ΤΟΠΙΚΑ

Στη μαύρη λίστα η Μαγνησία

στη-μαύρη-λίστα-η-μαγνησία-682549

Στη «μαύρη λίστα» των ελλείψεων στο χώρο της υγείας και ειδικότερα στον τομέα των διακομιδών συγκαταλέγεται η Μαγνησία. Στην έρευνα που έχει κάνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Νοσοκομεία, η περιοχή «φιγουράρει» στις πρώτες θέσεις όσον αφορά τα προβλήματα που υπάρχουν στις διακομιδές ασθενών, λόγω των ελλείψεων σε πληρώματα ασθενοφόρων.

Η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει το Υπουργείο Υγείας και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου παραθέτοντας συγκεκριμένα περιστατικά στα οποία ασθενείς έμειναν «εκτεθειμένοι» και αβοήθητοι για αρκετή ώρα πριν γίνει διακομιδή με ιδιωτικά μέσα, ελέω ότι δεν υπήρχαν πληρώματα στη βάρδια.

Την ίδια ώρα, ελλείψει χρημάτων για τη συντήρηση των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, η διοίκηση του ζήτησε να «επιστραφούν» τα ολοκαίνουργια ασθενοφόρα που είχαν παραλάβει με χαρά «μετά βαΐων και κλάδων» τα Κέντρα Υγείας Ζαγοράς, Αργαλαστής και Σκοπέλου.

Ο χάρτης των ελλείψεων

Την απελπιστική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο εξοπλισμός των ασθενοφόρων επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ σε νέα ανακοίνωση που εξέδωσε χθες και στην οποία συμπεριλαμβάνει μέσα στη «μαύρη λίστα» των ελλείψεων και τη Μαγνησία αναφέροντας χαρακτηριστικά τα παραδείγματα του Βελεστίνου, της Σκιάθου και του Αλμυρού.

Ειδικότερα

Κέντρο Υγείας Βελεστίνου: Δεν διαθέτει ασθενοφόρο όλες τις βάρδιες, λόγω έλλειψης πληρωμάτων ασθενοφόρων επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ που έχοντας καταγράφει διάφορα περιστατικά που συνέβησαν το τελευταίο διάστημα αναφέρεται σε συμβάν όπου κλήθηκε ασθενοφόρο από το Κ.Υ. Βελεστίνου να μεταφέρει καρδιολογικό περιστατικό στο Κέντρο Υγείας . Επειδή όμως ασθενοφόρο δεν υπήρχε στη βάρδια λόγω έλλειψης πληρωμάτων, το επείγον περιστατικό μεταφέρθηκε με ιδιωτικό όχημα αρχικά στο Κέντρο Υγείας Βελεστίνου και αφού κλήθηκε ασθενοφόρο από το ΕΚΑΒ Βόλου, διακομίστηκε στο Νοσοκομείο Βόλου. Ο ασθενής τελικά, 58 ετών, πέθανε στο Νοσοκομείο του Βόλου. «Επαιξε ρόλο η καθυστέρηση ή όχι κύριοι Υπουργοί της κυβέρνησης;» αναρωτιέται η ΠΟΕΔΗΝ

Κέντρο Υγείας Σκιάθου: Επίσης δεν διαθέτει πληρώματα ασθενοφόρων. Την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου υπάλληλος του Δήμου Σκιάθου χωρίς καμία εκπαίδευση σε διακομιδές, επιστρατεύτηκε να μεταφέρει ασθενή, επείγον περιστατικό, που έχρηζε διακομιδής σε μεγάλο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης (μαρτυρία Ιατρού Κ.Υ.).

«Τι θα γίνει την επόμενη φορά, αναρωτήθηκε ο Ιατρός του Κ.Υ. Σκιάθου, που θα συμβεί ένα πιο επείγον περιστατικό; Τι έχουν να πουν για αυτά διοίκηση του ΕΚΑΒ και Υπουργοί της Υγείας;» το ερώτημα που θέτει η ΠΟΕΔΗΝ.

Κέντρο Υγείας Αλμυρού: Δεν διαθέτει ασθενοφόρο όλες τις βάρδιες λόγω έλλειψης πληρωμάτων ασθενοφόρων. Γίνεται αναφορά στο τραγικό εργατικό δυστύχημα με τους τρεις νεκρούς στο ελαιοτριβείο της οικογένειας Σιαμανίκου με την επισήμανση «Η γυναίκα του ιδιοκτήτη κάλεσε Ασθενοφόρο στο Κέντρο Υγείας Αλμυρού. Μάταια. Δεν είχε ασθενοφόρο σε κίνηση λόγω έλλειψης πληρωμάτων ασθενοφόρου την απογευματινή βάρδια. Ενεργοποιήθηκε το Κέντρο Υγείας και κλήθηκε ο συνάδελφος της πρωινής βάρδιας. Όμως η καθυστέρηση (1,5 ώρα) στοίχισε τη ζωή σε δύο ανθρώπους. Πέθαναν από τις αναθυμιάσεις ο αλλοδαπός εργάτης και ο ιδιοκτήτης. Εζησαν μόνο οι δύο γιοί. Εάν υπήρχε ασθενοφόρο, θα μπορούσαν να είχαν σωθεί όλοι ή όχι κύριοι Υπουργοί της Κυβέρνησης;» ερωτά επίσης η ΠΟΕΔΗΝ.

Ελλείψεις και στο ΕΚΑΒ

Σύμφωνα με το σύλλογο εργαζομένων στο ΕΚΑΒ λόγω παλαιότητας των οχημάτων έχει τεθεί επανειλημμένως στη διοίκηση το θέμα της ανανέωσης του στόλου των ασθενοφόρων. Τελευταία προκρίθηκε η λύση να ενισχυθεί το ΕΚΑΒ με τα ασθενοφόρα τα καινούργια που είχαν παραλάβει Κέντρα Υγείας της περιοχής όπως η Ζαγορά, Αργαλαστή, η Σκόπελος και η Σκιάθος. Σε μία τέτοια προοπτική αντέδρασαν και επιμένουν να αντιδρούν οι τοπικές κοινωνίες αλλά και οι δημοτικές αρχές υπογραμμίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την αρνητική κατάσταση λόγω της απογύμνωσης σε προσωπικό και εξοπλισμό των Κέντρων Υγείας.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου