Τι φόρους πληρώνεις;

τι-φόρους-πληρώνεις-610719

Είναι παράλογο να νομίζει το οικονομικό επιτελείο ότι, επιβάλλοντας διαρκώς φόρους, μπορεί η οικονομία να πάρει μπροστά

Δεν ξέρω εάν τελικά θα πιάσουν οι ευχές όλων μας για μία καλύτερη χρονιά, πάντως με το που ανέτειλε το 2017, οι νέες επιβαρύνσεις είναι εδώ. Αυξήσεις που είναι αποτέλεσμα των μέτρων που έχουν ψηφιστεί το προηγούμενο διάστημα, ξεκινά τώρα η εφαρμογή τους. Το αποτέλεσμα φυσικά είναι εκ προοιμίου γνωστό.

Πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, για όσους βέβαια έχουν ακόμη τη δυνατότητα και αντέχουν να πληρώσουν ολοένα και περισσότερο.

Όμως η επιβολή όλο και περισσότερων φόρων δεν επιφέρει κανένα αποτέλεσμα, κι αυτό γιατί έχει εξαντληθεί πλέον η φοροδοτική ικανότητα πολιτών και επιχειρήσεων.

Οι άνθρωποι της αγοράς με κάθε ευκαιρία επισημαίνουν ότι το φορολογικό σύστημα θα πρέπει να εισαγάγει, επιτέλους, αποτελεσματικές μεταρρυθμίσεις στη φορολογία φυσικών και νομικών προσώπων, και να βασίζεται σε ένα διαφανές, δίκαιο, απλό, κατανοητό και σταθερό πλαίσιο το οποίο θα βάζει τέλος στην πολυνομία, στη φοροδιαφυγή και στη φοροαποφυγή.

Ασφαλώς και το φαινόμενο της φοροδιαφυγής βρίσκει πρόσφορο έδαφος σε πολλούς κλάδους της ελεύθερης επαγγελματικής δραστηριότητας, είναι όμως πλήρως παράλογο να κατηγορούνται σε τακτική βάση και εσκεμμένα οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, ως οι κατεξοχήν υπαίτιοι για όλα τα δεινά και τις παρατυπίες. Όπως είναι παράλογο να νομίζει το οικονομικό επιτελείο ότι επιβάλλοντας διαρκώς φόρους μπορεί η οικονομία να πάρει μπροστά.

Η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, επιβάλλεται να τεθεί σε σύγχρονες βάσεις, οι οποίες θα δίνουν έμφαση σε στοχευμένες αναπτυξιακές κατευθύνσεις, που θα ενδυναμώνουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και θα προωθούν την απασχόληση. Το παραδέχονται οι εκάστοτε υπουργοί Οικονομικών όταν αναλαμβάνουν την «ηλεκτρική καρέκλα» τα τελευταία επτά χρόνια, αλλά το ξεχνούν αμέσως μετά ελέω των δεσμεύσεων με τους δανειστές.

Έτσι, εκείνοι που δεν μπορούν να κρύψουν τα εισοδήματά τους, σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της φορολογίας και ορισμένοι άλλοι επιμένουν στην υγειά των κορόιδων.

«Οι φόροι θα πρέπει να υπακούουν σε κάποια στοιχεία λογικής. Κανένας φόρος δεν θα πρέπει να επιβάλλεται δίχως ανταποδοτική κρατική δράση για την κάθε επιβάρυνση. Σε άλλες χώρες το ερώτημα δεν είναι «τι φόρους πληρώνεις;» αλλά ποιά είναι η «κοινωνική σου συνεισφορά». Καλό θα είναι αυτό, να το συνειδητοποιήσουν οι πολιτικές μας ηγεσίες», έλεγε χθες στη στήλη ένας έμπειρος ντόπιος οικονομολόγος (που φυσικά δραστηριοποιείται στο εξωτερικό, και κάθε φορά που καλείται να αναλύσει τα της ελληνικής οικονομίας, σηκώνει τα χέρια ψηλά με τα παράδοξα που καταγράφονται).

Στις ολοένα και δυσχερέστερες συνθήκες κάτω από τις οποίες καλούνται να επιβιώσουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά, δεν είναι δυνατόν οι πολίτες να πληρώνουν ολοένα και περισσότερα.

Χρειάζεται επιτέλους εφαρμογή μέτρων που θα δίνουν ανάσα στα νοικοκυριά, θα ενισχύουν ουσιαστικά την αγορά, δίνοντάς την ευκαιρία στην οικονομία να αναπνεύσει πραγματικά.

Διαφορετικά, τέτοια εποχή του χρόνου πάλι τα ίδια θα λέμε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου