Η πραγματική οικονομία

η-πραγματική-οικονομία-664947

Ηρθε η ώρα των αποφάσεων και των μεγάλων επιλογών. Αυτό το γαϊτανάκι δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ ακόμη

Οι εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων, παρουσιάζουν την κατάσταση ως πολύ αρνητική. Ακόμη και μισογεμάτο να το δει κανείς το ποτήρι, πάλι αισιόδοξα τα πράγματα δεν τα λες.

Η υπερφορολόγησή τους, όπως και των συνεπών φορολογουμένων και μάλιστα των καλύτερα αμειβόμενων μισθωτών, οδηγεί σε σμίκρυνση της φορολογικής βάσης, που συνεισφέρει το μεγαλύτερο μερίδιο στα φορολογικά έσοδα, σε αδυναμία συλλογής εσόδων καθώς δεν μπορεί να επιβληθεί αντισταθμιστικά μεγαλύτερη φορολόγηση στους οικονομικά ασθενέστερους.

Παράλληλα, προκαλεί διόγκωση των αυτοαπασχολουμένων με διευρυμένη δυνατότητα φοροδιαφυγής και, σε τελευταία ανάλυση, στη φυγή ανθρώπων και επιχειρήσεων στο εξωτερικό.

Παράλληλα, οποιαδήποτε ελάφρυνση των μικρών, με αντίστοιχη επιβάρυνση των μεγάλων ιδιοκτησιών, θα οδηγήσει σε σημαντική απώλεια εσόδων, στερώντας τον προϋπολογισμό από πόρους που δεν είναι δυνατόν να αναπληρωθούν και θα απαιτήσει την δραστική περικοπή δαπανών, με ευκολότερη λύση την οριζόντια περικοπή κοινωνικών δαπανών.

Τα παραπάνω είναι μερικές από τις επισημάνσεις που έγιναν χθες στη σύσκεψη με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων που έγινε με αφορμή την επίσκεψη της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Φ. Γεννηματά, στο Βόλο. Μερικές αλλά πολύ σοβαρές αναφορές που δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος αλλά και το αδιέξοδο που έχει περιέλθει ο κόσμος της αγοράς και της πραγματικής οικονομίας.

Έχω την αίσθηση ότι ήρθε η ώρα των αποφάσεων και των μεγάλων επιλογών. Αυτό το γαϊτανάκι δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ ακόμη. Κούρασε και κουράζει. Και επιπροσθέτως μπορεί να είναι και εξοντωτικό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου