ΑΛΜΥΡΟΣ

Αποζημιώσεις για τους πλημμυροπαθείς της Σούρπης εννέα χρόνια μετά!

αποζημιώσεις-για-τους-πλημμυροπαθεί-21928

Ηταν το 2009 όταν καταστροφικές πλημμύρες έπληξαν την Σούρπη. Τότε κάτοικοι, επαγγελματίες και κτηνοτρόφοι της περιοχής είδαν το βιος τους να θάβεται κάτω από τόνους λάσπης. Χαρακτηρίστηκαν πλημμυροπαθείς και μετά από αυτοψίες που έγιναν τους αναγνωρίστηκαν αποζημιώσεις για να μπορέσουν να ξαναστήσουν τη ζωή τους από την αρχή. Πότε εγκρίθηκαν οι αποζημιώσεις; Μόλις χθες, εννέα χρόνια μετά!

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σαν ανέκδοτο ακούστηκε από το στόμα της αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας, Δωροθέας Κολυνδρίνη ότι χθες το υπουργείο εσωτερικών ενημέρωσε για την έγκριση των αποζημιώσεων των πλημμυροπαθών της Σούρπης. Κάποιοι είχαν σχεδόν… ξεχάσει την εκκρεμότητα των τελευταίων εννέα χρόνων και έψαχναν σε αρχεία δεκαετίας πίσω για να δουν σε ποιους αντιστοιχεί.

Εννέα χρόνια μετά, ο κρατικός μηχανισμός αποφάσισε να αποζημιώσει τους πλημμυροπαθείς και πάλι όμως η διαδικασία είναι μακρά.

Χθες η κ. Κολυνδρίνη ενημερώθηκε για την έγκριση ποσού από το υπουργείο εσωτερικών συνολικού ύψους 263.000 ευρώ. Δικαιούχοι για να το λάβουν είναι 24 συνολικά άτομα, κάτοικοι, επαγγελματίες και κτηνοτρόφοι. Τα ποσά είναι επιμερισμένα ανάλογα με το μέγεθος της καταστροφής που υπέστη ο καθένας.

Δεν θα εισπράξουν όμως άμεσα τα χρήματα ούτε ολόκληρο το ποσό. Από το ποσό που εγκρίθηκε θα λάβουν μόνο το 30% σε πρώτη φάση! Και για να εισπράξουν ακόμη κι αυτό θα πρέπει να προσκομίσουν μια σειρά δικαιολογητικών που απαιτούνται τα οποία θα πρέπει να περάσουν από τη βάσανο του ελέγχου και της τελικής έγκρισης. Το υπόλοιπο 70% είναι άγνωστο πότε θα το εισπράξουν.

Η είδηση της αποζημίωσης εννέα χρόνια μετά προκαλεί θυμηδία στους δικαιούχους αλλά γεμίζει με απόγνωση τους πλημμυροπαθείς της Σκοπέλου που περιμένουν αποζημιώσεις από το 2015 και ακόμη χειρότερα τους πλημμυροπαθείς του Πηλίου που με βάσει τους ρυθμούς του υπουργείου θα πρέπει να περιμένουν αποζημιώσεις για τις ζημιές που υπέστησαν από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις το 2027!

«Στη Σκόπελο τα έργα έχουν ολοκληρωθεί στο σύνολό τους όμως εξακολουθούν να εκκρεμούν οι αποζημιώσεις που αφορούν στους επαγγελματίες που είναι μείζον ζήτημα για το νησί δεδομένης και της έναρξης της νέας θερινής σεζόν. Εχει βγει ΦΕΚ. Ο δήμος σε συνεργασία με τους ιδιώτες θα πρέπει να συγκεντρώσουν όλα τα δικαιολογητικά που είναι πολλά για να μπορέσουν να πάρουν τα χρήματα των αποζημιώσεων. Το θέμα είναι να κυλήσει γρήγορα η διαδικασία του ελέγχου και της καταβολής των αποζημιώσεων και αντίστοιχα γρήγορα να κυλήσει η διαδικασία και για τους πλημμυροπαθείς του Πηλίου. Εχει αποδειχθεί ότι η γραφειοκρατία και τα μεγάλα χρονικά διαστήματα που μεσολαβούν για να φθάσει τελικά μόνο ένα μέρος των ποσών στους αποζημιωθέντες λειτουργεί ανασταλτικά στην οποιαδήποτε εξέλιξή τους», σχολίασε η κ. Κολυνδρίνη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου