Οι αριθμοί που σε αποκαρδιώνουν

οι-αριθμοί-που-σε-αποκαρδιώνουν-693878

Για ποια οικονομία και για ποια ανάπτυξη να μιλήσουμε λοιπόν και ποιο αισιόδοξο μήνυμα να λάβουμε υπόψη για να έχουμε την προσδοκία ότι κάτι μπορεί να αλλάξει;

Ενώ ο δείκτης οικονομικού κλίματος σε Ε.Ε. και Ευρωζώνη το Σεπτέμβριο βρίσκεται σε άνοδο μετά από 3 μήνες στασιμότητας, στην Ελλάδα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Παρατηρείται πτώση στο οικονομικό κλίμα το Σεπτέμβριο, ενώ ιδιαίτερα έντονες ήταν οι πιέσεις σε κατασκευές, αλλά και σε μικρότερο βαθμό σε βιομηχανία, και υπηρεσίες. Ο δείκτης βρέθηκε στις 91,4 μονάδες τον Σεπτέμβριο από 92,5 μονάδες τον Αύγουστο.

Την ίδια ώρα περισσότερο από ένα δισ. ευρώ απλήρωτους φόρους άφησαν τον Αύγουστο οι φορολογούμενοι σύμφωνα με τα στοιχεία της γενικής γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Το νέο χρέος από φορολογικές οφειλές, που δημιουργήθηκε από τον Ιανουάριο ως και τον Αύγουστο, διαμορφώθηκε στα 7,75 δισ. ευρώ έναντι 6,74 τον Ιούλιο. Μαζί με τις μη φορολογικές οφειλές τα ληξιπρόθεσμα διαμορφώθηκαν τον Αύγουστο σε 8,98 δισ. ευρώ, από 7,62 δισ. τον Ιούλιο. Οσο για τα κρατικά φέσια προς τους ιδιώτες αυτά παραμένουν σε υψηλό ποσοστό.

Και όλα αυτά την ώρα που σημειώνεται ρεκόρ 15ετίας σε απώλεια θέσεων εργασίας τον Αύγουστο σύμφωνα με τα στοιχεία από το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» (οι αποχωρήσεις από την αγορά εργασίας ήταν κατά 16.128 περισσότερες από τις προσλήψεις), ενώ κατά 27.500 αυξήθηκαν οι άνεργοι τον Αύγουστο σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ (2,3%).

Η οικονομία την ίδια στιγμή παραμένει σε λήθαργο. Πτώση στις εξαγωγές στο 8μηνο σύμφωνα με την ΤτΕ, πτώση στη βιομηχανική παραγωγή και έπεται συνέχεια καθώς όλοι οι δείκτες λίγο πολύ είναι επιδεινωμένοι.

Για ποια οικονομία και για ποια ανάπτυξη να μιλήσουμε λοιπόν και ποιο αισιόδοξο μήνυμα να λάβουμε υπόψη για να έχουμε την προσδοκία ότι κάτι μπορεί να αλλάξει όταν τα στοιχεία για κάθε τομέα είναι αποκαρδιωτικά.

Δεν είναι τυχαίο ότι ποκαρδιωτική εικόνα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εκπέμπουν οι περισσότεροι από τους δείκτες που παρακολουθούν τις επιμέρους επιδόσεις της πραγματικής οικονομίας και των επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα να ενισχύονται οι ενδείξεις ότι η ύφεση παραμένει παρούσα και μάλιστα «δυναμικά».

Για αυτό και πρέπει να σταματήσει πλέον αυτή η προπαγάνδα. Δεν είναι δυνατόν να γίνεται το μαύρο άσπρο. Το αφήγημα περί ανάκαμψης έχει καταντήσει κουραστικό, όσο τουλάχιστον δεν το νιώθουν οι πολίτες στο πορτοφόλι τους.

Για αυτό δεν είναι τυχαίο ότι στις δημοσκοπήσεις αυξάνεται διαρκώς ο δείκτης απογοήτευσης για την κυβέρνηση ακόμη και από πρώην φανατικούς υποστηρικτές της. Πολίτες που πίστεψαν ότι κάτι μπορεί να αλλάξει αλλά τελικά παραμένουν στο ίδιο έργο θεατές.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου