Μια ομιλία ορόσημο

μια-ομιλία-ορόσημο-652727

Η χώρα μας, χάρη στην ευνοϊκή θέση και στάση του Προέδρου αυτή τη φορά ακούστηκε θετικά στην παγκόσμια επικαιρότητα

Το να επισκέπτεται τη χώρα σου ένας παγκόσμιας ακτινοβολίας ηγέτης και πρόεδρος της μεγαλύτερης παγκόσμιας δύναμης και από πλευράς συμβολισμού και από πλευράς ουσίας είναι ιδιαίτερα σημαντικό και τιμητικό.

Η Ελλάδα επιλέχθηκε από τον Ομπάμα σαν τελευταίος σταθμός για να κλείσει τα επίσημα ταξίδια του ως Πρόεδρος των ΗΠΑ. Η χώρα μας, χάρη στην ευνοϊκή θέση και στάση του Προέδρου απέναντι στα ζητήματά της, αυτή τη φορά ακούστηκε θετικά στην παγκόσμια επικαιρότητα, αποκλειστικά λόγω της ακτινοβολίας του.

Για τριάντα και πλέον ώρες όλα τα διεθνή μέσα είχαν στραμμένα τα βλέμματά τους στη χώρας μας. Ισως για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια με θετική αύρα. Αυτή την αύρα που ακολουθούσε τα όσα είπε ο Μπαράκ Ομπάμα για τη χώρα μας, την Ελλάδα, που γέννησε τη Δημοκρατία, που έδωσε τα φώτα του Πολιτισμού σε ολόκληρο τον κόσμο, που δίδαξε τι θα πει φιλότιμο και ανθρωπιά, αγκαλιάζοντας τους πρόσφυγες μεσούσης της κρίσης.

Που έδειξε ανά τους αιώνες ότι παρά τις δυσκολίες, ξέρει να αγωνίζεται, να δίνει μάχες άλλοτε κερδίζοντας και άλλοτε χάνοντας, αλλά πάντα όταν πέφτει ξέρει να σηκώνεται και να συνεχίζει δίνοντας νέους αγώνες.

Μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι αποχωρώντας από το Λευκό Οίκο ο Μπαράκ Ομπάμα δεν έχει να χάσει τίποτα μιλώντας με τόσο θερμά λόγια για την Ελλάδα. Οποιος το ισχυριστεί αυτό θα είναι μικρόψυχος και κακεντρεχής. Διότι κλείνει τα μάτια, στο πολύ σημαντικό μήνυμα που με την χθεσινή του ειδικά ομιλία εξέπεμψε ανά τον κόσμο ο Ομπάμα μιλώντας για την Ελλάδα και για τις θυσίες του ελληνικού λαού : Να υπάρξει στροφή στην πολιτική που έχουν επιβάλλει οι εταίροι μας δανειστές με τις πολιτικές λιτότητας των τελευταίων χρόνων. Να σταματήσουν να είναι άκαμπτοι επιμένοντας σε λανθασμένες συνταγές που εξαθλιώνουν ακόμη περισσότερο ένα λαό που έχει ιστορία, παράδοση, πολιτισμό και μεγάλη συνεισφορά στους αγώνες για τη Δημοκρατία.

Η χθεσινή ομιλία του απερχόμενου Προέδρου χαρακτηρίστηκε παρακαταθήκη. Είναι πράγματι μία ομιλία- ορόσημο. Ο φόρος τιμής που απέτισε στην ελληνική Δημοκρατία, οι αναφορές του στην αρχαία Ελλάδα, οι επικρίσεις του για τις επιπτώσεις και τις αποτυχίες της παγκοσμιοποίησης, το καμπανάκι του για τα πολιτικά φαινόμενα τύπου Τραμπ και το «Ζήτω η Ελλάς» με το οποίο έκλεισε την ομιλία του, έστειλαν ένα μήνυμα φιλελληνισμού σε όλο τον πλανήτη.

Επισημάνσεις όπως «να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για όσα η Ελλάδα, αυτός ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας, προσέφερε στην ανθρωπότητα» και όπως « έχουμε χρέος στην Ελλάδα για ένα πολύτιμο δώρο. Την αλήθεια, την ελεύθερη βούληση και το δικαίωμα να ορίζουμε τους εαυτούς μας» εν κατακλείδι δικαίως έδωσαν το δικαίωμα σε ελληνικά ΜΜΕ χθες να τον χαρακτηρίζουν «Ομπάμα ο Αθηναίος».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου