ΤΟΠΙΚΑ

Στον αέρα τα παραπεμπτικά εξετάσεων

στον-αέρα-τα-παραπεμπτικά-εξετάσεων-658783

Προβλήματα προέκυψαν, όπως λένε οι γιατροί, καθώς το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης αιφνιδίως και χωρίς προηγούμενη πληροφόρηση των Ιατρικών Συλλόγων τροποποιήθηκε, με αποτέλεσμα να είναι υποχρεωτική η αναγραφή ειδικών κωδικών για όλες τις εξετάσεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμά το σύστημα να λειτουργεί με μεγάλη βραδύτητα αλλά και να υφίσταται μεγάλη καθυστέρηση στην συνταγογράφηση, καθότι δεν έχει γνωστοποιηθεί στους ιατρούς ο νέος τρόπος συνταγογράφησης.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, είναι άστοχη στην αρχή του μηνός η τροποποίηση αυτή, καθότι έχουμε πολλάκις αναφέρει ότι τέτοιου είδους αλλαγές πρέπει να γίνονται στο μέσο του μηνός, ώστε να μην υφίσταται τόσος φόρτος εργασίας και να υπάρχει η δυνατότητα ομαλής μετάβασης στον νέο τρόπο συνταγογράφησης.

Οι γιατροί ζητούν την αναστολή λειτουργίας του νέου συστήματος, δίδοντας μια χρονική περίοδο πιλοτικής εφαρμογής του, εάν και όπως τονίζουν είναι υπέρ του ελέγχου των δαπανών μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, χωρίς όμως τούτο να γίνεται με προχειρότητα.

Σαν παράδειγμα μάλιστα αναφέρεται ότι στο ICD-10, που αντιστοιχεί στο Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 και για τους Γενικούς Ιατρούς επιτρέπεται δαπάνη εργαστηριακών εξετάσεων ύψους 25.85 ευρώ ο γιατρός μπορεί να βρεθεί υπόλογος σε τυχόν υπέρβασή της!!!

«Αντί να ασχολούμαστε με τη διαχείριση των προβλημάτων των ασθενών μας, ασχολούμαστε με την επίλυση των γρίφων που μας θέτουν ΕΟΠΥΥ και ΗΔΙΚΑ… Αντί να γίνεται προσπάθεια περιορισμού της κακής χρήσης εξετάσεων, επιχειρείται να ελεγχθεί ή και να ανασταλεί γενικά η χρήση των διαγνωστικών εξετάσεων. Πόσο συχνό είναι το φαινόμενο συνάδελφοι, ακόμη και αδικαιολόγητα να αρνούνται την παραπομπή εξετάσεων σε ασθενείς, επικαλούμενοι κώλυμα που δεν υπάρχει, ώστε να αποφύγουν μελλοντικά δεινά για τον εαυτό τους από ελέγχους που θα προκύψουν. Ο στόχος της περικοπής δια της τρομοκράτησης επετεύχθη», σημείωσε με νόημα στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο γιατρός Κώστας Μαραβέγιας.

Όπως μάλιστα τόνισε ο κ. Μαραβέγιαςμ εάν από το Υπουργείο Υγείας θέλουν να βάλουν πράγματι μία τάξη για να μην υπάρχει ανεξέλεγκτη υπογραφή παραπεμπτικώνμ θα μπορούσαν να «τσεκάρουν» αλλιώς το σύστημα.

«Το σύστημα – τονίζει χαρακτηριστικά ο Βολιώτης γιατρός – θα έπρεπε να υπολογίζει το πλαφόν εξετάσεων χρησιμοποιώντας ως αλγόριθμο τον υπολογισμό του μέσου όρου κόστους παραπεμπτικών ανά ιατρό, ανά ΑΜΚΑ ασθενών, ανά ειδικότητα και ανά περιοχή στα πρότυπα του πλαφόν για τη φαρμακευτική δαπάνη. Σημαντική απόκλιση ενός γιατρού από το μέσο όρο των συναδέλφων του της ίδιας ειδικότητας και στην ίδια περιοχή θα πρέπει να διερευνάται και να τιμωρείται, αν δεν μπορεί να δικαιολογηθεί.

Παράλληλα, όπως σημείωσε, η τροποποίηση ήταν «τουλάχιστον άστοχη» στην αρχή του μηνός, επειδή τότε παρατηρείται μεγαλύτερος όγκος συνταγογραφήσεων και η αλλαγή ήδη επέφερε βραδύτητα στο σύστημα και μεγάλη καθυστέρηση στη συνταγογράφηση με ότι αυτό συνεπάγεται για την ταλαιπωρία που υφίστανται οι ασφαλισμένοι.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου