ΑΛΜΥΡΟΣ

Συχνό φαινόμενο οι κλοπές στα κτήματα στη Μαγνησία

συχνό-φαινόμενο-οι-κλοπές-στα-κτήματα-752508

Κλέβουν τις βάνες και τα μπεκ για τον χαλκό, αρπάζουν φρούτα, κάνουν ζημιές. Συχνό φαινόμενο είναι στη Μαγνησία οι μικροκλοπές στην ύπαιθρο. Ιδιοκτήτες αγροκτημάτων που βρίσκονται δίπλα σε δρόμο τοποθετούν φράχτες για να αντιμετωπίσουν τα φαινόμενο, ενώ άλλοι σε περιόδους συγκομιδής κρατούν ακόμη και καραούλι προκειμένου να φυλάξουν τις σοδειές τους.

Οι κλοπές προϊόντων μικρής αξίας πάντοτε απασχολούσαν τους αγρότες, όμως στα χρόνια της κρίσης αυξήθηκαν έντονα. Συνδικαλιστές του κλάδου λένε ότι σε αυτό συνέβαλε και η κατάργηση της Αγροφυλακής, που οδήγησε στην ελλιπή αστυνόμευση με αποτέλεσμα να υπάρχει σήμερα μεγάλη ζημία.

Ο αγροτοσυνδικαλιστής στο Αερινό Νίκος Αγγελής λέει ότι «τα κρούσματα κλοπών αφορούν σε κάθε είδους καλλιέργεια, σε φρούτα, λαχανικά, αμύγδαλα, λάδι. Κλέβουν ακόμη και τα μπεκ. Όταν ο κόσμος πεινάει, είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν κρούσματα», λέει.

Σε περιόδους συγκομιδής οι παραγωγοί αναγκάζονται να λαμβάνουν μέτρα. «Φροντίζουμε οι ίδιοι να φυλάμε την περιουσία μας», αναφέρει ο ίδιος.

«Η κοινωνία αντιμετωπίζει προβλήματα. Και αυτό το βιώνουμε και εμείς σαν παραγωγοί ελαιών. Κατά καιρούς κλέβουν τις ελιές από τα δέντρα. Σταματούν τα αυτοκίνητα στον δρόμο και μαζεύουν και τις πράσινες και τις μαύρες, άλλοι για να τις πουλήσουν άλλοι για οικιακή χρήση. Όμως, αυτό δεν παύει να συνιστά κλοπή», λέει από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΑΣ Πηλίου Γιάννης Διανελλάκης.

Παρά τη ζημιά που υπόκεινται οι παραγωγοί δεν καταφεύγουν στη Δικαιοσύνη. « Ο παραγωγός δεν έχει σε ποιον να απευθυνθεί για να διαμαρτυρηθεί. Εάν κάνει μήνυση και αγωγή, τότε θα έχει πολλαπλάσιο κόστος», προσθέτει ο ίδιος τονίζοντας ότι τα επίμαχα κρούσματα αποσιωπούνται τελικώς και δεν καταγγέλλονται πουθενά.

Η κατάργηση της Αγροφυλακής συνιστά μεγάλο πλήγμα για τους αγρότες. «Υπάρχει πρόβλημα με την αστυνόμευση. Αστυνομικά Τμήματα καλούνται να επιτηρήσουν ολόκληρες γεωγραφικές ενότητες. Πρέπει να αυξηθούν οι περιπολίες. Ακούμε όμως ότι δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για τη βενζίνη. Όλα είναι αλυσίδα», λέει ο ίδιος.

Σε περιφράξεις των οικοπέδων οδηγείται ο κόσμος όταν τα κτήματα συνορεύουν με δρόμους. Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ζαγοράς Βάιος Κομνηνός λέει ότι ο κόσμος προσπαθεί να φυλάξει την παραγωγή του.

Επισημαίνεται ότι οι κλοπές με λεία προϊόντα ή μηχανήματα μεγάλης αξίας καταγγέλλονται όλες στην Αστυνομία. Αφορούν όμως σε μεμονωμένα περιστατικά.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου