ΤΟΠΙΚΑ

Κενό… 100 νοσηλευτών στο Γ.Ν.Β.

κενό-100-νοσηλευτών-στο-γ-ν-β-698913

ΑΙΧΜΕΣ ΓΙΑ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Διαχωριστική γραμμή στα όσα υποστήριξε πρόσφατα δημόσια ο διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου σε δηλώσεις του, βάζει ο σύλλογος εργαζομένων στο Αχιλλοπούλειο, αφήνοντας αιχμές κατά του Μ. Δραμητινού ότι επιχειρεί να παρουσιάσει μία ειδυλλιακή εικόνα η οποία όμως δεν έχει καμία σχέση με τα σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης νευραλγικών τμημάτων του νοσηλευτικού Ιδρύματος.

Οι θεσμικοί εκπρόσωποι των εργαζομένων τάσσονται υπέρ των μόνιμων προσλήψεων σε νοσηλευτικό προσωπικό απορρίπτοντας τους εργολάβους, εκφράζουν την κάθετη διαφωνία τους με τις ατομικές συμβάσεις υπογραμμίζοντας ότι δεν λύνουν το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού είτε μέσω μετατάξεων είτε μέσω αποσπάσεων.

Δηλώνουν βέβαια ανοιχτοί στη συνεργασία με τη νέα διοίκηση στη βάση της λήψης κοινών πρωτοβουλιών που θα αναβαθμίσουν το Αχιλλοπούλειο και παραθέτουν μία σειρά από προτάσεις για την εύρυθμη λειτουργία του Ιδρύματος.

Οχι στα μπαλώματα…

Για του λόγου το αληθές των όσων υποστηρίζουν όσον αφορά την έλλειψη προσωπικού, αναφέρουν πως τη στιγμή που εκκρεμούσαν περίπου 70 αιτήματα μετατάξεων διαφόρων κατηγοριών και άλλα 40 αιτήματα αποσπάσεων για το νοσοκομείο του Βόλου, τα διάφορα τμήματα θα ενισχυθούν μόλις με 12 άτομα προσωπικό.

Σύμφωνα μάλιστα με το σύλλογο υπάρχει ανάγκη για την απασχόληση τουλάχιστον 100 νοσηλευτών όλων των ειδικοτήτων ώστε να δουλέψουν οι κλινικές.

«Χρόνια τώρα ακούμε για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία, ακούμε για προκηρύξεις που θα γίνουν έτσι ώστε να καλυφθούν τα κενά. Αν αθροίσουμε όλες τις εξαγγελίες που γίνονταν για μόνιμο προσωπικό στα νοσοκομεία θα μιλούσαμε για πλεονάζον προσωπικό. Ακόμη και τώρα ακούσαμε από τον πρωθυπουργό για 10.000 προσλήψεις στον χώρο της υγείας. Δυστυχώς είμαστε δύσπιστοι απέναντι στις όποιες εξαγγελίες αυτού του τύπου και επιτρέψτε μας να κρατάμε μικρό καλάθι» σημειώνει χαρακτηριστικά ο σύλλογος εργαζομένων.

«Ολα τα προηγούμενα χρόνια, «4 χρόνια μπαλωμάτων» όπως δήλωσε ο διοικητής σε επικουρικό προσωπικό, τώρα γίνονται προσλήψεις σε μόνιμο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό.

Να του υπενθυμίσουμε πως στα «4 χρόνια μπαλωμάτων» συμπεριλαμβάνονται και τα χρόνια της σημερινής κυβέρνησης. Και εφόσον γίνονταν μπαλώματα με το επικουρικό προσωπικό τότε για ποιο λόγο η σημερινή κυβέρνηση ανανέωσε τις συμβάσεις του υπάρχοντος επικουρικού προσωπικού για ένα χρόνο ακόμη;

Γιατί στον ιατρικό κλάδο στο νοσοκομείο, σύμφωνα με τα όσα είπε ο διοικητής, υπηρετούν 24 επικουρικοί γιατροί των οποίων οι συμβάσεις ανανεώνονται συνέχεια;

Μήπως το νοσηλευτικό προσωπικό 8 άτομα που αναμένουμε στο νοσοκομείο από το ΚΕΕΛΠΟ με διετή σύμβαση, δεν είναι επικουρικό προσωπικό; Δυο χρόνια και τέλος. Μετά τι γίνεται;

Τελικά μετά από «4 χρόνια μπαλωμάτων» κ. διοικητά γίνονται μόνιμες προσλήψεις» αναρωτιέται ο σύλλογος ξεκαθαρίζοντας ότι δεν είναι εναντίον του επικουρικού προσωπικού.

Αιχμές για μετακινήσεις προσωπικού

Ο σύλλογος επίσης επικρίνει τη διοίκηση πως προχώρησε σε ανακατανομή και αλλαγές στο προσωπικό χωρίς κριτήρια και χωρίς την εισήγηση της διευθύντριας Διοικητικής Υπηρεσίας, που είναι η αρμόδια για την ορθολογική διαχείριση του προσωπικού. «Μας προκαλεί εντύπωση -τονίζεται στην ανακοίνωση- σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα πώς η διοίκηση ενημερώθηκε τι εργασία προσφέρει ο κάθε υπάλληλος. Μήπως θα έπρεπε η διοίκηση μιας που μπαίνουνε σε «νέα εποχή» πριν προβεί σε τέτοιου είδους ενέργειες θα έπρεπε να συμβουλευτεί υπηρεσιακούς παράγοντες όπως είναι η διοικητική διευθύντρια που βρίσκεται επί μακρό χρονικό διάστημα στο τιμόνι της Διεύθυνσης Διοικητικής – Οικονομικής Υπηρεσίας και είναι η μόνη αρμόδια που γνωρίζει περισσότερο από κάθε άλλον τα προβλήματα και τις ανάγκες της υπηρεσίας;

Ας ελπίσουμε λοιπόν πως σε τυχόν επόμενες μετακινήσεις π.χ νοσηλευτικού προσωπικού θα συμβουλευτεί τη Διεύθυνση Νοσηλευτικής Υπηρεσίας η οποία είναι η μόνη που μπορεί να εισηγηθεί και να αναδείξει τις πραγματικές ανάγκες της υπηρεσίας».

Επιβεβλημένη η συνεργασία

Το σωματείο εργαζομένων επισημαίνει ότι έχει τη διάθεση συνεργασίας όπως έκανε με όλες τις προηγούμενες διοικήσεις προκειμένου το Αχιλλοπούλειο να συνεχίσει να αντέχει στην κρίση.

«Αν υπάρχει σοβαρή και ειλικρινή διάθεση συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων και της διοίκησης τότε μπορούμε να κάνουμε το νοσοκομείο δυνατό.

Πάντα μπροστά υπήρξε το «εμείς» και ποτέ το εγώ», σημειώνεται χαρακτηριστικά και γίνεται αναφορά σε δράσεις που υλοποιήθηκαν από κοινού και αναβάθμισαν τις παρεχόμενες προς τους πολίτες υπηρεσίες υγείας μέσα από την κατάρτιση και την επιμόρφωση του προσωπικού.

Εκφράζεται εξάλλου ο προβληματισμός με αφορμή τοποθέτηση του κ. Δραμητινού περί πειθαρχικών ελέγχων με αφορμή τις δηλώσεις συναδέλφου συνδικαλιστή γιατρού ενώ τίθεται από το σύλλογο και το θέμα των περικοπών στα εξαιρέσιμα και νυχτερινά του 2014 και 2015. Για το 2015 καταβλήθηκε τελικά στους εργαζόμενους η περικοπή που είχε γίνει ωστόσο μεγάλο πρόβλημα παραμένει η καταβολή της περικοπής που είχε γίνει το 2014 για αυτό και ζητείται να γίνουν από τη διοίκηση οι όποιες ενέργειες απαιτούνται έτσι ώστε να καταβληθούν τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους γιατί οι πραγματοποιθείσες υπερωρίες είναι απλήρωτες.

Οσον αφορά την κόντρα που είχε ξεσπάσει με αφορμή την παρουσία εθελοντών στη σίτιση, ο σύλλογος υπογραμμίζει ότι το ΓΝΒ διαχρονικά έχει ενισχυθεί από εθελοντές που προσφέρουν χρόνια τώρα ανιδιοτελώς υπογραμμίζεται όμως ότι δεν πρόκειται να γίνει επιτρεπτό «ο εθελοντισμός να γίνει πέρασμα για τις όποιες σκοπιμότητες».

Τέλος για τα έργα της νέας προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ το σωματείο επανέρχεται για να επαναλάβει τη στήριξή του στο αίτημα να τεθεί σε προτεραιότητα η προμήθεια μαγνητικού τομογράφου.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου