Τους στέλνουν… στη Βουλγαρία

τους-στέλνουν-στη-βουλγαρία-682763

Δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι ο ΟΑΕΕ πνέει τα λοίσθια καθώς οι εισφορές μετά βίας καλύπτουν το 50% των αναγκών για συντάξεις.

Το διάβασα και δεν πίστευα… ότι μπορεί να έχει ειπωθεί κάτι τέτοιο. Ο διοικητής του ΟΑΕΕ, ονόματι Δημ. Τσακίρης, δήλωσε ότι όποιος αδυνατεί να καταβάλει τις εισφορές του ας πάει να δραστηριοποιηθεί στη γειτονική Βουλγαρία.

Στην αρχή σκέφτηκα ότι τρολάρει… τον εαυτό του ο Διοικητής. Δυστυχώς όμως δεν ήταν έτσι. Πράγματι ο κ. Τσακίρης- σύμφωνα με το ρεπορτάζ- μιλώντας σε επαγγελματίες της Βορείου Ελλάδος που διαμαρτύρονταν για τις υψηλές εισφορές και τη φορολογία ούτε λίγο ούτε πολύ… τους έστειλε για δουλειά στη γειτονική χώρα καθώς φέρεται να είπε ότι «εάν το θεωρούν ορισμένοι πατριωτικό ας πάνε στη Βουλγαρία».

Απαράδεκτη επισήμανση από ένα διοικητή, που υποτίθεται ότι του ανατέθηκε το τιμόνι ενός από τους πιο πολύπαθους ασφαλιστικούς οργανισμούς για να βρει λύσεις που ανακουφίσουν τους επαγγελματίες και όχι να πουλάει «πνεύμα».

Μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε ο ίδιος για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, υποστήριξε ότι παρερμηνεύθηκαν οι δηλώσεις του και ότι μ’ αυτά που είπε, είχε ως στόχο να καταδείξει είναι ότι η ικμάδα, η ζωηράδα και η ευρηματικότητα των Ελλήνων δεν θα πρέπει να εξαντλείται σε τρόπους εισφοροδιαφυγής και φοροδιαφυγής αλλά προς όφελος της ανάπτυξης της εγχώριας οικονομίας.

Την ίδια ώρα ο ΟΑΕΕ πνέει τα λοίσθια καθώς οι εισφορές μετά βίας καλύπτουν το 50% των αναγκών για συντάξεις.

Η παραδοχή του διοικητή ωστόσο είναι προκλητική. Δεν είναι δυνατόν να υποστηρίζει ότι όποιος αδυνατεί να καταβάλει τις εισφορές σε συνδυασμό με την υπέρογκη φορολογία, και το θεωρεί πατριωτικό, να πάρει την οικογένειά του και να πάει στη Βουλγαρία.

Οι επερχόμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό, με αιχμή την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των εισφορών, στο 20% του φορολογητέου εισοδήματος αναμένεται να είναι η ταφόπλακα για τους επαγγελματίες, απόρροια της κατάστασης που επικρατεί.

Όταν το 70% τουλάχιστον των επαγγελματιών αδυνατεί να καταβάλλει εισφορές, και όταν επίσης ένα ποσοστό σημαντικό έχει βάλει ήδη λουκέτο και όσα μέλη παραμένουν ενεργά, αδυνατούν να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, ασφαλιστικές και φορολογικές, είναι δυνατόν να πιστεύει κανείς ότι μπορεί να έχει μέλλον ο ΟΑΕΕ;

Και αυτό είναι το ένα κομμάτι του παζλ. Το δεύτερο και πιο σημαντικό έχει να κάνει με τις ίδιους τους επαγγελματίες που προσπαθούν να παραμείνουν «ζωντανοί».

Το ζητούμενο είναι πώς από την 1η Ιανουαρίου με τις επερχόμενες ασφαλιστικές αλλά και φορολογικές αλλαγές οι ασφαλισμένοι θα έχουν κίνητρο για εργασία, όταν καλούνται να πληρώσουν συνολικά το 80% του εισοδήματός τους στο κράτος.

Σε αυτό η διοίκηση του Οργανισμού αδυνατεί όχι μόνο να δώσει λύσεις αλλά με δηλώσεις τύπου «ας πάνε στη Βουλγαρία» ρίχνει λάδι στη φωτιά. Ενισχύει την ασφυκτική πραγματικότητα, όπως τη βιώνουν χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και ουσιαστικά τους οδηγεί με μαθηματικά ακρίβεια στο αδιέξοδο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου