ΑΛΜΥΡΟΣ

Συνέχεια εξέτασης μαρτύρων για το δυστύχημα στο ναυπηγείο Αμαλιάπολης

συνέχεια-εξέτασης-μαρτύρων-για-το-δυσ-5872

Με καταθέσεις μαρτύρων συνεχίστηκε χθες στο διακοπτόμενο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου η δίκη για το δυστύχημα στο ναυπηγείο της Αμαλιάπολης τον Ιούλιο του 2014 με θύμα τον 49χρονο εργαζόμενο χειριστή μηχανημάτων Νικόλαο Σούρλα.

Ο άτυχος χειριστής είχε τραυματιστεί θανάσιμα στις 30 Ιουλίου πρωινή ώρα, κατά τη διάρκεια εργασιών για την επισκευή γερανού και την αντικατάσταση των μεταλλικών τμημάτων του σκελετού άλλου πλοίου.

Ο 49χρονος είχε υποστεί σοβαρά κρανιοεγκεφαλικά τραύματα. Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι οχτώ συνολικά άτομα: οι τρεις συνιδιοκτήτες εταιρείας, ο εργοδηγός, ο τεχνικός ασφαλείας, που κατηγορούνται για ανθρωποκτονία από αμέλεια και παράβαση της εργατικής νομοθεσίας, και τρεις εργαζόμενοι που κατηγορούνται για ψευδορκία μάρτυρα. Εντούτοις, παρόντες στη δίκη ήταν μόνο οι τρεις κατηγορούμενοι.

Χθες εξετάστηκαν εφτά μάρτυρες. Μεταξύ αυτών στο δικαστήριο κατέθεσαν δύο εργαζόμενοι στο ναυπηγείο, ο αδερφός του θύματος και ο τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας του θανόντος.

Ο ένας εργαζόμενος που δούλευε σε πλωτό γερανό, κατέθεσε ότι την ώρα του δυστυχήματος άκουσε φωνές αλλά δεν είχε οπτικό πεδίο στο ατύχημα. Πήγε να δει τι συμβαίνει και είδε συγκεντρωμένο πλήθος από απόσταση είκοσι μέτρων, γιατί δεν είχε το ψυχικό σθένος να πλησιάσει πιο κοντά στο σημείο του δυστυχήματος. Είπε ότι το δυστύχημα συνέβη στη φορτηγίδα και ότι δίπλα από τον κόσμο υπήρχε μία σκάλα και ένας αυτοκινούμενος γερανός «παπαγάλος».

Ο δεύτερος μάρτυρας, εργαζόμενος στο ναυπηγείο, είπε ότι οι εργαζόμενοι δεν φορούσαν κράνη και ότι δεν είχαν δοθεί οδηγίες. Οι υπεύθυνοι, είπε, έλεγαν μόνο ότι «πρέπει να προσέχουμε».

Ο αδερφός του θύματος ενημέρωσε το δικαστήριο ότι ενημερώθηκε για το θανατηφόρο μετά από κλήση που έλαβε στο κινητό του. Απευθύνθηκε στο Κέντρο Υγείας και εκεί τον ενημέρωσαν ότι ο αδερφός του είχε τραυματιστεί θανάσιμα στο κεφάλι από σκάλα. Μεταξύ άλλων, είπε ότι γνώριζε ότι ο αδερφός του ήταν χειριστής αυτοκινούμενου γερανού «παπαγάλου», σύμφωνα με όσα έλεγε ο θανών.

Ο τεχνικός σύμβουλος είπε ότι ο θανών τραυματίστηκε στο κεφάλι από θλον όργανο που τον χτύπησε κάθετα στο κρανίο και είχε εκδορές σε όλο του το δεξί χέρι.

Λόγω του πέρατος του ωραρίου το δικαστήριο διεκόπη. Η δίκη θα συνεχιστεί με την εξέταση των υπολοίπων μαρτύρων, της υπεράσπισης και με τις απολογίες την Τρίτη 5 Ιουνίου.

Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το μοιραίο πρωινό ο άτυχος 49χρονος φέρεται ότι θα προέβαινε στη μεταφορά λαμαρινών σε πλωτό γερανό με αυτοκινούμενο γερανοφόρο όχημα που δεν έφερε πιστοποιητικά ελέγχου για την επισκευή γερανού και την αντικατάσταση των μεταλλικών τμημάτων του σκελετού των μεταλλικών τμημάτων πλοίου.

Στην προσπάθειά του αυτή -σύμφωνα με το κατηγορητήριο- έπρεπε να μεταφέρει μία σιδερένια σκάλα πρόσβασης στα υπό κατασκευή πλοία, η οποία εμπόδιζε την πρόσβαση του φορτηγού στην άκρη της φορτηγίδας που βρισκόταν μεταξύ του πλωτού γερανού και ενός πλοίου. Ο 49χρονος φέρεται να μην έδεσε σωστά τη σκάλα, ενώ χρησιμοποίησε αυτοκινούμενο γερανοφόρο όχημα το οποίο δεν ήταν κατάλληλο για εργασία, με αποτέλεσμα η σκάλα να πέσει με δύναμη και να τον χτυπήσει στο κεφάλι.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου