Εν όψει των αποφάσεων

εν-όψει-των-αποφάσεων-620140

Εάν στην κυβέρνηση είναι διατεθειμένοι να πάνε, όπως λένε, σε συμβιβασμό, τότε «αποχαιρέτα την Αλεξάνδρεια που χάνεις…».

Αύριο «κληρώνει» για τις ομαδικές απολύσεις, και όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν -όπως ήταν αναμενόμενο- ότι μετά τη σχετική εισήγηση, το Ευρωπαϊκό δικαστήριο θα ανοίξει τον δρόμο για ομαδικές απολύσεις.

Θα ανακοινωθεί λοιπόν η απόφαση επί της υπόθεσης της «ΑΓΕΤ-ΗΡΑΚΛΗΣ», αναφορικά με τον θεσμό των ομαδικών απολύσεων, η οποία ουσιαστικά θα απελευθερώνει και στη χώρα μας τις απολύσεις βάσει του Ευρωπαϊκού Δικαίου.

Η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις της με τους δανειστές έχει εξαρτήσει τη θέση της επί των ομαδικών απολύσεων από την έκβαση της συγκεκριμένης υπόθεσης, η οποία παραπέμφθηκε στο ΔΕΚ από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Οπως διάβαζα χθες, σύμφωνα με τον καθηγητή Εργατικού Δικαίου και πρόεδρο της ΕΝΥΠΕΚΚ, Αλέξη Μητρόπουλο, όσοι γνωρίζουν καλά τη Νομολογία του συγκεκριμένου Δικαστηρίου, θεωρούν σφόδρα πιθανό να γίνει δεκτή η από 9-6-2016 εισαγγελική πρόταση του κ.Nils Wahl, σύμφωνα με την οποία ο ελληνικός νόμος και ιδιαίτερα το άρθρο 5 (υπουργική, διοικητική προέγκριση των ομαδικών απολύσεων) είναι εκτός Ευρωπαϊκού Δικαίου και αντίθετο στην Οδηγία 98/59 ΕΚ.

Με λίγα λόγια, ομαδικές απολύσεις χωρίς όριο και χωρίς παρέμβαση του κράτους.

Μέχρι σήμερα, για τις ομαδικές απολύσεις από μία εταιρεία στην Ελλάδα απαιτούνταν και η έγκριση του εκάστοτε Υπουργού. Πλέον, και μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η σύμφωνη γνώμη του εκάστοτε Υπουργού δε θα απαιτείται, και ουσιαστικά, θα νομιμοποιούνται οι ομαδικές απολύσεις.

Έτσι, η διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών αποκτά πλέον άλλο «άρωμα», αφού το επιτελείο του Υπουργείου Εργασίας θα έχει να διαχειριστεί ένα δεδικασμένο, το οποίο θα αφορά σε 237 απολύσεις εργαζομένων στη ΑΓΕΤ Ηρακλής. Σύμφωνα με πληροφορίες, μία τέτοια απόφαση θα επηρεάσει σίγουρα -έστω και άμεσα- όσους εργάζονται σε ΔΕΚΟ και τράπεζες.

Ωστόσο, η Υπουργός Εργασίας συνεχίζει να δηλώνει πως «αντιστέκεται στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, και ιδίως στην αύξηση του ορίου, που επιδιώκει το ΔΝΤ». Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Εφημερίδα των Συντακτών», αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι έχει δοθεί «πράσινο φως» στην απελευθέρωσή τους, ενώ σημείωσε ότι «η Ευρώπη αλλάζει και συγκλίνει προς τις θέσεις της Ελλάδος για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, και μένει αυτό να αποτυπωθεί και στους διαπραγματευτές των δανειστών».

«Aνοιξε» για τα καλά ο «Ασκός του Αιόλου» στα Εργασιακά, πώς θα σκάσει αύριο η βόμβα δεν ξέρουμε. Διότι περί βόμβας πρόκειται, εφόσον η απόφαση αυτή ανοίξει το δρόμο για ομαδικές απολύσεις στην Ελλάδα, ως απαίτηση των δανειστών.

Ας ελπίσουμε ότι δε θα υπάρξει υποχώρηση από αυτή την κόκκινη γραμμή των κυβερνώντων, εάν και μέχρι τώρα όλες οι γραμμές τους έχουν υποχωρήσει. Και εάν μάλιστα είναι διατεθειμένοι, όπως αφήνεται να εννοηθεί, να πάνε σε έντιμο -όπως τον χαρακτηρίζουν- συμβιβασμό τότε «αποχαιρέτα την Αλεξάνδρεια που χάνεις…».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου