να βρεθούν και χρεωμένοι.

Με το νέο λοιπόν ασφαλιστικό και φορολογικό σύστημα, σκέφτηκε άραγε κανείς στο Υπουργείο Οικονομικών και στο Υπουργείο Εργασίας πως ωθούν με την πολιτική τους ουσιαστικά τους επαγγελματίες να αποκρύπτουν εισοδήματα; Και εάν γίνει αυτό, αναρωτιέμαι, τη «νύφη» θα την πληρώσουν πάλι τα γνωστά ισοζύγια; Ρητορικό το ερώτημα αφού η απάντηση είναι γνωστή εκ των προτέρων όχι μόνο σε εμάς τους πολίτες αλλά και σε εκείνους που σχεδιάζουν εκ του προχείρου και εφαρμόζουν μία πολιτική που είναι αδιέξοδη και το ξέρουν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου