ΑΛΜΥΡΟΣ

Υπόγειοι κάδοι για τα απορρίμματα στο Δήμο Αλμυρού

υπόγειοι-κάδοι-για-τα-απορρίμματα-στο-48816

Τέλος στα προβλήματα υγιεινής αποθήκευσης των απορριμμάτων προσπαθεί να βάλει η δημοτική αρχή Αλμυρού, η οποία, σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο Αλμυρού, θα προμηθευτεί και θα τοποθετήσει σύστημα υπόγειων κάδων προσωρινής αποθήκευσης αστικών απορριμμάτων προϋπολογισμού 100.000 ευρώ.

Σε σημεία που παρουσιάζουν χωροταξικές δυσκολίες με χρήση τροχήλατων κάδων, και σε σημεία που απαιτούν αισθητική και αρχιτεκτονική αναβάθμιση του περιβάλλοντα χώρου (όπως σημεία υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος, πλατείες, πεζόδρομοι), σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε στο συμβούλιο την Τετάρτη από υπηρεσιακό παράγοντα, παρουσιάζονται προβλήματα.

Μέχρι σήμερα η προσωρινή αποθήκευση των προς αποκομιδή απορριμμάτων πραγματοποιείται με τη χρήση τροχήλατων πλαστικών κάδων χωρητικότητας 1.100 λίτρων, οι οποίοι είναι μοιρασμένοι στα διάφορα σημεία των περιοχών του δήμου. Παράλληλα με τους κοινούς κάδους για τα ανάμεικτα οικιακά απορρίμματα, υπάρχουν οι μπλε κάδοι που υποδέχονται τα ανακυκλώσιμα υλικά που συγκεντρώνουν οι πολίτες με διαλογή στην πηγή.

Προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες αποθήκευσης, σε ορισμένα σημεία υπάρχουν «συστάδες» κάδων που παρουσιάζουν μεγάλο όγκο και εκτεταμένη κατάληψη του οδοστρώματος.

Κατά τη θερινή περίοδο, και λόγω της αυξημένης τουριστικής δραστηριότητας, οι εν λόγω κάδοι δημιουργούν ένα σοβαρό αντιαισθητικό πρόβλημα: γεμίζουν πολύ γρήγορα με αποτέλεσμα να υπερχειλίζουν τακτικά με απορρίμματα και δυσάρεστες οσμές λόγω αυξημένης θερμοκρασίας, γεγονός που έχει αρνητικές επιπτώσεις για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Με την προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος υπόγειων κάδων προσωρινής αποθήκευσης αστικών απορριμμάτων αναμένονται τα παρακάτω οφέλη:

– Γενική αισθητική ανάπλαση/αναβάθμιση της εικόνας του περιβάλλοντος χώρου στα σημεία εγκατάστασης όπου σήμερα οι υφιστάμενοι τροχήλατοι κάδοι παρουσιάζουν μια σχετικά «άναρχη» εικόνα: Το μόνο εμφανές μέρος του συστήματος θα είναι η πλατφόρμα κυκλοφορίας (πεζοδρόμου) μαζί με ένα καλαίσθητο πύργο τροφοδοσίας.

– Οι υπόγειοι κάδοι δύναται να συγκροτηθούν σε συστοιχίες (νησίδες) διαφόρων σχημάτων ώστε να εναρμονίζονται με τον βέλτιστο τρόπο με τον χώρο εγκατάστασής τους, καταλαμβάνοντας σχετικά μικρό εμβαδό επί του οδοστρώματος ή του πεζοδρόμου.

– Αύξηση της αποθηκευτικής ικανότητας απορριμμάτων καθόσον ένας υπόγειος κάδος αντικαθιστά 3 έως 4 κοινούς τροχήλατους κάδους.

– Ριζική αποτροπή της έκθεσης των απορριμμάτων στην κοινή θέα και έλεγχος με βέλτιστο τρόπο του προβλήματος των δυσοσμιών χάριν της στεγανότητας του συστήματος.

– Ελαχιστοποίηση απαιτήσεων συντήρησης και αποδεδειγμένη μακροζωία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου