Βάσω Κυριαζή: Ο Αλ. Τσίπρας κέρδισε τον πρώτο γύρο

βάσω-κυριαζή-ο-αλ-τσίπρας-κέρδισε-τον-394245

Εχοντας παρακολουθήσει αμέτρητες ώρες συνεδριάσεων κομματικών οργάνων όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν στα «ντουζένια» του, δεν μου έκανε καμία μα καμία εντύπωση, η έκβαση της κρίσιμης κατά τα άλλα Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας, ως κυρίαρχος στον πολιτικό του χώρο, πέτυχε να κερδίσει πολιτικό χρόνο και η Αριστερή Πλατφόρμα, έχοντας πάρει τις αποφάσεις της εδώ και καιρό, κάνει ένα βήμα πίσω… ανασύνταξης, καθώς δεν θέλει να χρεωθεί προς το παρόν τη διάσπαση.

Η συνεδρίαση -όπως διάβασα στα σχετικά ρεπορτάζ των συναδέλφων- θα μπορούσε να τελειώσει σε ένα τρίωρο το πολύ, αλλά διήρκησε τελικά 12 ώρες για να επιβεβαιώσει απλά ότι ο ρόλος τέτοιων οργάνων δεν είναι πάντα για τη λήψη αποφάσεων, αλλά συχνά λειτουργούν ως σημείο ομαδικής ψυχοθεραπείας και εκτόνωσης.

Με φαρμακερά υπονοούμενα και η λεκτική σύγκρουση να είναι σε πρώτο πλάνο στην δωδεκάωρη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής στο Κεραμεικό, οι σύντροφοι της Αριστεράς και της Προόδου, κατέθεσαν τις απόψεις τους, αποδοκίμασαν το τρίτο μνημόνιο, άλλοι το υπερασπίστηκαν και ανανέωσαν το ραντεβού τους για το Φθινόπωρο.

Κανονικά -γράφει χθες το protothema .gr θα έπρεπε όλοι να βιαστούν να τελειώσουν για να γυρίσουν στα υπουργικά και κυβερνητικά τους καθήκοντα- υπενθυμίζεται, καθώς δεν είναι βέβαιο ότι το θυμούνται όλα τα στελέχη του, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας από τις 25 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, αλλά πού καιρός για τέτοια.

Οι παρασκηνιακές διεργασίες των προηγούμενων -της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ- εικοσιτετραώρων, είχαν οδηγήσει σε μία, έστω και πρόσκαιρα στέρεη και αποτελεσματική, συμμαχία μεταξύ της ηγετικής ομάδας και της κίνησης των «53», που έδωσε τελικά τη δυνατότητα στον Αλέξη Τσίπρα να μην αμφισβητηθεί στην παρούσα φάση από την αριστερή πτέρυγα του κόμματος, η οποία αντιδρά στην υπογραφή της νέας συμφωνίας με τους δανειστές.

Αυτό φάνηκε και από το γεγονός ότι παρά τα όσα ειπώθηκαν, για πολιτικούς, εσωκομματικούς και επικοινωνιακούς λόγους -όπως το εσωκομματικό δημοψήφισμα – στην τελική ψηφοφορία δεν έγινε καν καταμέτρηση. Ο Αλέξης Τσίπρας κέρδισε τον πρώτο γύρο. Η απόφαση για έκτακτο συνέδριο το Σεπτέμβριο πάρθηκε με σαφήνεια μεν, αλλά απρόθυμα δε, καθότι τα σοβαρά στον ΣΥΡΙΖΑ θα συμβούν στο ενδιάμεσο διάστημα -όπως εκτιμούν οι περισσότεροι εν όψει υπογραφής και ψήφισης του τρίτου μνημονίου- εάν και ορισμένοι προβλέπουν ότι δεν θα γίνει καν αυτό το συνέδριο λόγω διάσπασης.

Ο πρωθυπουργός με αυτά και με τα άλλα πάντως έχει κάθε λόγο να νιώθει ικανοποιημένος.

Από τη στιγμή που η πλευρά Λαφαζάνη δεν κατέβασε καν πρόταση για σχετική ψηφοφορία στην κεντρική επιτροπή, ο κ. Τσίπρας δεν χρειάστηκε να καταφύγει στην εναλλακτική λύση που είχε καταθέσει αρχικά για διενέργεια δημοψηφίσματος μεταξύ όλων των μελών του κόμματος. Ένα δημοψήφισμα αυτήν την ώρα που θα έβαζε σε μεγάλους μπελάδες την κομματική βάση και θα οδηγούσε σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών εδώ και τώρα. Κάτι που κανείς δεν ήθελε, όσο η χώρα βρίσκεται μπροστά σε επώδυνες αποφάσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου