Βάσω Κυριαζή: Και τώρα πράξεις

βάσω-κυριαζή-και-τώρα-πράξεις-696126

Στη συνεδρίαση του πρώτου υπουργικού συμβουλίου ως είθισται ο πρωθυπουργός περιέγραψε τους στόχους της νέας Κυβέρνησης. Είχαν ωστόσο προλάβει οι υπουργοί και είχαν ανακοινώσει δεκάδες εξαγγελίες στον τομέα ευθύνη τους, προφανώς προκειμένου να δώσουν το στίγμα τους.

Και ασφαλώς δεν είναι εφικτό όλες αυτές οι εξαγγελίες να εφαρμοστούν άμεσα -αυτό το αντιλαμβάνεται κανείς- αλλά αποτελούν προτεραιότητες που θέτει η νέα κυβέρνηση και μακάρι να γίνουν έστω και σταδιακά πράξη.

Μπροστά στις κάμερες ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τους υπουργούς του μηδενική ανοχή απέναντι σε φαινόμενα αλαζονείας.

Οταν έσβησαν τα φώτα και οι κάμερες αποχώρησαν, ο νέος πρωθυπουργός έγινε αιχμηρός προς τους υπουργούς του: να σταματήσουν -τους ζήτησε- τις δηλώσεις ως τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης.

Mέχρι εδώ καλά διότι ανά πάσα στιγμή ελλοχεύει ο κίνδυνος να αρχίσουν όλοι να μοιράζουν υποσχέσεις και μετά να ψάχνονται όλοι μαζί.

Tις επόμενες μέρες όπως είναι φυσικό όλες οι εξαγγελίες θα περάσουν από μικροσκόπιο. Το που θα βρείτε τα λεφτά που ακούγονταν ως ερώτηση προεκλογικά, τώρα οι νέοι υπουργοί καλούνται να το απαντήσουν στην πράξη, με την πολιτική τους και φυσικά την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει.

Ασφαλώς και είναι πολύ θετική η εξαγγελία για την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 750 ευρώ όπως επίσης και το προστατευτικό πλαίσιο στις απολύσεις, όμως μένει να δούμε την υλοποίησή του που θα πρέπει κατά τη γνώμη μας να συνοδεύονται και από άλλες πολιτικές έτσι ώστε να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την ανεργία και την ημιαπασχόληση.

Ασφαλώς και κινείται προς θετική κατεύθυνση η επαναπρόσληψη όσων αδίκως αποχώρησαν αρκεί όμως το Δημόσιο να μην ξαναγίνει η μεγάλη κολυμπήθρα που θα προσλαμβάνονται οι υμέτεροι χωρίς κανένα κριτήριο και χωρίς καμία αξιολόγηση.

Ασφαλώς και θα πρέπει να υπάρχει δημόσιος έλεγχος στα αεροδρόμια της χώρας, αρκεί συνδυαστικά να επιλεγούν και να εφαρμοστούν πολιτικές που θα αναβαθμίζουν αυτά τα αεροδρόμια, θα εξασφαλίζουν ότι η επιβατική τους κίνηση θα τα καταστήσει βιώσιμα, θα βελτιώσει το τουριστικό προϊόν και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

Πολλά ασφαλώς μπορεί να καταγραφούν από τις δεσμεύσεις που ακούστηκαν χθες και προχθές. Εκείνο που είναι το πιο σημαντικό όμως είναι οι πολιτικές που θα ακολουθηθούν να είναι υπέρ των πολλών και με γνώμονα πάντα το συμφέρον των πολλών.

Τον ενθουσιασμό των πρώτων ημερών και των λαμπρών εξαγγελιών υπέρ των πολιτών τον έχουμε ξαναζήσει, όμως λίγους μήνες μετά οι πολίτες βρέθηκαν με την πλάτη στον τοίχο. Είναι πρόσφατες οι φορές που έγινε αυτό και ακόμη πιο νωπές οι μνήμες από εκείνες τις εποχές. Ας μην ζήσουν μία ακόμη αντίστοιχη. Δεν το αντέχει ο λαός. Δεν δύναται η οικονομία.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου