ΤΟΠΙΚΑ

Πανελλήνια διάσταση στο θέμα με την αναγνώριση πτυχίων για υγειονομικούς

πανελλήνια-διάσταση-στο-θέμα-με-την-αν-699369

CasusBelli για τους εργαζόμενους στον χώρο των ιδιωτικών μονάδων υγείας του Βόλου το ενδεχόμενο να αμφισβητηθούν… τα πτυχία και η επαγγελματική τους κατάρτιση όλων όσοι έχουν αποφοιτήσει από την πρώην -πλέον- Μέση Τεχνική Επαγγελματική Νοσηλευτική Σχολή του Νοσοκομείου Βόλου. Το θέμα που ανέδειξε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ πριν από δύο εβδομάδες, πήρε πανελλήνια διάσταση καθώς τέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Νοσηλευτών στην Αθήνα από την πρόεδρο του Σωματείου Υγειονομικού Προσωπικού Μαγνησίας Σμαράγδα Λιάτσικου.

Παράλληλα χθες πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στο Ε.Κ.Β. μετά από κάλεσμα του σωματείου στην οποία ανταποκρίθηκαν δεκάδες εργαζόμενοι νοσηλευτές από τις ιδιωτικές μονάδες υγείας του Βόλου αλλά και εργαζόμενοι στον χώρο της υγείας από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα για να συζητηθεί το ζήτημα που ανέκυψε καθώς σε ορισμένες κλινικές τέθηκε θέμα πιστοποίησης της επαγγελματικής κατάρτισης υπαλλήλων με χρόνια προϋπηρεσίας.

Οπως ξεκαθαρίζεται σε σχετική ανακοίνωση του σωματείου οι απόφοιτοι των Σχολών και των ΕΠΑΣ έχουν νόμιμη άδεια άσκησης επαγγέλματος βοηθού νοσηλευτή και βάσει αυτής έχουν συνάψει και τις συμβάσεις εργασίας.

Το γεγονός ότι το καθηκοντολόγιό τους έχει τόση ελαστικότητα ώστε να καλύπτουν και άλλες θέσεις παρέχοντας υπηρεσίες που θα έπρεπε να έχουν απόφοιτοι υψηλότερων βαθμίδων εκπαίδευσης δεν είναι δική τους επιλογή, ωστόσο, όπως ανέφερε στη συγκέντρωση η πρόεδρος του σωματείου Σμαράγδα Λιάτσικου, καταγράφεται στα θετικά, αφού καταδεικνύει ότι πρόκειται για προσωπικό που έχει επάρκεια γνώσεων αλλά και δυνατότητες να ανταπεξέλθει στις αυξημένες υποχρεώσεις που υπάρχουν.

Το σωματείο υγειονομικού προσωπικού με αφορμή τη συγκέντρωση σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να αποτραπούν απολύσεις στο χώρο των κλινικών με πρόσχημα την αναγνώριση των πτυχίων.

Ειδικότερα υπογραμμίζει ότι «μέσα στο γενικό κλίμα αποψίλωσης όλων των εργατικών δικαιωμάτων όπου η εργασία αποκαλείται απασχόληση και δεν είναι δικαίωμα, και όπου ο εργαζόμενος λογίζεται ως αναλώσιμο είδος στους κανόνες της ελεύθερης αγοράς, οι εργοδότες δυστυχώς αποθρασύνονται συνεχώς. Εκμεταλλεύονται την ασάφεια των νόμων, τους ελλιπείς ελέγχους στους χώρους εργασίας, την αποδιοργάνωση των εκπαιδευτικών βαθμίδων με μετατροπές και καταργήσεις χωρίς αλληλουχία για να επιτεθούν στα κεκτημένα μας. Οι εργαζόμενοι όμως δεν θα το επιτρέψουν. Καταδικάζουμε απερίφραστα οποιαδήποτε απόλυση συναδέλφου με πρόσχημα την αναγνώριση του πτυχίου του. Είμαστε σκληρά εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα και όπως αγωνιζόμαστε για τη ζωή μας και τις ζωές των συνανθρώπων – ασθενών μας, έτσι θα αγωνιστούμε και αυτή την ώρα. Ολοι μαζί διεκδικούμε το αυτονόητο: Την ύπαρξή μας, την αποδεδειγμένη επάρκειά μας στα τόσα χρόνια προϋπηρεσίας και πάνω από όλα το δικαίωμα στην εργασία».

Σημειώνεται τέλος ότι η ΕΠΑ.Σ. Βοηθών Νοσηλευτών του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου λειτούργησε από το 1978 έως το 1980 ως μονοετής Σχολή και από το 1980 μέχρι και πριν δύο χρόνια ως διετής Σχολή (δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης). Το 2014 το υπουργείο Υγείας αποφάσισε τόσο για το Βόλο όσο και για την υπόλοιπη Ελλάδα όπου λειτουργούσαν ανάλογες δομές να μετατραπούν οι Επαγγελματικές Σχολές αυτού του είδους σε ΙΕΚ που συμπεριέλαβε και άλλες ειδικότητες.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου