Καιρός να κάνουν κάτι πια… σωστό

καιρός-να-κάνουν-κάτι-πια-σωστό-701121

Η χθεσινή σύγκρουση κορυφής στη Βουλή πόλωσε ακόμη περισσότερο το κλίμα στο πολιτικό σκηνικό που τις τελευταίες εβδομάδες «μυρίζει μπαρούτι».

Η κυβερνητική πλειοψηφία υπεραμύνθηκε του πολυνομοσχεδίου κάνοντας λόγο για αναγκαία διαρθρωτικά μέτρα που θα βοηθήσουν στο κλείσιμο της αξιολόγησης και θα οδηγήσουν στη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας, ενώ η αντιπολίτευση την κατηγορεί για αδικαιολόγητες καθυστερήσεις που έχουν ως αποτέλεσμα, νέα πιο οδυνηρά μέτρα.

Μέχρι εδώ προβλέψιμη και η συγκυβέρνηση και η αντιπολίτευση. Με τη μόνη διαφορά ότι τα μεγάλα ζητήματα είναι μπροστά. Καλές οι ατάκες, καλές οι αντιπαραθέσεις για να συσπειρώνονται τα κομματικά ακροατήρια όμως τα προβλήματα ακουμπούν στην καθημερινότητα που δυσκολεύει ολοένα και περισσότερο.

Οι πολίτες μέχρι αύριο Παρασκευή θα πρέπει να πληρώσουν και πάλι τα φοροχαράτσια, ενώ την ίδια ώρα η οικονομία παραμένει στάσιμη, τα χρέη έχουν εκτοξευθεί σε δυσθεώρητα ποσά και από μήνα σε μήνα αυξάνεται ο αριθμός εκείνων που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Οι επαγγελματίες βογκούν από τα χρέη. Κατά μέσο όρο δεν υπάρχει μικρομεσαίος που να μην είναι χρεωμένος με τουλάχιστον 20.000 ευρώ σε Εφορία και ΤΕΒΕ. Και διέξοδο σε αυτό το τούνελ της υποκρισίας δεν βλέπουν πουθενά.

Μόνο γενικόλογες επισημάνσεις περί ανάπτυξης και ευχολόγια περί εξόδου από την κρίση που όμως μέχρι να μετουσιωθούν σε πράξη για να ζωντανέψει ξανά η πραγματική οικονομία και να αλλάξουν το αρνητικό κλίμα που σήμερα κυριαρχεί, απ’ ό,τι δείχνουν τα πράγματα θα χρειαστεί να περάσουν και άλλα χρόνια πολλά.

Δεν ξέρω εάν ισχύει το «ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε», αυτό που είναι σίγουρο είναι πως με τα λόγια ανατροπή της ζοφερής κατάστασης που σήμερα βιώνουμε δεν πρόκειται να υπάρξει.

Οσο για την κυβέρνηση, είναι φανερό ότι έχει φτάσει η ώρα της κρίσης. ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ που κυβερνούν πληρώνουν τις εξωπραγματικές και λαϊκίστικες υποσχέσεις τους, πριν αναλάβουν την εξουσία. Υποσχέθηκαν μειώσεις φόρων, αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, μιλούσαν για «ξεπούλημα» της δημόσιας περιουσίας όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Ηταν στην πρώτη γραμμή των μπλόκων για το κίνημα «Δεν πληρώνω» στα διόδια, ήταν μπροστάρηδες των αγώνων όσων δεν ήθελαν να αλλάξει τίποτε στο Δημόσιο, αποφεύγοντας να αντιληφθούν ότι η κρίση σάρωσε τα πάντα.

Τώρα, όπως δείχνουν αφενός οι δημοσκοπήσεις και αφετέρου οι κινητοποιήσεις που άρχισαν να φουντώνουν, η κυβέρνηση πληρώνει τα λάθη που έκανε όταν ήταν αντιπολίτευση. Διότι όπως λένε δυστυχώς οι υποσχέσεις, ειδικά αυτές που ξεπερνούν την πραγματικότητα, στοιχειώνουν όσους τις δίνουν. Επιστρέφουν ως κακός εφιάλτης….

Καιρός να το αντιληφθούν αυτό οι κυβερνώντες και επιτέλους εκτός από τις κινήσεις εντυπωσιασμού, να αναλάβουν πρωτοβουλίες επί της ουσίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου