ΤΟΠΙΚΑ

Στ. Τσοτσορός: Στροφή σε σύγχρονες ενεργειακές δράσεις

στ-τσοτσορός-στροφή-σε-σύγχρονες-ενερ-645642

Την επόμενη μέρα των Ελληνικών Πετρελαίων μέσα σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο ενεργειακό περιβάλλον περιέγραψε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου των ΕΛΠΕ κ. Στάθης Τσοτσορός, κατά τη διάρκεια σεμιναρίου σε μεταπτυχιακούς φοιτητές του Τμήματος Χωροταξίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Πεδίον του Αρεως στο Βόλο, παρουσία και του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιώργου Πετράκου.

Ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ αναφέρθηκε στην υλοποίηση επενδυτικού προγράμματος συνολικού ύψους 750 εκατ. ευρώ έως 1 δισ. ευρώ από τον όμιλο ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ (ΕΛΠΕ) για την επόμενη πενταετία ενώ όπως είπε στόχος είναι η βαθμιαία μετεξέλιξη του ομίλου ΕΛΠΕ από διυλιστηριακό σε ανταγωνιστικό ενεργειακό προμηθευτή του μέλλοντος, με στροφή σε σύγχρονες ενεργειακές δράσεις και προϊόντα .

Οπως δήλωσε ο κ. Τσοτσορός, η διοίκηση προχωρά με κεντρικό στρατηγικό στόχο τη μετεξέλιξη των ΕΛΠΕ σε ανταγωνιστικό και εξωστρεφή ενεργειακό όμιλο με πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανατολική Μεσόγειο ενώ άφησε αιχμές ότι η χώρα τόσα χρόνια ήταν απροετοίμαστη για την μεταπετρελαική εποχή.

«O ενεργειακός μετασχηματισμός και τα συναφή περιοριστικά μέτρα που συστηματικά και σταθερά προωθεί η ΕΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τα οποία μέτρα ασκούν ασφυκτικές πιέσεις στην ανταγωνιστικότητα του κλάδου διύλισης, καθώς και η «νέα κανονικότητα» της παρατεταμένης περιόδου χαμηλής ανάπτυξης, αναδεικνύουν ως καθοριστικά στοιχεία της στρατηγικής μας αφ’ ενός μεν τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό και την διαρκή αναβάθμιση και προσαρμογή της τεχνογνωσίας στις τεχνολογικές μεταβολές, αφ’ ετέρου δε τον ενεργειακό μετασχηματισμό του oμίλου στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ενεργειακού χάρτη για το 2050, για την διασφάλιση και ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικής του παρουσίας», επισήμανε ο πρόεδρος του μεγαλύτερου διυλιστηρίου της χώρας.

Ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ, τέλος εμφανίστηκε αισιόδοξος για την μελλοντική πορεία του ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστεί απαρέγκλιτα η επιχειρηματική δράση στην κατεύθυνση της εξωστρέφειας, της διαρκούς ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της τεχνολογίας και της τεχνογνωσίας και της έγκαιρης και αποτελεσματικής προσαρμογής στον συντελούμενο ενεργειακό μετασχηματισμό της ΕΕ, στο πλαίσιο όπως είπε της βιώσιμης οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, με επίκεντρο τον άνθρωπο και την προστασία του περιβάλλοντος.

ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΠΟ ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΟΥΣ ΜΕ ΜΠΟΓΙΕΣ

Η ομιλία του Προέδρου των ΕΛΠΕ σημαδεύτηκε από ένα πρωτοφανές επεισόδιο για τα χρονικά του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Μία ομάδα περίπου 10 ατόμων που φορούσαν κουκούλες και μαύρα ρούχα, εισέβαλαν περίπου ένα τέταρτο αφότου είχε αρχίσει η ομιλία του κ. Τσοτσορού μέσα στην αίθουσα και φωνάζοντας διάφορα συνθήματα πέταξαν εναντίον του μπογιές.

Στην προσπάθεια του μάλιστα να τον προστατέψει μπήκε μπροστά ο Γιώργος Σταμπουλής , λέκτορας του Τμήματος Χωροταξίας , όμως οι μπογιές «τον πήραν στο πρόσωπο και στα μάτια» με αποτέλεσμα να κληθεί ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ το οποίο και τον μετέφερε στο Νοσοκομείο Βόλου για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Η ομάδα των κουκουλοφόρων αποχώρησε αμέσως μετά το επεισόδιο προς άγνωστη κατεύθυνση και ενώ ο χώρος μέσα και έξω από την αίθουσα του σεμιναρίου είχε γεμίσει παντού μπλε μπογιές.

Ωστόσο με την παρότρυνση των φοιτητών ο κ. Τσοτσορός συνέχισε την ομιλία του την οποία και ολοκλήρωσε καταχειροκροτούμενος από τους φοιτητές.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για το συμβάν ενημερώθηκε και η Αστυνομία με αποτέλεσμα να καταφτάσουν και άνδρες της Ασφάλειας Βόλου οι οποίοι παρέμειναν στο κτίριο διακριτικά μέχρι να ολοκληρωθεί η ομιλία.

Ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ δεν δέχτηκε να κάνει καμία δήλωση για το περιστατικό παρότι ρωτήθηκε από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ. Μάλιστα σε συνεργάτες του φέρεται να επισήμανε ότι «αυτό που προέχει είναι ότι η ομιλία έγινε και ότι ακούστηκαν σημαντικά πράγματα που αφορούν στα ενεργειακά θέματα της χώρας».

Σοκαρισμένος ο Πρύτανης

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιώργος Πετράκος τόσο κατά την εκδήλωση του επεισοδίου όσο και μετά το πέρας της ομιλίας του κ. Τσοτσορού ήταν εμφανώς σοκαρισμένος καθώς για πρώτη φορά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας σημειώθηκε τέτοιο συμβάν. Μάλιστα δεν έκρυψε την ανησυχία του καθώς όπως ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ πρόκειται για ωμή επίθεση στον πανεπιστημιακό χώρο και το θέμα θα απασχολήσει ως πολύ σοβαρό την πανεπιστημιακή κοινότητα προκειμένου να ληφθούν μέτρα.

« Το Πανεπιστήμιο είναι ανοιχτός χώρος διαλόγου ανοιχτός απόψεων όπου ο καθένας μπορεί να εκφράσει τις απόψεις του ακόμη και ακραίες σε ένα διάλογο. Οι συμπεριφορές αυτές είναι φασιστικής νοοτροπίας είναι έξω από τα όρια μίας δημοκρατικής κοινωνίας. Λυπάμαι πολύ που νέα παιδιά έχουν τόσο εγκλωβισμένες απόψεις και αδυνατούν να μπούνε στη λογική να συζητήσουν» σημείωσε ο κ. Πετράκος.

Οσον αφορά το θέμα της ασφάλειας και εάν θα πρέπει η Πρυτανεία να λάβει κάποια επιπλέον μέτρα ο κ. Πετράκος δήλωσε ότι «Θα πρέπει να το δούμε διότι είναι ένα σοβαρό θέμα. Μιλάμε για επίθεση που έστειλε άνθρωπο στο Νοσοκομείο. Δεν έχουμε ξαναζήσει κάτι τέτοιο άλλη φορά.

Από την πλευρά του ο κ. Παντελής Σκάγιαννης, πρώην Κοσμήτορας και πρώην Πρόεδρος του Τμήματος Χωροταξίας δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ « Οι πολιτικές διαμαρτυρίες είναι νόμιμες αλλά οι πολιτικές βιαιότητες δεν μπορούν να υπάρχουν στο χώρο του Πανεπιστημίου. Ο καθένας έχει το δικαίωμα της έκφρασης, αυτό όμως που συνέβη σήμερα εδώ είναι παραβίαση του Πανεπιστημιακού ασύλου. Είναι μία προσπάθεια αφαίρεσης του δικαιώματος έκφρασης .»

Το επεισόδιο καταδίκασε με ανακοίνωση της και η Ν.Ε του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας «Είναι αδιανόητο ότι μια φασιστική ομάδα καταλύει με βάρβαρο τρόπο το Πανεπιστημιακό άσυλο και διακόπτει μια ακαδημαική λειτουργία. Η δημόσια ζωή της πόλης μας, οι εκδηλώσεις και η λειτουργία του πανεπιστήμιου δεν μπορούν να είναι όμηροι των διαθέσεων κάθε φασιστικής ομάδας που θέλει να επιβάλει την αυθαιρεσία της με την βία. Καλούμε κάθε θεσμό της κοινωνίας, κάθε μαζικό φορέα της πόλης μας, κάθε δημοκρατικό πολίτη να υψώσουν τείχος προστασίας της δημοκρατίας και της ελεύθερης διακίνησης ιδεών» επισημαίνει μεταξύ άλλων.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου