ΑΛΜΥΡΟΣ

Ποινές φυλάκισης 34 μηνών για το δυστύχημα στην Αμαλιάπολη

ποινές-φυλάκισης-34-μηνών-για-το-δυστύχη-813327

Συνολική ποινή φυλάκισης 34 μηνών επέβαλε χθες το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου στους τρεις ιδιοκτήτες εταιρείας για το εργατικό δυστύχημα που συνέβη στο ναυπηγείο Αμαλιάπολης στις 30 Ιουλίου 2014 με θύμα τον 49χρονο εργαζόμενο χειριστή μηχανημάτων Νικόλαο Σούρλα.

Οι τρεις ιδιοκτήτες κρίθηκαν ένοχοι για ανθρωποκτονία από αμέλεια, εξ αμελείας παραβίαση εργατικής νομοθεσίας και ηθική αυτουργία σε ψευδορκία μαρτύρων. Ο 49χρονος είχε υποστεί σοβαρά κρανιοεγκεφαλικά τραύματα. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το μοιραίο πρωινό φέρεται ότι θα προέβαινε στη μεταφορά λαμαρινών σε πλωτό γερανό με αυτοκινούμενο γερανοφόρο όχημα, που δεν έφερε πιστοποιητικά ελέγχου για την επισκευή γερανού και την αντικατάσταση των μεταλλικών τμημάτων του σκελετού των μεταλλικών τμημάτων πλοίου.

Στην προσπάθειά του αυτή -σύμφωνα με το κατηγορητήριο- έπρεπε να μεταφέρει μία σιδερένια σκάλα πρόσβασης στα υπό κατασκευή πλοία, η οποία εμπόδιζε την πρόσβαση του φορτηγού στην άκρη της φορτηγίδας που βρισκόταν μεταξύ του πλωτού γερανού και ενός πλοίου. Ο 49χρονος φέρεται να μην έδεσε σωστά τη σκάλα, ενώ χρησιμοποίησε αυτοκινούμενο γερανοφόρο όχημα το οποίο δεν ήταν κατάλληλο για εργασία, με αποτέλεσμα η σκάλα να πέσει με δύναμη και να τον χτυπήσει στο κεφάλι.

Το δικαστήριο, με κατά πλειοψηφία απόφασή του επέβαλε στους τρεις κατηγορούμενους ποινή φυλάκισης οχτώ μηνών για ανθρωποκτονία από αμέλεια, ενώ με ομόφωνη απόφαση επέβαλε ποινή φυλάκισης 30 μηνών για ηθική αυτουργία στην ψευδορκία μαρτύρων, και σε εφαρμογή του Νόμου Παρασκευόπουλου έπαυσε τη δίωξη για την εξ αμελείας παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας.

Νωρίτερα ο εισαγγελέας έδρας πρότεινε την αθώωση των τριών ιδιοκτητών της εταιρείας, αναγνωρίζοντας ότι ο άτυχος χειριστής έφερε ευθύνη.

Ο τέταρτος κατηγορούμενος της υπόθεσης, ένας εργαζόμενος της εταιρείας, κρίθηκε ομόφωνα αθώος για την ανθρωποκτονία από αμέλεια, καθώς από την ακροαματική διαδικασία αποδείχτηκε ότι δεν εκτελούσε χρέη εργοδηγού, ώστε να έχει υποχρέωση εφαρμογής των μέτρων προστασίας, ενώ αθώος -με κατά πλειοψηφία όμως απόφαση- κρίθηκε και ο τεχνικός ασφαλείας, που κρίθηκε ότι επιθεωρούσε τακτικά τις θέσεις εργασίας.

Οι άλλοι τρεις εργαζόμενοι της εταιρείας που βαρύνονταν με την κατηγορία της ψευδορκίας κρίθηκαν ένοχοι. Το δικαστήριο επέβαλε στον έναν εργαζόμενο ποινή φυλάκισης δύο χρόνων και στους άλλους δύο ποινή φυλάκισης δεκαοχτώ μηνών. Οι τρεις καταδικασθέντες εργαζόμενοι φέρονται να έδωσαν ψευδή κατάθεση προανακριτικά, λέγοντας ότι η εταιρεία δεν χρησιμοποιούσε αυτοκινούμενα οχήματα τύπου παπαγάλου.

Η πολιτική αγωγή επισήμανε στο δικαστήριο ότι το δυστύχημα οφείλεται είτε σε αστοχία υλικού -και συγκεκριμένα των μέσων ρυμούλκησης- είτε σε αμέλεια που επέδειξε τρίτο πρόσωπο, το οποίο έδεσε με εσφαλμένο τρόπο τη σκάλα.

Η υπεράσπιση από την πλευρά της ισχυρίστηκε ότι από την ακροαματική διαδικασία δεν προέκυψε να υπήρξε αμέλεια από πλευράς των κατηγορουμένων και ότι ο άτυχος χειριστής έφερε ευθύνη για το δυστύχημα υπερεκτιμώντας τις δυνάμεις του.

Δικηγόροι Πολιτικής Αγωγής ήταν οι Χριστόφορος Γκλαβένος και Θεόδωρος Καπάτος, ενώ δικηγόροι υπεράσπισης ήταν οι Δημήτρης Γούσης, Δημήτρης Καραβίδας, και Νίκος Παπαπέτρος.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου ασκήθηκαν εφέσεις.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου