Πάει ο παλιός ο χρόνος…

πάει-ο-παλιός-ο-χρόνος-611695

Στην κυβέρνηση θα πρέπει να καταλάβουν ότι η τακτική που ακολουθούν μέχρι σήμερα έχει οδηγήσει σε καταστροφικά αποτελέσματα

Πάντα η νέα χρονιά συνοδευόταν από διάφορες ευχές, για οικογενειακή ευτυχία, υγεία, ειρήνη στον κόσμο. Με τη μόνη διαφορά ότι φέτος ο ερχομός της νέας χρονιάς συνοδεύεται και από την προσδοκία η χώρα να μη γκρεμοτσακιστεί στα βράχια, αφού τα σενάρια για ακόμη πιο δύσκολες μέρες επανέρχονται και μάλιστα με πιο εμφατικό τρόπο.

Στην ανατολή του 2017 οι πολίτες ανησυχούν όσο ποτέ, επειδή οι κατακτήσεις τους κινδυνεύουν να ακυρωθούν, επειδή τα δικαιώματά τους οπισθοχωρούν, επειδή τα μέχρι σήμερα αυτονόητα, δεν υφίσταται. Τα πράγματα γίνονται ολοένα και πιο δύσκολα.

Το 2016 τελειώνει με πολύ μεγάλες απώλειες για όλους. Για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις, τους εργαζομένους, τους συνταξιούχους, ακόμα και αυτούς που έλαβαν το μέρισμα των 300 ή 400 ευρώ.

Η οικονομία στερήθηκε λόγω των ατέρμονων και χωρίς αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων και των καθυστερήσεων δόσεις άνω των 9 δισ. ευρώ μέχρι στιγμής όπως λένε οι οικονομικοί αναλυτές. Χρήματα που αν είχαν πέσει στην αγορά, τα πράγματα θα ήταν σήμερα πολύ διαφορετικά και η οικονομία ενδεχομένως να είχε πάρει μπροστά. Αντί αυτού, το κλίμα στην αγορά επιδεινώθηκε, τα capital controls έχουν στεγνώσει την αγορά και μαζί τους και η θηλιά ρευστότητας και τα “λουκέτα” απειλούν την ύπαρξη ακόμη και πάλαι πότε ισχυρών επιχειρήσεων.

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι η χώρα, η οικονομία, η κοινωνία δεν αντέχουν άλλο. Δεν μπορούν να ζήσουν και το 2017 μία επανάληψη όσων συνέβησαν το 2015 ή το 2016.

Κάποια στιγμή, στην κυβέρνηση θα πρέπει να καταλάβουν ότι η τακτική που ακολουθούν μέχρι σήμερα έχει οδηγήσει σε καταστροφικά αποτελέσματα.

Πρέπει η περιβόητη πλέον διαπραγμάτευση να οδηγήσει σε «ασφαλή νερά». Εάν με τις παλινωδίες που παρατηρούνται και τις επαναστατικές κορώνες που καταλήγουν σε επιστολές υποταγής, μεγαλώσει ακόμη περισσότερο ο λογαριασμός των μέτρων το αποτέλεσμα θα είναι οδυνηρό για τους πολίτες.

Ένας ακόμη κύκλος αβεβαιότητας και αστάθειας θα επιδεινώσει το ήδη κάκιστο κλίμα στην οικονομία και όσες ευχές και να κάνουμε 10 εκατ. Έλληνες μαζί για δημιουργική χρονιά, το 2017 μπορεί να είναι ακόμη χειρότερο από τη χρονιά που μόλις αποχαιρετήσαμε.

Και επειδή δεν είναι όλα τα πράγματα επικοινωνία και επειδή η πραγματικότητα δείχνει ότι «κάθε πέρυσι» και καλύτερα, ας ελπίσουμε ότι η ανάταση θα έρθει πιο κοντά.

Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά. Καλύτερη από αυτή που έφυγε αφήνοντας πίσω μία κοινωνία ρημαγμένη και χιλιάδες συνανθρώπους μας στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου