ΑΛΜΥΡΟΣ

Οι κρατούμενοι της Κασσαβέτειας εκθέτουν τα έργα τους [photos]

οι-κρατούμενοι-της-κασσαβέτειας-εκθέ-750829

Στην 33η πανελλήνια έκθεση έργων κρατουμένων και προϊόντων φυλακών που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από την Παρασκευή 21 έως την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου θα συμμετάσχουν κρατούμενοι από το ειδικό κατάστημα κράτησης νέων Βόλου και από τις αγροτικές φυλακές Κασσαβέτειας.

Τουλάχιστον εφτά κρατούμενοι θα εκθέσουν τις ατομικές δημιουργίες τους, όπως πίνακες ζωγραφικής, αγιογραφίες, κομπολόγια, σταυρουδάκια και άλλα αντικείμενα – είδη διακόσμησης για το σπίτι. Οι κρατούμενοι προετοιμάζονται για την έκθεση εδώ και έναν μήνα. Τα έργα θα διατεθούν σε πολύ προσιτές τιμές, ενώ ειδική επιτροπή θα τα αξιολογήσει και θα βραβεύσει τα καλύτερα από αυτά στα εγκαίνια της έκθεσης.

Κρατούμενοι στις αγροτικές φυλακές Κασσαβέτειας στο παρελθόν έχουν αποσπάσει τιμητικές διακρίσεις. Τα έργα των φυλακισμένων προκαλούν πραγματικά θαυμασμό.

Το πιο εντυπωσιακό απ’ όλα όμως σύμφωνα με πληροφορίες από το προσωπικό των φυλακών που στηρίζουν τη δημιουργική απασχόληση των φυλακισμένων, είναι να βλέπεις νέους ανθρώπους να δημιουργούν, να φτιάχνουν πραγματικά έργα τέχνης, ενώ μέχρι πρότινος δεν είχαν κανένα απολύτως ερέθισμα.

Τα έσοδα από τις πωλήσεις των μεν έργων θα αποδοθούν εξ ολοκλήρου στους κρατούμενους, των δε προϊόντων θα διατεθούν για την εκπαίδευση και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις φυλακές.

Στους κρατούμενους που θα βραβευθούν θα αποδοθούν χρηματικά ποσά.

Το προσωπικό των φυλακών στηρίζει τη δημιουργική απασχόληση των κρατουμένων στον ελεύθερο χρόνο τους. Ειδικά στον Αλμυρό η τοπική κοινωνία έχει αγκαλιάσει οποιεσδήποτε πρωτοβουλίες αναλαμβάνονται για εκθέσεις δημιουργημάτων των κρατουμένων και άλλα δρώμενα.

Η δε συνεργασία μεταξύ των σωφρονιστικών καταστημάτων με την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση αλλά και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είναι άψογη.

Συμμετοχή από εφτά κρατούμενους

Συγκεκριμένα, τις ατομικές τους δημιουργίες θα εκθέσουν εφτά συνολικά κρατούμενοι, έξι από το ειδικό κατάστημα κράτησης νέων ημεδαποί και αλλοδαποί και ένας από τις αγροτικές φυλακές Κασσαβέτειας.

Οι κρατούμενοι του ειδικού καταστήματος κράτησης νέων Βόλου έχουν φτιάξει πολλά χειροποίητα κομπολόγια, σταυρουδάκια και μιρκοαντικείμενα. Παλαιότερα οι κρατούμενοι έφτιαχναν και χειροποίητες κατασκευές, όπως καραβάκια, σπιτάκια και κορνίζες αλλά και πίνακες ζωγραφικής.

Ένας κρατούμενος από τις φυλακές Κασσαβέτειας θα συμμετάσχει στον διαγωνισμό με δύο πίνακες ζωγραφικής και δύο αγιογραφίες. Οι ατομικές δημιουργίες των κρατουμένων αποτελούν πολύ όμορφα έργα τέχνης για διακόσμηση. Πολλά από αυτά τα αγοράζουν οι ίδιοι οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι.

Πέρυσι κρατούμενος των αγροτικών φυλακών Κασσαβέτειας είχε βραβευτεί για τα κεραμικά που δημιούργησε ενώ στο παρελθόν ένας άλλος κρατούμενος είχε βραβευτεί για μία αγιογραφία. Οι κρατούμενοι στις αγροτικές φυλακές Κασσαβέτειας έχουν συμμετάσχει στην έκθεση που αποτελεί θεσμό και με ομαδικά έργα.

Στηρίζει το έργο το προσωπικό

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τελευταία χρόνια αναλαμβάνονται αρκετές πρωτοβουλίες για τη δημιουργική απασχόληση των κρατουμένων. Ειδικά στις αγροτικές φυλακές Κασσαβέτειας όπου η διαβίωση των κρατουμένων είναι ημιελεύθερη διοργανώνονται και τοπικές εκθέσεις.

Οι κρατούμενοι έχουν οικονομικά κίνητρα για να συμμετάσχουν στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται όπως για τη διοργάνωση μπαζάρ αλλά επικοινωνούν και τις ιδέες τους με τον έξω κόσμο στον οποίο εντάσσονται πιο εύκολα και ομαλά.

Στην κεντρική πλατεία Αλμυρού έχουν πραγματοποιηθεί πολλές εκθέσεις και η εργασία των κρατουμένων αποζημιώνεται και υλικά αλλά και ηθικά που είναι και το κυριότερο.

Τόσο τα θερινά σχολεία όσο και τα χειμερινά δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στη δημιουργική απασχόληση των κρατουμένων, οι οποίοι μαθαίνουν να ζωγραφίζουν, να φτιάχνουν ψηφιδωτά έργα, έργα κεραμικής, δοκιμάζονται σε άλλες τεχνικές δημιουργίας.

Οι κρατούμενοι εργάζονται με υλικά που παρέχουν οι διευθύνσεις των φυλακών, αλλά και η τοπική Εκκλησία, άλλοι φορείς και εθελοντές.

Σε ορισμένες περιπτώσεις οι κρατούμενοι φτιάχνουν πραγματικά έργα τέχνης τα οποία αποσπούν θαυμασμό αλλά και συγκίνηση. «Ορισμένοι δεν είχαν ποτέ κανένα ερέθισμα για να δημιουργήσουν», επισημάνθηκε χαρακτηριστικά.

Η έκθεση

Η 33η πανελλήνια έκθεση έργων κρατουμένων και προϊόντων φυλακών διοργανώνεται από το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής) στο κτίριο του Σ.Ε.Α (Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Ερμού 134-136) από την Παρασκευή 21 έως την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου.

Για ένα δεκαήμερο, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας θα εκτίθενται ατομικές δημιουργίες κρατουμένων, όπως πίνακες ζωγραφικής, αγιογραφίες, ξυλόγλυπτα, κεραμικά, μπιζουτιέρες, φωτιστικά, μπαούλα, σταχτοδοχεία, κομπολόγια, καράβια, κοσμήματα, κ.λπ., καθώς επίσης και προϊόντα που παράγονται στις φυλακές, όπως μπλούζες, παντελόνια, αλλά και ελαιόλαδο, γραβιέρα, γιαούρτι, φρυγανιές, κέικ, τσουρέκια, γλυκά, μπισκότα, αρωματικά φυτά, σαπούνια κ.λπ. Όλα τα εκτιθέμενα έργα θα πωλούνται σε προσιτές τιμές.

Τα έσοδα από τις πωλήσεις των μεν έργων θα αποδοθούν εξ ολοκλήρου στους κρατούμενους, των δε προϊόντων θα διατεθούν για την εκπαίδευση και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις φυλακές.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου, στις 7 το απόγευμα, από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μιχάλη Καλογήρου.

Παράλληλα, η έκθεση θα συνοδεύεται και από εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στον κήπο του κτιρίου του ΣΕΑ, όπως μουσική συναυλία με τον Γιώργο Μαργαρίτη, συζητήσεις για τις φυλακές ως τόπους ιστορικής μνήμης και για τις οικογένειες των κρατουμένων, προβολή ταινιών που δημιουργήθηκαν από κρατούμενους στο πλαίσιο των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας των φυλακών και ένα θεατρικό έργο που έγραψαν και «παίζουν» σωφρονιστικοί υπάλληλοι της φυλακής Δομοκού. Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου