ΤΟΠΙΚΑ

Ερχεται η λίστα χειρουργείου

ερχεται-η-λίστα-χειρουργείου-686645

Τέλος στις ατελείωτες λίστες αναμονής για ένα χειρουργείο επιχειρεί να θέσει το υπουργείο Υγείας με τη «λίστα χειρουργείου» που αναμένεται να εφαρμοστεί από μέσα Νοεμβρίου σε όλα τα Νοσοκομεία. Για το νέο καθεστώς έχουν λάβει γνώση όλοι οι χειρουργοί στο Αχιλλοπούλειο, ενώ ορισμένοι συμμετείχαν και στη διαβούλευση που έγινε, έχοντας υποβάλλει συγκεκριμένες προτάσεις.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Με τη λίστα χειρουργείου, το υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι θα υπάρχει ισότιμη μεταχείριση των ασθενών στον ευαίσθητο τομέα των χειρουργικών επεμβάσεων και ότι θα ενισχυθεί η διαφάνεια, αφού η λίστα θα δημοσιοποιείται στην ιστοσελίδα του κάθε νοσοκομείου, ενώ οι ασθενείς που θα θεωρούν ότι παραβιάζεται η σειρά προτεραιότητας θα μπορούν να υποβάλλουν καταγγελία στο Γραφείο Προστασίας Δικαιωμάτων του σχετικού νοσοκομείου.

Η λίστα (εξαιρούνται τα επείγοντα περιστατικά) θα συντάσσεται ανάλογα με την κατηγορία προτεραιότητας, στην οποία εντάσσει ο χειρουργός το κάθε περιστατικό μετά την κλινική εξέταση του ασθενούς και την αξιολόγηση της σοβαρότητας της νόσου. Σε γραπτό ενημερωτικό σημείωμα θα προσδιορίζει τον βαθμό προτεραιότητάς του, ενώ κάθε περιστατικό υποχρεωτικά θα εντάσσεται σε μία από τις πέντε κατηγορίες προτεραιότητας των επεμβάσεων που έχουν αποφασιστεί.

Στο Νοσοκομείο Βόλου, όπως και σε όλη την επικράτεια, θα οριστεί ως υπεύθυνος για την έγκριση της λίστας χειρουργείου και την τήρηση της διαδικασίας διαμόρφωσης της, ο αναπληρωτής διοικητής ή άλλο μέλος του διοικητικού συμβουλίου, ενώ για τη σύνταξη της λίστας χειρουργείου θα οριστεί υπεύθυνος υπάλληλος από το στελεχιακό δυναμικό του Γραφείου Κίνησης ασθενών.

Επιφυλάξεις από τον ιατρικό κόσμο

Ο Δημήτρης Λύτρας, χειρουργός του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου Βόλου, ερωτηθείς από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, εμφανίστηκε επιφυλακτικός ως προς την αποτελεσματικότητα του νέου συστήματος, με δεδομένες -όπως τόνισε και στο γραπτό σημείωμα που κατέθεσε στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση- αδυναμίες που υπάρχουν στο ΕΣΥ.

Οι επιφυλάξεις σχετίζονται κυρίως με το σκέλος, το οποίο προβλέπει ότι «ο υπάλληλος ενημερώνει για τις διαθέσιμες ημερομηνίες που υπάρχουν μέσα στο χρονικό διάστημα που πρέπει να διενεργηθεί η χειρουργική επέμβαση, καθώς και τις ημερομηνίες που χειρουργεί ο/η εκάστοτε υπεύθυνος/η ιατρός, εντός του εν λόγω χρονικού διαστήματος».

«Γίνεται αντιληπτό», επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Λύτρας «ότι κάποιος θεωρεί πως υφίσταται ήδη ως δεδομένη η κατανομή του χειρουργικού χρόνου (χειρουργικά τραπέζια – πόσες φορές χειρουργεί την εβδομάδα) μεταξύ των στελεχών κάθε χειρουργικού τμήματος. Προφανώς, αγνοείται η πραγματικότητα επί του συγκεκριμένου, τόσο σε επίπεδο μονάδων ΕΣΥ όσο και εντός πανεπιστημιακών χειρουργικών τμημάτων, όπου η συνύπαρξη χειρουργών ΕΣΥ- πανεπιστημιακών είναι ένα ακαθόριστο τοπίο. Με βάση ποια κριτήρια θα κατανεμηθεί και θα καταμεριστεί ο χειρουργικός χρόνος που αντιστοιχεί σε κάθε στέλεχος χειρουργικού τμήματος, ώστε να γίνει και ο χρονικός προσδιορισμός του όποιου προγραμματισμένου-εκλεκτικού χειρουργείου», αναρωτιέται, για να εκφράσει την εκτίμηση πως «αν δεν υπάρξει θεσμοθέτηση περί κατανομής του χειρουργικού χρόνου ανά στέλεχος – χειρουργό, η συγκεκριμένη διάταξη – ρύθμιση είναι άνευ ουσίας».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου