Δεν φτάνει μόνο η ρύθμιση του χρέους

δεν-φτάνει-μόνο-η-ρύθμιση-του-χρέους-651484

Η ελληνική οικονομία για να «ξεκολλήσει» χρειάζεται ένα θετικό σοκ και επενδύσεις σε συνδυασμό με τη μείωση του χρέους

Η ρύθμιση του χρέους, μπορεί να μην αντιλαμβάνονται οι πολίτες τη σημασία μιας συμφωνίας το ταχύτερο δυνατόν, ωστόσο, είναι πολύ κρίσιμος σταθμός για την έξοδο της χώρας από την κρίση και τα μνημόνια .

Μια διευθέτηση της χώρας μας θα διευκολύνει την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην οικονομία και βεβαίως την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Για αυτό και αποκτά άλλη δυναμική η ξεκάθαρη παρέμβαση του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου Ομπάμα και τις πιέσεις που ασκούνται στα πραγματικά «αφεντικά» για μια βιώσιμη και δίκαιη λύση.

Ωστόσο, η κυβέρνηση έχοντας ρίξει όλο το βάρος της στο θέμα αυτό έχει αφήσει άλλα ζωτικά ζητήματα να παραμένουν πίσω. Ειδικότερα δε στο θέμα της ανάπτυξης οι ρυθμοί παραμένουν στάσιμοι και αυτό είναι που προβληματίζει ακόμη περισσότερο και από το χρέος.

Η ελληνική οικονομία για να «ξεκολλήσει» χρειάζεται επενδύσεις, στρατηγική προσέλκυσης επενδυτών, ένα θετικό «σοκ» που θα προκαλέσει άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας, περισσότερα χρήματα στις τσέπες των νοικοκυριών, αύξηση της κατανάλωσης και κυρίως «φραγμό» στη φυγή Ελλήνων στο εξωτερικό.

Το χρέος της για το… χρέος πρέπει η κυβέρνηση να το κάνει. Να βρει συμμάχους, όπως ο Ομπάμα, να διαπραγματευτεί σκληρά με τους Γερμανούς, να κάνει προσπάθειες για διευθέτησή του. Ομως, υπάρχουν και οι πραγματικοί αριθμοί που δεν ευημερούν. Οπως αυτός της Eurostat που λέει ότι ένα στα τρία Ελληνόπουλα κινδυνεύουν με φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό. Είναι κυρίως παιδιά οικογενειών με άνεργους γονείς που έχουν πληγεί από την πολυετή κρίση και δεν βλέπουν φως στο τούνελ.

Εκεί πρέπει να δώσει τα πάντα η κυβέρνηση, εκεί πρέπει να βάλει όλη της την ενέργεια και να αναζητήσει λύσεις που θα οδηγούν σε καλύτερες ημέρες. Οι οποίες καλές μέρες μόνο μέσω του επενδυτικού σοκ όπως χαρακτηρίζεται από ανθρώπους της αγοράς, μπορούν να ξημερώσουν.

Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση καλείται να δείξει μεγάλη αποφασιστικότητα, χωρίς καθυστερήσεις και παλινωδίες, στην εφαρμογή των διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων που έχουν συμφωνηθεί και που εκτιμάται από πολλούς ότι μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο την επιχειρηματική δραστηριότητα προς όφελος των επενδύσεων και της απασχόλησης.

Και ειδικότερα σε ένα οικονομικό περιβάλλον είναι βεβαρημένο λόγω των ακραίων συνθηκών υπερφορολόγησης που έχουν επιβληθεί στην εργασία και την επιχειρηματικότητα.

Θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντισταθμιστούν οι υφεσιακές επιπτώσεις του προγράμματος στην οικονομική δραστηριότητα, απλά και μόνο από την διαφαινόμενη ανάκαμψη της εμπιστοσύνης στις αγορές που θα ακολουθήσει την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Ετσι η κυβέρνηση καλείται να οδηγήσει τη χώρα, με σύνεση και περίσκεψη, στην ανάκαμψη, εμπιστευόμενη και διευκολύνοντας την ιδιωτική οικονομία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου