ΑΛΜΥΡΟΣ

«Καμπανάκι» απογόνου δωρητή για αναξιοποίητη δωρεά στο Αϊδίνι

καμπανάκι-απογόνου-δωρητή-για-αναξ-810326

«Καμπανάκι» από απόγονο δωρητή για αναξιοποίητη δωρεά στο Αϊδίνι. Πρόκειται για ακίνητο εμβαδού 27.000 στρεμμάτων το οποίο δώρισε ο Αλέξανδρος Κασσαβέτης το 1888 προς το Δημόσιο προκειμένου να δημιουργηθεί Γεωργική Σχολή. Η Κασσαβέτειος Γεωργική Σχολή, πρώτη στη Θεσσαλία, όντως ιδρύθηκε και λειτούργησε, όμως μόνο μέχρι το 1914. «Παρά τη βούληση του δωρητή το ακίνητο πέρασε από το Υπουργείο Παιδείας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και στο κτιριακό συγκρότημα εγκαταστάθηκαν οι αγροτικές φυλακές Κασσαβετείας. Και πάλι όμως από το σύνολο των 27.000 στρεμμάτων που είναι το ακίνητο, μόλις τα 8.000 στρέμματα χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες του καταστήματος κράτησης», αναφέρει ο πρώην δήμαρχος Ζαγοράς Γιώργος Αντώνογλου- Κασσαβέτης, απόγονος του δωρητή.

Για την αναξιοποίητη δωρεά, ο κ. Αντώνογλου, έχει το τελευταίο διάστημα αλλεπάλληλες συναντήσεις με φορείς, προκειμένου να τους ενημερώσει αλλά και να τους ενεργοποιήσει. Με φόντο τις διεκδικήσεις που εγέρθηκαν από πλευράς Λάρισας για τη μεταφορά της έδρας της Γεωπονικής Σχολής στο πλαίσιο της συγχώνευσης Πανεπιστημίου και ΤΕΙ Θεσσαλίας, ο κ. Αντώνογλου, συναντήθηκε τόσο με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιώργο Πετράκο, όσο και με στελέχη της Γεωπονικής Σχολής αλλά και με τον διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Σωκράτη Σαβελίδη.

«Βασικό επιχείρημα της Λάρισας που θέλει την Γεωπονική Σχολή είναι η Αβερώφειος και η περιουσία της. Όμως στη Μαγνησία ιδρύθηκε η πρώτη Γεωργική Σχολή, η «Κασσαβέτειος» και αυτή τη στιγμή υπάρχει μία έκταση αναξιοποίητη», αναφέρει ο κ. Αντώνογλου.

«Κανείς δεν γνωρίζει την τύχη της έκτασης των 19.000 στρεμμάτων που υπολείπονται, αν καταπατήθηκαν ή αν βρίσκονται στο δημόσιο και μπορούν να αξιοποιηθούν προς την κατεύθυνση που θα ήθελε και ο διαθέτης. Με τη σύνταξη του Κτηματολογίου είναι μια καλή ευκαιρία να διεκδικήσει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας να περάσει στο περιουσιολόγιό του η έκταση και να αξιοποιηθεί για το σκοπό για τον οποίο έγινε η δωρεά», σημειώνει ο πρώην δήμαρχος.

Τι περιλάμβανε η δωρεά

Η δωρεά 27.000 στρεμμάτων δεν ήταν απλώς μία έκταση. Στο δωρητήριο συμβόλαιο του 1888, περιγράφεται με λεπτομέρειες το περιεχόμενο της δωρεάς: 37 οίκοι και οικίσκοι, μεγάλη αποθήκη σιτηρών με υπόγειο, σταύλος με αποθήκη, μεγάλη οικοδομή για κατοικία, σειάς αποθηκών, λιθόκτιστη μάντρα, εκκλησία, αμπέλι και μια σειρά γεωργικών μηχανημάτων, πρωτοποριακών για την εποχή: κινητή ατμομηχανή, αλωνιστική μηχανή, μηχανή πιεστική χόρτου, ατμοκίνητη αντλία για άρδευση, άροτρα, σπορείς, θεριστικές μηχανές.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου