Βάσω Κυριαζή: Το καμπανάκι του ΣΕΒ τα λέει όλα…

βάσω-κυριαζή-το-καμπανάκι-του-σεβ-τα-λέ-503682

Στο εβδομαδιαίο δελτίο για την ελληνική οικονομία που δημοσιεύθηκε χθες στην ηλεκτρονική σελίδα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) με τίτλο το μετέωρο βήμα του πελαργού, σημειώνεται ότι ουδέποτε στη σύγχρονη οικονομική ιστορία της χώρας υπήρξε μία τόσο παρατεταμένη περίοδος δυναμικής αστάθειας όσο αυτή που βιώνει η ελληνική οικονομία από τους τελευταίους μήνες του 2014 και μετά. Η χώρα βρίσκεται σε μία απίστευτη περιδίνηση… η οικονομία παραπαίει.

Ο ΣΕΒ κάνει λόγο για έλλειμμα αξιόπιστης προοπτικής για την πορεία της ελληνικής οικονομίας που επιδρά αρνητικά στην οικονομική δραστηριότητα, καθυστερώντας την ανάληψη επενδυτικών πρωτοβουλιών και την απορρόφηση των χιλιάδων ανέργων και υπογραμμίζει ότι η αναπτυξιακή πολιτική είναι απούσα στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία και, αν μη τι άλλο, γίνονται προσπάθειες παλινόρθωσης περιορισμών στον ανταγωνισμό και επαναρύθμισης της αγοράς εργασίας, που είναι η καλύτερη συνταγή για το βάθεμα της ύφεσης. Διαμορφώνεται, επίσης, σύμφωνα με το ΣΕΒ και αυτό είναι ένα μέτωπο που πρέπει να δει η κυβέρνηση, ένα κλίμα υπερφορολόγησης της οικονομίας, καθώς είναι η εύκολη λύση σε κάθε διαρθρωτικό πρόβλημα που δεν αντιμετωπίζεται. Σύμφωνα με το ΣΕΒ οι ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων φορολογικών υποχρεώσεων δεν προσφέρουν μόνιμη λύση στην αύξηση των εσόδων του κράτους, ενώ ενδυναμώνουν την ασυλία των μπαταχτσήδων και διαιωνίζουν την αδικία σε βάρος των συνεπών φορολογουμένων.

Η σχεδιαζόμενη αύξηση -σχεδόν διπλασιασμός- των συντελεστών ΦΠΑ στην τουριστική βιομηχανία της χώρας είναι άφρων ενέργεια και, αν δεν αποφευχθεί, θα οδηγήσει τη χώρα σε μεγαλύτερη ύφεση και διόγκωση της ανεργίας.

Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο του ΣΕΒ και η αγορά ακίνητης περιουσίας βρίσκεται σε τέλμα καθώς απομακρύνεται η προοπτική επαναφοράς του ΕΝΦΙΑ στη σωστή του βάση (μικρή επιβάρυνση ανά ακίνητο χωρίς πρόσθετη φορολογία στις μεγάλες περιουσίες), ιδίως σε μία συγκυρία που είναι αδύνατη η ρευστοποίηση ακινήτων χωρίς τεράστια ζημιά. Οιαδήποτε ελάφρυνση των μικρών, με αντίστοιχη επιβάρυνση των μεγάλων ιδιοκτησιών, θα οδηγήσει σε σημαντική απώλεια εσόδων στερώντας τον προϋπολογισμό από πόρους που δεν είναι δυνατόν να αναπληρωθούν και θα απαιτήσει τη δραστική περικοπή δαπανών, με ευκολότερη λύση την οριζόντια περικοπή κοινωνικών δαπανών.

Παράλληλα για την υπερφορολόγηση των συνεπών φορολογουμένων και μάλιστα των καλύτερα αμειβόμενων μισθωτών, ο ΣΕΒ αναφέρει ότι αυτή οδηγεί σε σμίκρυνση της φορολογικής βάσης που συνεισφέρει το μεγαλύτερο μερίδιο στα φορολογικά έσοδα, σε αδυναμία συλλογής εσόδων καθώς δεν μπορεί να επιβληθεί αντισταθμιστικά μεγαλύτερη φορολόγηση στους οικονομικά ασθενέστερους, σε διόγκωση των αυτοαπασχολουμένων με διευρυμένη δυνατότητα φοροδιαφυγής, και, σε τελευταία ανάλυση, στη φυγή ανθρώπων και επιχειρήσεων στο εξωτερικό.

Ολα τα παραπάνω συνιστούν μία όχι τόσο ελπιδοφόρα κατάσταση. Οι εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων, την παρουσιάζουν ως πολύ αρνητική. Ακόμη και μισογεμάτο να το δει κανείς το ποτήρι, πάλι αισιόδοξα τα πράγματα δεν τα λες. Εχω την αίσθηση ότι ήρθε η ώρα των αποφάσεων και των μεγάλων επιλογών. Αυτό το γαϊτανάκι δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ ακόμη. Κούρασε και κουράζει. Και επιπροσθέτως μπορεί να είναι και εξοντωτικό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου