Δεν αρκούν τα μεγάλα λόγια

δεν-αρκούν-τα-μεγάλα-λόγια-608873

Η χάραξη µιας εθνικής στρατηγικής, που θα έχει στόχο την αισθητή βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος, είναι πλέον μονόδρομος

Το στοίχημα της ανάπτυξης που έχει χαθεί εδώ και χρόνια είναι ο μεγάλος πόθος τόσο εντός των συνόρων όσο και εκτός. Είναι αλήθεια πως όσα μέτρα κι αν παρθούν, αν δεν υπάρξει ανάπτυξη δεν θα μπορέσει καμία κυβέρνηση να κατακτήσει το έπαθλο της εξόδου της χώρας από την κρίση.

Η επιστροφή της οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης είναι χωρίς αμφιβολία το µμεγάλο στοίχημα για την Ελλάδα το 2017. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, δεν αρκούν τα µμεγάλα λόγια και τα ευχολόγια.

Πρωτίστως, η πολιτική ηγεσία της χώρας οφείλει να εργαστεί σκληρά ώστε η ελληνική οικονομία, η οποία έχει υποστεί ισχυρά πλήγματα από τις πολιτικές της λιτότητας των τελευταίων ετών, να γυρίσει επιτέλους σελίδα.

Για να σπάσει επιτέλους ο επταετής φαύλος κύκλος ύφεσης, να ανακόψει η ελληνική οικονομία και να εισέλθει σε τροχιά σταθερής και βιασύνης ανάπτυξης, για να τονωθεί η εγχώρια παραγωγή και να αυξηθούν οι εξαγωγές ελληνικών προϊόντων.

Κυρίως όμως, για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, ώστε να καταπολεμηθεί η µάστιγα της ανεργίας, να ενισχυθεί η κατανάλωση και να αυξηθούν τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων που βρίσκονται στο όριο της επιβίωσής τους.

Η χάραξη µιας εθνικής στρατηγικής, που θα έχει στόχο την αισθητή βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος είναι πλέον μονόδρομος.

Όλοι ομονοούν ότι η χώρα χρειάζεται ένα ισχυρό επενδυτικό σοκ. Για να γίνει όμως αυτό, θα πρέπει να δοθούν κίνητρα, αλλά και σωστή και στοχευόμενη αξιοποίηση στα κοινοτικά κονδύλια (ΕΣΠΑ και πακέτο Γούνες) που είναι αλήθεια ότι θα δώσουν πολύτιμες ανάσες ρευστότητας στην ασθμαίνουσα αγορά. Δεν αρκούν όμως μόνο αυτά για να λάβει η οικολογία την αναπτυξιακή ώθηση που απαιτείται, αφού θα πρέπει να ενθαρρυνθεί η ιδιωτική πρωτοβουλία, να διαμορφωθεί ένα περιβάλλον φιλικό για επενδύσεις και να δοθούν κίνητρα σε επιχειρηματίες εντός και εκτός Ελλάδας για να «ανοίξουν δουλειές» στη χώρα µας, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.

Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει έμφαση στην ανάπτυξη και όχι στα περιοριστικά μέτρα. Η τόνωση της ρευστότητας στην αγορά και η βελτίωση του φορολογικού περιβάλλοντος είναι βασικές προϋποθέσεις για μια οικονομία πιο παραγωγική και ανταγωνιστική. Μια οικονομία που θα μπορεί να υποστηρίξει, με μόνιμο και διατηρήσιμο τρόπο, τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών. Εάν αυτό δεν επιτευχθεί μέσα στο 2017, ο απολογισμός και πάλι σε δώδεκα μήνες θα αποπνέει απογοήτευση και απόγνωση. Η χώρα όμως, πλέον δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει άλλες ευκαιρίες. Μέχρι σήμερα πλήρωσε ακριβά τους πειραματισμούς και την αδυναμία ανάληψης ουσιαστικών πρωτοβουλιών για αλλαγή αναπτυξιακού μοντέλου. Τα ψέματα τελείωσαν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου