Το χειρότερο σενάριο

το-χειρότερο-σενάριο-638183

Εάν επιχειρείται και πάλι να δημιουργηθεί μία τεχνητή κρίση έτσι ώστε ο λαός να δεχτεί πιο επώδυνα μέτρα, τότε η τακτική είναι επιζήμια

Οι ευρωπαίοι μας προετοιμάζουν από χθες για το χειρότερο σενάριο. Οτι ενδεχομένως στο Eurogroup της Δευτέρας να μη ληφθούν αποφάσεις όσον αφορά το κλείσιμο της υπερφορολόγησης.

Αυτό θα είναι μία ολέθρια εξέλιξη με ανυπολόγιστες συνέπειες για την ελληνική οικονομία και κατ’ επέκταση για τη χώρα ολόκληρη που όπως είπε και ο Υπουργός Οικονομικών, βιώνει τις ίδιες δύσκολες ώρες όπως και τον Ιούνιο του 2015. Βέβαια ο κ. Τσακαλώτος παρέλειψε να μας πει ποιος ευθύνεται για αυτό, όμως αυτό που προέχει είναι ότι και πάλι βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν.

Bέβαια αυτό που έχει περισσότερο σημασία, πέραν της απόδοσης ευθυνών στην κυβέρνηση γιατί καθυστέρησε να μπει στο κλίμα της διαπραγμάτευσης, είναι πώς θα αποφύγει η οικονομία μια νέα, μεγάλη ζημιά. Αν δεν κλείσει η αξιολόγηση και η συζήτηση για το χρέος δεν ξεκινήσει, τότε ούτε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα μπει η χώρα, ούτε θα μπορέσει να βγει στις αγορές. Πρόκειται για ένα εφιαλτικό σενάριο που πρέπει να αποφευχθεί, διότι η Ελλάδα δεν αντέχει νέα μνημόνια και το τραπεζικό σύστημα ακόμη μια ανακεφαλαιοποίηση.

Οι δανειστές συνεχίζουν να τραβούν το σχοινί, υποτίθεται ότι παραμένουν άκαμπτοι και το ίδιο δείχνει να είναι και η Κυβέρνηση. Τουλάχιστον με βάση τις δημόσιες δηλώσεις που γίνονται και τα όσα διαμηνύονται στα «non paper» που κυκλοφορούν τις τελευταίες μέρες, δημιουργώντας επίσης ένα αρνητικό κλίμα ως προς τις εξελίξεις που θα πρέπει να περιμένουμε.

Εάν πράγματι όπως λένε είναι ορόσημο η 5η του Δεκέμβρη, τότε θα πρέπει να βρεθεί σίγουρα η κοινή συνισταμένη, έτσι ώστε να μην τιναχθούν στον αέρα όλα και πολύ περισσότερο να μην πάνε χαμένες όλες οι θυσίες του ελληνικού λαού τα τελευταία επτά χρόνια.

Εάν επιχειρείται και πάλι να δημιουργηθεί μία τεχνητή κρίση έτσι ώστε ο λαός να προετοιμαστεί για ακόμη πιο δύσκολες μέρες και ακόμη πιο επώδυνα μέτρα, τότε η τακτική που ακολουθείται είναι εγκληματική γιατί οι εγκέφαλοι που τη σχεδίασαν και την υλοποιούν, αδιαφορούν για τις επιπτώσεις που ήδη δημιουργούνται στην αγορά και οι οποίες είναι πολύ αρνητικές.

Εν όψει της εορταστικής περιόδου, με την εμπορική αγορά να είναι πεθαμένη και τις επιχειρήσεις να περιμένουν να δουλέψουν για να τονωθεί ο τζίρος τους, η ανασφάλεια αποτελεί το «κύκνειο άσμα τους».

Ετσι ο εφιάλτης μιας νέας αναταραχής στην οικονομία, ως αποτέλεσμα της αδυναμίας να κλείσει η αξιολόγηση και του πολιτικού κόστους για νέα μέτρα που δεν ξέρουμε εάν μπορεί να αντέξει η κυβέρνηση Τσίπρα, σκιάζει για μία ακόμη φορά την οικονομία, με απρόβλεπτες συνέπειες, εάν τελικά στις 5 Δεκεμβρίου, επιβεβαιωθεί το ναυάγιο για το οποίο από τώρα μας προετοιμάζουν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου