Σαν να μην πέρασε μία μέρα

σαν-να-μην-πέρασε-μία-μέρα-636138

Η «απειλή» των εκλογών… έτσι όπως εκφράζεται από κυβερνητικές πηγές τις τελευταίες ώρες ασφαλώς και έχει στόχο να πειστούν οι δανειστές να κάνουν ένα βήμα πίσω στις απαιτήσεις τους αφενός και αφετέρου εξυπηρετεί το σκοπό της συσπείρωσης της κομματικής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ και της κοινοβουλευτικής ομάδας που σε λίγες μέρες και πάλι θα βρεθεί στο δίλημμα της ψήφου επώδυνων μέτρων, εάν τελικά επιμείνουν οι πιστωτές.

Όπως όμως εξελίσσεται η διαπραγμάτευση και μετά τα όσα είπε και χθες ο ΥΠΟΙΚ ενημερώνοντας τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος φαίνεται ότι η αισιοδοξία του Μαξίμου ότι η 2η αξιολόγηση κλείνει και ότι θα ήταν διαδικαστικού χαρακτήρα αποδείχθηκε πλάνη.

Λες και έχει γυρίσει ο χρόνος στον Ιούνιο του 2015 και η χώρα βρίσκεται και πάλι στην κόψη του ξυραφιού.

Η 5η Δεκεμβρίου, οπότε θα συνεδριάσει το Eurogroup, εξακολουθεί να παραμένει ορόσημο με το οικονομικό Επιτελείο να προσδοκά το ότι καλύτερο και ότι κάποιος που μας αγαπάει θα μεσολαβήσει ώστε η κυβέρνηση να εξασφαλίσει με πολιτικά κριτήρια μια συνολική λύση- πακέτο που θα ενοποιεί τα τρία κομμάτια της διαπραγμάτευσης, για τις μεταρρυθμίσεις, τους δημοσιονομικούς στόχους και το χρέος.

Αυτό όμως όχι μόνο σίγουρο δεν είναι αλλά απ’ ότι φαίνεται αυτή τη στιγμή είναι άπιαστο όνειρο.

Το βασικό πρόβλημα της χώρας- όπως άκουγα οικονομικούς αναλυτές να λένε- αυτήν τα στιγμή, είναι ότι το ΔΝΤ και το Βερολίνο που υπαγορεύει την αμετακίνητη ακαμψία των δανειστών, εμφανίζονται να συμπλέουν, αξιώνοντας νέα μέτρα τα οποία, όπως προεξοφλεί ή η αγορά, θα φέρουν την Ελλάδα μπροστά σε ένα νέο Μνημόνιο ή σε πρωτόγνωρες καταστάσεις για τη χώρα μας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας και η ηγετική ομάδα του Μαξίμου, θέλουν να αποφύγουν μια νέα μνημονιακή υποταγή, επιχειρώντας ηρωική έξοδο.

Οι βουλευτές ωστόσο του κυβερνώντος κόμματος μέχρι χθες διατείνονται παντού ότι αυτό δεν ισχύει και ότι θα υπάρχει πολιτική συμφωνία.

Τους διαψεύδουν ωστόσο οι διαρροές που γίνονται με το γνωστό μήνυμα δίλημμα προς τους δανειστές που ωστόσο όπως φάνηκε και πριν από δύο περίπου χρόνια δεν έχουν θέμα, ποιος θα είναι στην εξουσία, αρκεί να μπορούν να συνεννοηθούν και να εφαρμόζεται η πολιτική που έχει συμφωνηθεί.

Την σκυτάλη μετά τον πρωθυπουργό που άνοιξε πρώτος το θέμα των εκλογών, παρέλαβαν από χθες οι γνωστές «κυβερνητικές πηγές» οποία επισείουν τον κίνδυνο της πολιτικής αστάθειας, συντηρώντας στην επικαιρότητα το σενάριο για πρόωρες κάλπες.

Κανείς ωστόσο δεν σκέφτεται ότι όσο συντηρείται ένα τέτοιο σενάριο χωρίς καμία βάση εάν στο τέλος επέλθει ο επώδυνος συμβιβασμός, το «εγκλημα» θα είναι διπλό. Διότι και τα νέα μέτρα θα φορτωθεί στην πλάτη ο λαός και η οικονομία μέσα στην εορταστική περίοδο θα έχει καταστραφεί αφού είναι γνωστό ότι η παρατεταμένη εκλογολογία προκαλεί ανασφάλεια και ζημιά στην αγορά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου