Βάσω Κυριαζή: Εχουμε δρόμο μπροστά να διανύσουμε

βάσω-κυριαζή-εχουμε-δρόμο-μπροστά-να-δ-440490

Ηταν η πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια που μία βόλτα στην όμορφη Παραλία του Βόλου, μου άφησε τόση θλίψη και μελαγχολία. Είδα γνωστούς και φίλους, προβληματισμένους, είδα ζευγάρια να μαλώνουν μεταξύ τους και συναδέλφους που μοιράζονται τον ίδιο χώρο εργασίας και τις ίδιες αγωνίες, να ανταλλάσουν βαριές εκφράσεις μεταξύ τους και συνειδητοποίησα, ότι αυτό που όλοι φοβόμασταν έχει πλέον γίνει.

Η κοινωνία έχει χωριστεί στα δύο. Απολύτως διχασμένη. Οι μεν με το ΟΧΙ και οι δε με το ΝΑΙ, οι μεν με το ΝΑΙ και οι δε με το ΟΧΙ. Μία κατάσταση που σε κάνει να θλίβεσαι και ταυτόχρονα να λυπάσαι που μία κατά τα άλλα δημοκρατική διαδικασία λαϊκής συμμετοχής όπως το δημοψήφισμα, έγινε η αιτία ώστε ο λαός να διχαστεί.

Το επιβεβαιώνουν και οι δημοσκοπήσεις ότι οι πολίτες είναι χωρισμένοι στα δύο, άλλοι συνταγμένοι με το ΝΑΙ και άλλοι με το ΟΧΙ , δύο μέρες πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία στην οποία η κάθε μία πλευρά προσδίδει διαφορετικά πολιτικά χαρακτηριστικά και διαφορετικό διακύβευμα.

Παρόμοια αναμέτρηση τα τελευταία χρόνια, δεν υπήρξε, όπως επίσης το κλίμα αυτών των ημερών σε τίποτα δεν θυμίζει εκλογική περίοδο. Η αντιπαράθεση είναι ακόμη πιο σκληρή, το κλίμα εκρηκτικό, μία κουβέντα και η πολιτική αντιπαράθεση, μετατρέπεται σε άγρια συζήτηση. Δεν χρειάζεται να πούμε πόσες φορές έχει χαθεί το μέτρο ένθεν – κακείθεν

Και είμαστε ακόμη στο Σάββατο, έχουμε μπροστά μας ολόκληρη Κυριακή και φυσικά το άνοιγμα της κάλπης. Χρειάζεται ψυχραιμία και από τις δύο πλευρές και πάνω από όλα υπευθυνότητα διότι η χώρα θα πρέπει να υπάρχει και τη Δευτέρα το πρωί, για να μπορεί να δώσει τη μάχη για την έξοδο από την κρίση με τις καλύτερες δυνατές προοπτικές.

Λογικές όποιος ψηφίζει ΝΑΙ είναι προδότης και υπόδουλος και όποιος ψηφίζει ΟΧΙ επαναστάτης όπως και λογικές όπως ψηφίζει ΟΧΙ είναι υπέρ της δραχμής και της οπισθοχώρησης και όποιος ψηφίζει ΝΑΙ οραματιστής και διορατικός, δεν βοηθούν από όποιον τις υιοθετεί. Και η μία και η άλλη πλευρά ας αγωνιστούν με επιχειρήματα για να πείσουν το λαό, χωρίς αφορισμούς και ξόρκια.

Εν κατακλείδι όπως επισημαίνεται και σε ένα απόφθεγμα που προσυπογράφω με τα δύο χέρια «οι φίλοι μου που θα ψηφίσουν διαφορετικά από μένα την Κυριακή θα είναι και τη Δευτέρα φίλοι μου και όσοι δεν ήταν από επιλογή μου φίλοι μου μέχρι την Κυριακή δεν θα γίνουν τη Δευτέρα φίλοι μου επειδή ψήφισαν όπως και εγώ. Και εάν κάποιος εμποδίσει οποιονδήποτε φίλο μου να ψηφίσει διαφορετικά εγώ θα βάλω πλάτη να του ανοίξω δρόμο ως την κάλπη. Η διαφορά απόψεων δεν σημαίνει πόλεμο. Σημαίνει ότι έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας να διανύσουμε. Και θα τον διανύσουμε μαζί».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου