ΤΟΠΙΚΑ

Επεκτείνεται το ψαλίδισμα μισθών

επεκτείνεται-το-ψαλίδισμα-μισθών-691940

ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΛΗΓΗ ΟΙ ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Μετά τη στρατιά των ανέργων στη Μαγνησία η επόμενη μεγάλη ανοιχτή πληγή στην αγορά εργασίας είναι οι απλήρωτοι εργαζόμενοι. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΠΕ Μαγνησίας έξι στους δέκα βρίσκονται σε ιδιότυπο καθεστώς ομηρίας, καθώς δεν πληρώνονται. Επίσης, τρεις στους δέκα έχουν υποστεί σημαντική μείωση αποδοχών καθώς διότι εν αγνοία τους έγινε μετατροπή της σύμβασης εργασίας και φτάνουν μέχρι την Επιθεώρηση Εργασίας ζητώντας να καταγραφεί η εργατική διαφορά. Οι ιδιωτικοί υπάλληλοι που χωρίς καν προειδοποίηση ή προηγούμενη διαβούλευση είδαν εν μία νυκτί από εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης να μετατρέπονται σε υπαλλήλους μερικής απασχόλησης ή εκ περιτροπής εργασίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις απώλειες που υφίστανται στα μισθολογικά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα, είναι πλέον δεκάδες.

Προσέρχονται στους επιθεωρητές, ενημερώνονται για τα δικαιώματά τους και είτε αποχωρούν χωρίς φυσικά να καταγγείλουν την επιχείρηση αφού φοβούνται την απόλυση, είτε ζητούν να προχωρήσει η διαδικασία.

Δεκάδες επιχειρήσεις κυρίως στoυς κλάδoυς της παροχής υπηρεσιών, του εμπορίου, του επισιτισμού και του τουρισμού των ιδιωτικών κλινικών υπάρχουν μήνες που καταβάλλουν ελάχιστα ευρώ στο προσωπικό τους.

Την πόρτα της Επιθεώρησης Εργασίας στο Βόλο διαβαίνουν το τελευταίο διάστημα ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι από διάφορους κλάδους του ιδιωτικού τομέα, είτε για να υποβάλλουν αναφορά για βλαπτικές μεταβολές στο χώρο εργασίας τους είτε για να καταγγείλουν καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας. Υπολογίζεται μάλιστα ότι κάθε μήνα το ΣΕΠΕ έχει να διεκπεραιώσει τουλάχιστον 250 υποθέσεις.

Οι περισσότερες εργατικές διαφορές αφορούν στην καθυστέρηση καταβολής των αποδοχών, στη μη πληρωμή της ασφάλισης αλλά και στην περικοπή ρεπό και άλλων θεσμικών δικαιωμάτων ανάλογα τον κλάδο απασχόλησης.

Τα έναντι έγιναν επιδημία

Μια άλλη μορφή επιδημίας που έχει κατακλύσει την αγορά είναι η καταβολή έναντι. Δεκάδες εργαζόμενοι στο εμπόριο, στον επισιτισμό, στην παροχή υπηρεσιών, ζουν με έναντι 100-400 ευρώ τον μήνα, περιμένοντας στωικά να βελτιωθεί το κλίμα στην αγορά. Σε άλλες περιπτώσεις η επίκληση της μείωσης του κέρδους χρησιμοποιείται ως άλλοθι προκειμένου επιχειρήσεις να καθυστερούν την καταβολή δεδουλευμένων τριών και τεσσάρων μηνών με αποτέλεσμα δεκάδες εργαζόμενοι να παραμένουν χωρίς εισόδημα για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Σε περιπτώσεις που οι εργαζόμενοι αρνήθηκαν να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις, κάνοντας χρήση του δικαιώματός τους είδαν την πόρτα της εξόδου ή σε άλλες περιπτώσεις «τιμωρήθηκαν» με ρυθμίσεις στο ωράριο τους.

Ανάλογη εικόνα επικρατεί και στον κλάδο του μετάλλου, όπου οι καταγγελίες στην Επιθεώρηση Εργασίας είναι συχνές για μικρομεσαίες βιοτεχνίες που καταστρατηγούν την εργατική νομοθεσία, πληρώνουν όποτε… μπορούν και με ατομικές συμβάσεις πάντα αφού οι κλαδικές συμβάσεις αποτελούν παρελθόν.

Στον κλάδο των ιδιωτικών κλινικών επίσης η κατάσταση οδεύει από το κακό στο χειρότερο, στην πλειονότητά τους οι υγειονομικοί υπάλληλοι απασχολούνται με ατομικές συμβάσεις, ενώ όσοι δεν έχουν υπογράψει έχουν υποστεί είτε βλαπτική μεταβολή, αδικαιολόγητες μετακινήσεις και φυσικά πόλεμο νεύρων από την εργοδοσία. Δεν λείπουν και οι περιπτώσεις βέβαια των εργαζομένων που για να διασφαλίσουν τα δεδουλευμένα τους άσκησαν το νόμιμο δικαίωμά τους όπως προβλέπει η εργατική νομοθεσία και τώρα είναι «τα μαύρα πρόβατα» με το ένα πόδι ουσιαστικά εκτός δουλειάς.

Αμοιβές με … χαρτζιλίκι

Στη Μαγνησία της κρίσης… υπάρχουν εργαζόμενοι που αμείβονται με 5 ευρώ ημερησίως για να δουλεύουν μέχρι και 10ωρο σε πρατήριο καυσίμων, ενώ υπάλληλοι delivery αναζητώντας εργασία έπεσαν πάνω σε «χουβαρντάδες» που τους πρότειναν απασχόληση 8ωρο, με αμοιβή 1 ευρώ την ώρα και με προϋπόθεση να έχουν δικό τους μέσο μετακίνησης και να καλύπτουν και τις δαπάνες καυσίμων από την τσέπη τους!

Την ίδια ώρα σύλλογοι, φορείς και ΜΚΟ έχουν βρει ένα νέο κόλπο για να απασχολούν εργαζομένους χωρίς να τους πληρώνουν. Οχι γιατί τους οφείλουν χρήματα, αλλά επειδή τους προσλαμβάνουν ως… εθελοντές για να τους προσφέρουν ηθική ανταμοιβή για τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους. Ετσι πολλοί επιλέγουν να εργαστούν… εθελοντικά σε μια προσπάθεια να εμπλουτίσουν τουλάχιστον το βιογραφικό τους, προσδοκώντας ότι κάποια στιγμή στο μέλλον, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα μπορέσουν να διεκδικήσουν μια θέση εργασίας στηριζόμενοι στην προϋπηρεσία τους.

ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΕΠΕ

Απώλεια εισοδημάτων

Το ΣΕΠΕ διαπιστώνει ότι με τις περικοπές και τις ατομικές συμβάσεις η προκληθείσα μείωση μισθών είναι κατά μέσο όρο περίπου 35%. Τα ποσοστά αυτά αυξάνονται στο 40% εάν συνυπολογιστούν και οι νέες φορολογικές επιβαρύνσεις. Ως προς την ανασφάλιστη εργασία, το ποσοστό που προκύπτει από τους ελέγχους του ΣΕΠΕ ανέρχεται στο 36%. Ανασφάλιστο παραμένει το 46,9% των αλλοδαπών και το 31% των ημεδαπών εργαζομένων.

Επίσης διαπιστώνεται η μετατροπή όλο και περισσότερων συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε συμβάσεις μερικής ή εκ περιτροπής εργασίας. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης προηγούμενων ετών που μετατράπηκαν στη διάρκεια 2015-2016 είναι αυξημένες κατά 53,12% όσον αφορά τη μερική απασχόληση και 80,36% για την εκ περιτροπής απασχόληση με μονομερή απόφαση του εργοδότη σε σχέση με τις αντίστοιχες το 2014.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου