Βάσω Κυριαζή: Γίναμε πάλι πρωτοσέλιδο

βάσω-κυριαζή-γίναμε-πάλι-πρωτοσέλιδο-692442

Δεν ξέρω εάν ο νέος πρωθυπουργός όταν έλεγε για πεντοζάλη, εννοούσε το επιφώνημα «ουάου» του Υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, αίφνης ωστόσο άρχισα να ανησυχώ, διότι η όλη συζήτηση απ’ ότι κατάλαβα εξελίχτηκε στο ψιθυριστό αλλά με σαφείς προειδοποιήσεις και απειλές, που δεν ξέρω που θα μας βγάλουν ως χώρα.

Και το λέω αυτό διότι όλοι περιμέναμε πως οι Ευρωπαίοι δεν πρόκειται να αποδεχτούν αδιαμαρτύρητα τις θέσεις της νέας κυβέρνησης, όμως εδώ το πράγμα έχει χοντρύνει επικίνδυνα. Δεν ξέρω εάν η ελληνική κυβέρνηση έχει κατά νου εναλλακτικό σχέδιο δράσης, τα μηνύματα πάντως από χθες το βράδυ, είναι πολύ αρνητικά όσον αφορά τον απόηχο των πρώτων επαφών. Και δεν είναι τόσο τα αρνητικά πρωτοσέλιδα που από χθες το βράδυ έχουν δημιουργήσει ένα πολύ άσχημο κλίμα που προφανώς έχει να κάνει με τον «ψυχολογικό πόλεμο» που επιδιώκεται για να καμφθεί η νέα κυβέρνηση, όσο με το κλίμα ανασφάλειας που μπορεί να επιστρέψει στην ελληνική αγορά και αυτό θα είναι ό,τι χειρότερο σε τούτη τη φάση, τόσο για τις τράπεζες, όσο πολύ περισσότερο για τους ίδιους τους πολίτες που εάν μη τι άλλο περιμένουν οι λύσεις που θα δοθούν να είναι λύσεις που δεν θα διακινδυνεύουν τυχόν έξοδο από το ευρώ και νέες περιπέτειες για τη χώρα.

Αυτό νομίζω ότι είναι σαφές τόσο τώρα όσο ήταν και προεκλογικά που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και σημερινός πρωθυπουργός δεσμεύονταν ότι η χώρα θα παραμείνει στην ευρωζώνη και ότι οι αγορές δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν καθώς υπάρχει σχέδιο εξόδου από την κρίση που δεν θα βάλει τη χώρα σε περιπέτειες.

Ολα αυτά μέχρι προχθές διότι χθες το βράδυ, η Ελλάδα έγινε και πάλι πρωτοσέλιδο σε όλη την Ευρώπη. Δεν το λέμε εμείς, αλλά τα διεθνή μέσα που αναφέρουν χαρακτηριστικά:

«Σύγκρουση στην Αθήνα: Ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών δείχνει την πόρτα στην τρόικα» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην ιστοσελίδα του γερμανικού περιοδικού Spiegel, που αναφέρεται στη συνάντηση του προέδρου του Eurogroup με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη.

Το περιοδικό σχολιάζει ότι η νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα σκληραίνει τη στάση της έναντι των εταίρων και απορρίπτει την πολιτική λιτότητας.

Η ανταποκρίτρια της Guardian, Ελενα Σμιθ, σχολίασε ότι η επίσκεψη του Γερούν Ντάισελμπλουμ τέλειωσε με μια πρωτοφανή αντιπαράθεση όταν ο κ. Βαρουφάκης τον ξάφνιασε με τη δήλωσή του για την τρόικα.

«Ο Ολλανδός έμοιαζε εξοργισμένος, ενώ έσκυψε εμπρός και ψιθύρισε κάτι στο αυτί του Βαρουφάκη, στο οποίο ο Ελληνας υπουργός δεν απάντησε. Ενας υπάλληλος του υπουργείου Οικονομικών που στεκόταν πίσω μου μονολόγησε «Ω, Θεέ μου». Αλλος είπε: «αναρωτιέμαι αν αυτή είναι η ώρα να μαζέψω τις βαλίτσες μου».

«Η Ελλάδα πάει για πρόβλημα ρευστότητας το Μάρτιο, λέγοντας ότι το πρόγραμμα της ΕΕ τελείωσε» αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg. Υποστηρίζει ότι η σημερινή άρνηση της νέας κυβέρνησης να ζητήσει παράταση του προγράμματος που επιβλέπεται από την τρόικα, βάζει τη χώρα σε τροχιά σύγκρουσης με τους δανειστές και διακινδυνεύει τη διακοπή της ρευστότητας της ΕΚΤ προς τις τράπεζες, αλλά και τη διακοπή της χρηματοδότησης του κράτους που παραμένει αποκλεισμένο από τις αγορές». Ας ελπίσουμε ότι η σημερινή μέρα… θα είναι καλύτερη όχι στα πρωτοσέλιδα, αλλά επί της ουσίας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου