ΑΛΜΥΡΟΣ

Σε δοκιμαστική λειτουργία το φράγμα Μαυρομάτι το επόμενο 20ήμερο

σε-δοκιμαστική-λειτουργία-το-φράγμα-μ-803027

Μετά από αγώνες δεκαετιών, σε δοκιμαστική λειτουργία θα τεθεί σε 20 ημέρες το φράγμα Μαυρομάτι, το οποίο αποτελεί έργο ζωής για τους κατοίκους των Δημοτικών Ενοτήτων Σούρπης, Πτελεού και Αλμυρού.

Ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Αλμυρού Ηλίας Δαλακούρας ενημέρωσε προχθές το Δημοτικό Συμβούλιο Αλμυρού ότι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα το φράγμα θα συνδεθεί με το δίκτυο της ΔΕΗ και η Δημοτική Αρχή Αλμυρού θα παραλάβει από τη Διεύθυνση Υδάτων την άδεια χρήσης νερού.

Το φράγμα Μαυρομάτι ξεκίνησε να κατασκευάζεται από το ’89 και από τότε και μέχρι και σήμερα οι τοπικοί φορείς και συγκεκριμένα η Περιφέρεια Θεσσαλίας και η Δημοτική Αρχή Αλμυρού συνεχίζουν τις προσπάθειες για τη λειτουργία του έργου.

Το θέμα συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Αλμυρού την Τετάρτη μετά από ερώτηση που κατέθεσε ο πρώην δήμαρχος, Βαγγέλης Χατζηκυριάκος.

Ειδικότερα ο κ. Δαλακούρας ενημέρωσε ότι ο εργολάβος ολοκλήρωσε τον περασμένο Απρίλιο τις εγκαταστάσεις ΔΕΗ για τη σύνδεση με το ηλεκτρικό ρεύμα.

«Είναι θέμα ημερών να έχουμε και την άδεια χρήσης του νερού από τη Διεύθυνση Υδάτων της Περιφέρειας Θεσσαλίας», είπε.

Στο μεταξύ, η ΔΕΥΑ Αλμυρού συνέταξε μελέτη για την αποκατάσταση των φθορών στα διυλιστήρια του φράγματος.
«Εμείς ρίξαμε πέρυσι νερό στο φράγμα από την πηγή και είδαμε ότι οι σωληνώσεις ύδρευσης είναι σπασμένες σε πολλά σημεία. Τα δε τρία διυλιστήρια του Δρυμώνα, της Γαύριανης και του Πτελεού, παρουσιάζουν φθορές, ενώ σε ορισμένα λείπουν κάποια εξαρτήματα.

Για την έκταση του πραγματικού προβλήματος πρέπει να διοχετεύσουμε νερό από το φράγμα και να δοκιμάσουμε τα φίλτρα, τις βάνες, τη συνολική του λειτουργία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Δαλακούρας επισήμανε ότι η δοκιμή θα γίνει μετά τη σύνδεση του φράγματος με τη ΔΕΗ στο επόμενο 20ήμερο.

Στη συνέχεια θα ξεκινήσουν οι εργασίες επισκευής.

Tο φράγμα Μαυρομάτι χρηματοδοτήθηκε από τα Α’ και Β Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης. Πρώτα κατασκευάστηκαν οι αγωγοί και τα διυλιστήρια και στη συνέχεια το φράγμα. Η διοικητική παραλαβή του έργου έγινε στις 20 Ιανουαρίου 2018, ενώ τελική παραλαβή θα πραγματοποιηθεί μετά την επιμέτρηση του έργου από τον εργολάβο, που θα γίνει σε χρονικό διάστημα δεκαπέντε μηνών από τη διοικητική παραλαβή.

Η λειτουργία του φράγματος θα φέρει νέα δεδομένα στην ποιότητα ζωής των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Αλμυρού. Το έργο συνολικού προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ, εκμεταλλεύεται την επιφανειακή απορροή της λεκάνης του ρέματος Μαυρομάτι, το οποίο βρίσκεται στις βορειοανατολικές παρυφές του όρους Όρθρυς, νοτιοδυτικά της πόλης του Αλμυρού και θα ενσωματωθεί με το υφιστάμενο δίκτυο ύδρευσης, από τις πηγές Μαυρομάτι, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες ύδρευσης των Δημοτικών Ενοτήτων Πτελεού και Σούρπης του Δήμου Αλμυρού.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου