ΤΟΠΙΚΑ

«Βομβαρδισμό» προγραμμάτων – ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ 10.000 ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

βομβαρδισμό-προγραμμάτων-πρωτη-π-658433

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ 10.000 ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

«Βομβαρδισμό» προγραμμάτων απασχόλησης για την ανάσχεση της ανεργίας μέχρι τέλος του χρόνου προανήγγειλε από το Βόλο η διοικήτρια του ΟΑΕΔ Μαρία Καραμεσίνη, που επισκέφτηκε χθες το πρωί το ΚΠΑ ΟΑΕΔ Βόλου.

Η διοικήτρια του ΟΑΕΔ αναγνώρισε ότι η Μαγνησία και η Θεσσαλία πλήττονται ιδιαίτερα από την ανεργία, ωστόσο επεσήμανε ότι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της στασιμότητας της απασχόλησης ακόμη βρίσκονται σε στάδιο επεξεργασίας και ότι, αφού υπάρξει μία συνολική εικόνα που θα αποτυπώνει τις τοπικές ιδιαιτερότητες της αυξημένης ανεργίας, θα αναληφθούν πρωτοβουλίες για την αντιμετώπισή της.

Μεταξύ των προγραμμάτων που θα προκηρυχθούν το επόμενο διάστημα και θα αφορούν και τη Μαγνησία είναι το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας συνολικά σε όλους τους Δήμους (αφού ήδη τρέχει η πιλοτική εφαρμογή, από την οποία είχε αποκλειστεί ο Βόλος, παρά τα υψηλά ποσοστά αποβιομηχάνισης).

Το πρώτο πρόγραμμα, που βρίσκεται στα σκαριά και θα προκηρυχθεί εντός Νοεμβρίου, αφορά την επιχορήγηση επιχειρήσεων για τη δημιουργία 10.000 νέων θέσεων εργασίας και την πρόσληψη ανέργων ηλικίας 30-49 ετών με έμφαση σε μακροχρόνια ανέργους.

Η προκήρυξη αναμένεται τις επόμενες μέρες από τον ΟΑΕΔ – όπως τόνισε η κ. Καραμεσίνη – που θα προβεί σε ειδική ανακοίνωση για να ενημερωθούν οι επιχειρήσεις βήμα-βήμα για το τι πρέπει να κάνουν προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Αναζητούνται τα αίτια

Η διοικήτρια του ΟΑΕΔ κ. Μαρία Καραμεσίνη, αναφερόμενη στη Θεσσαλία, ανέφερε ότι είναι η δεύτερη Περιφέρεια σε ανεργία και πως ο ΟΑΕΔ αναζητά τα αίτια της στασιμότητας και υπογράμμισε ότι υπάρχουν κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας στη Θεσσαλία που αναπτύσσονται και άλλοι κλάδοι που υποχωρούν δραματικά.

«Με βάση τις επισκέψεις και την επικοινωνία που έχω με τους περιφερειακούς διευθυντές μπορώ να σχηματίσω καλύτερη εικόνα για τη διαφοροποίηση μεταξύ περιφερειών και διαφορετικών τόπων. Όλοι αντιμετωπίζουν την ανεργία αλλά τα χαρακτηριστικά διαφέρουν, άρα μπορεί να διαφέρουν και οι πολιτικές αντιμετώπισης της ανεργίας ανάλογα με τα τοπικά παραγωγικά συστήματα, τη φυσιογνωμία και τα κοινωνικά χαρακτηριστικά της ανεργίας κατά τόπους.

Στο σχεδιασμό που είχε γίνει εδώ και αρκετά χρόνια του νέου ΕΣΠΑ, τα τοπικά προγράμματα απασχόλησης που συνδέονται με τοπικές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, έχουν δοθεί στις Περιφέρειες. Ο ΟΑΕΔ είναι υποχρεωμένος από το επιχειρησιακό πρόγραμμα του Υπ. Εργασίας να εφαρμόζει εθνικά προγράμματα. Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν μας ενδιαφέρει να βλέπουμε την ανταπόκριση αυτών των προγραμμάτων τοπικά. Η ανταπόκριση εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά των επιχειρήσεων και των κοινωνικών φορέων της κάθε περιοχής ως προς τη δραστηριοποίησή τους και την αντιμετώπισή τους των τοπικών προβλημάτων» ανέφερε χαρακτηριστικά η διοικήτρια του ΟΑΕΔ.

Παρατήρησε επίσης ότι από κλάδο σε κλάδο η ανεργία σε επίπεδο τόσο Θεσσαλίας όσο και Μαγνησίας διαφέρει διότι έχει διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά και ότι αυτό θα πρέπει να εξεταστεί προκειμένου να αναζητηθούν ευεργετικές δράσεις.

«Στη Θεσσαλία – ανέφερε η κ. Καραμεσίνη – που έχει μια παραγωγική δομή από αυτή της Δυτικής Μακεδονίας, περιμένω τις εξηγήσεις. Όπως βλέπω και από τα στοιχεία, υπάρχουν κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας που αναπτύσσονται και άλλοι κλάδοι που υποχωρούν ως προς την απασχόληση δραματικά. Αυτό το μείγμα μας οδηγεί σε ανέργους με διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά που απολύονται ή διακόπτουν δραστηριότητα σε ορισμένους κλάδους. Οι θέσεις εργασίας εντοπίζονται σε άλλη κατηγορία ανέργων, σε άλλο εργατικό δυναμικό και πρέπει να δούμε με ποιο τρόπο μπορούμε να απορροφήσουμε αυτούς που απολύονται σε νέες δραστηριότητες που αναπτύσσονται.

«Η υποχώρηση της απασχόλησης σε ορισμένους κλάδους αντισταθμίζεται από κάποιους άλλους αλλά δεν δίνει καθαρή αύξηση στις θέσεις εργασίας», κατέληξε η ίδια στις δηλώσεις της.

Η διοικήτρια του ΟΑΕΔ κατά τη διάρκεια της παραμονής της στο ΚΠΑ Βόλου ενημερώθηκε από την τοπική διευθύντρια Μαρία Κοντογιάννη για τη λειτουργία της υπηρεσίας, συνομίλησε με τους υπαλλήλους αλλά και αρκετούς ανέργους που εκείνη την ώρα συναλλάσσονταν με τις υπηρεσίες του Οργανισμού. Ακολούθησε επίσκεψή της στην Περιφερειακή Διεύθυνση του ΟΑΕΔ στη Λάρισα, ενώ ήταν προγραμματισμένη ομιλία της σε ημερίδα που διοργάνωσε η Ένωση Υπαλλήλων του ΟΑΕΔ Κεντρικής Ελλάδος με θέμα την αναδιοργάνωση του Οργανισμού.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου