Η τρομολαγνεία

η-τρομολαγνεία-619239

Τα πολλαπλά τρομοκρατικά χτυπήματα από εξτρεμιστές τρομοκράτες αποπνέουν τυφλό μίσος

Ο τρόμος επέστρεψε πάνω από την Ευρώπη. Ένα χρόνο και κάτι, μετά το αιματοκύλισμα στο Παρίσι, λίγους μήνες μετά τις Βρυξέλλες και τη Νίκαια, λίγες μόνο μέρες πριν τα Χριστούγεννα, ο εφιάλτης της τρομοκρατίας πλανάται πάνω από όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Έχει φωλιάσει στις καρδιές όλων των ευρωπαίων πολιτών, που για μία ακόμη φορά διαπιστώνουν ότι δεν μπορούν να νιώθουν ασφαλείς πουθενά.

Ένα ακόμη τρομοκρατικό χτύπημα σε μία χριστουγεννιάτικη αγορά ήρθε, για να μας υπενθυμίσει ότι δεν θα μπορούμε ποτέ πλέον να είμαστε άνετοι και χαλαροί και ότι η ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων δεν υφίσταται πλέον, όπως την ξέραμε τουλάχιστον.

Ειδικοί σε θέματα τρομοκρατίας πιστεύουν ότι η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια νέα πραγματικότητα απειλών και αναστάτωσης σε σημαντικά γεγονότα, καθώς ο φόβος της ασφάλειας θα παραμείνει σίγουρα σε υψηλά επίπεδα τους επόμενους μήνες.

Δεν υπάρχει όμως πραγματικά χειρότερο συναίσθημα από το να νιώθουν οι πολίτες ανασφαλείς μέσα στην ίδια τους τη χώρα, μέσα στην ίδια τους την πόλη, μέσα ακόμη και στο ίδιο τους το σπίτι.

Τα πολλαπλά τρομοκρατικά χτυπήματα από εξτρεμιστές τρομοκράτες αποπνέουν τυφλό μίσος κατά της ανθρωπότητας και του δυτικού πολιτισμού.

Όμως ο στόχος των τρομοκρατών για την επικράτηση του φόβου και της ξενοφοβίας δεν πρέπει να κυριαρχήσει.

Το φαινόμενο ελλοχεύει τον κίνδυνο να οδηγήσει συγκεκριμένα κράτη μέλη στο κλείσιμο των συνόρων, καθώς και στην ενίσχυση ακραίων φασιστικών συμπτωμάτων, όπως το Εθνικό Μέτωπο στη Γαλλία.

Η Ευρώπη πρέπει να επανεξετάσει την πολιτική της ως προς τις σχέσεις της με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης μεταναστών και προσφύγων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι οργανωμένοι τρομοκράτες, κατ’ ανάγκη, συνδέονται με το προσφυγικό πρόβλημα.

Η οργανωμένη τρομοκρατία, με στρατευμένους καμικάζι που θυσιάζονται σκορπώντας το θάνατο στο όνομα τυφλού θρησκευτικού φανατισμού, είναι φαινόμενο που δεν μπορεί να ελεγχθεί αποτελεσματικά, εύκολα ή γρήγορα. Απαιτείται κοινή Ευρωπαϊκή πολιτική κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Μόνο έτσι η Ευρώπη μπορεί να βγει ενισχυμένη.

Και πάνω από όλα, να μην είναι φοβισμένη και εγκλωβισμένη σε λογικές που ενισχύουν τις άναρθρες κραυγές οι οποίες δεν προάγουν την ψύχραιμη αντιμετώπιση των συνεπειών που μπορεί να έχει η «τρομολαγνεία» η οποία εκδηλώνεται κάθε φορά μετά από μία επίθεση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου